Ημερίδα στη μνήμη του Μάριου Πλωρίτη

ploritis2

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων διοργανώνει Ημερίδα στη μνήμη του Μάριου Πλωρίτη, ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους του θεάτρου και των γραμμάτων στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα. Η εκδήλωση με τίτλο Μάριος Πλωρίτης: της Γραφής και της Τέχνης θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2009, στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» ( Αγίου Μελετίου 61Α & Πατησίων), με ωράριο εργασιών 10.00 – 14:30 και 16:00-19:00. Σκοπός είναι η εκτενής παρουσίαση και αναφορά στο πολύπλευρο έργο του τιμώμενου, με άξονα τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Ο Μάριος Πλωρίτης: ως μεταφραστής (θέατρο, λογοτεχνία), ως δάσκαλος και μελετητής του θεάτρου, ως άνθρωπος της πράξης του θεάτρου (συνεργασίες με θιάσους, σκηνοθεσίες, δραματουργικές εργασίες κ.ά.), ως κριτικός του θεάτρου και του κινηματογράφου, ως πολιτικός σχολιαστής, δημοσιογράφος, δημοσιολόγος και ενεργός πολίτης. Για την ξεχωριστή προσωπικότητα και το πολύπλευρο έργο του Μάριου Πλωρίτη θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν σημαντικοί ακαδημαϊκοί αλλά και πολλοί προσκεκλημένοι από όλους τους χώρους της πνευματικής ζωής της χώρας.

mariosplwriths

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Μάριου Πλωρίτη

Ο Μάριος Πλωρίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 19 Ιανουαρίου 1919. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Η παρουσία του στην πνευματική ζωή χρονολογείται από τα χρόνια της Κατοχής οπότε, νεαρός ακόμα, συμμετείχε στην ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης (1942) και μαζί με τους Νίκο Καρύδη και Αλέκο Πατσιφά συνέβαλε στη δημιουργία του εκδοτικού οίκου «Ίκαρος». Την ίδια εποχή μετέφρασε το πρώτο του θεατρικό έργο, το «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο και ακολούθησαν περίπου 140 έργα. Για το θέατρο, εργάστηκε και ως σκηνοθέτης για 30 περίπου παραστάσεις με πρώτη εμφάνιση το 1952 με το θίασο Λαμπέτη-Παπά-Χορν. Διηύθυνε την ετήσια έκδοση Θέατρο του θεατρικού επιχειρηματία Θεόδωρου Κρίτα. Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Ενώσεως Κριτικών Κινηματογράφου και του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων. Υπήρξε επίσης μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών. Ακόμη ήταν συνιδρυτής και ενεργό μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολιτιστικών οργανισμών όπως του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Ορχήστρας των χρωμάτων και του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού. Δίδαξε επί σειρά ετών (1955-1967) στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Paris VIII (1970-72) και στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αθηνών από την ίδρυσή του (1990) στο οποίο ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ το 2000. Ως δημοσιογράφος και κριτικός της δημόσιας ζωής γενικότερα, έχει να επιδείξει μια εξίσου λαμπρή πορεία. Ενδεικτικά, υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας Νίκη (1962-63) και του αντιδικτατορικού εντύπου Courrier de la Résistance Grecque (1968-69). Επίσης, συνέταξε σειρά άρθρων και επιφυλλίδων σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες. Από το 1945 μέχρι το 1965 έγραφε θεατρικές κριτικές στην εφημερίδα Ελευθερία και από το 1974 μέχρι και το 2006, συνεργαζόταν με την εφημερίδα Το Βήμα. To διάστημα 1950-1952 διηύθυνε το θεατρικό τμήμα του ΕΙΡ. Ο Μάριος Πλωρίτης επίσης επέδειξε πλούσιο συγγραφικό έργο. Μερικά από τα έργα του είναι: «Πρόσωπα του νεώτερου δράματος», «Τα λοφία και οι παγίδες», «Τα προσωπεία – Ιουλιανά και άλλα», «Μέγιστον μάθημα», «Πολιτικά», «Τέχνη, γλώσσα και εξουσία», «Ο πολιτικός Σαίξπηρ», «Το θέατρο στο Βυζάντιο» κ.ά. Ο θάνατος του Μάριου Πλωρίτη, στις 29 Δεκεμβρίου 2006, ήταν μια μεγάλη απώλεια για την πνευματική ζωή του τόπου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

10:00 – 10:30 Χαιρετισμός και έναρξη της ημερίδας από τον Βάλτερ Πούχνερ

Πρώτη συνεδρία: Ο Μάριος Πλωρίτης ως κριτικός και δημοσιογράφος

Πρόεδρος: Βαρβάρα Γεωργοπούλου

10:30-10:45 Θανάσης Καραγιάννης «Η θεατρική κριτική του Μάριου Πλωρίτη στην Ελευθερία για παραστάσεις με κοινωνικά θέματα»

10:45-11:00 Στέλλα Κουλάνδρου «Ο Μάριος Πλωρίτης και η κριτική του αρχαίου δράματος (1961-65)»

11:00-11:15 Αχιλλέας Ντελλής «Ο Μάριος Πλωρίτης ως κριτικός κινηματογράφου: χαρακτηριστικά στοιχεία της κριτικής σκέψης του (1945-1954)»

11:15-11:30 Συζήτηση

11:30 -12:00 Διάλειμμα

Δεύτερη συνεδρία: Ο δημόσιος λόγος του Μάριου Πλωρίτη

Πρόεδρος: Ευάννα Βενάρδου

12:00-13:00 Χαιρετισμοί από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών & Μουσικών Κριτικών (Λέανδρος Πολενάκης), το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Κωνσταντίνα Ζηροπούλου) την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, την ΕΣΗΕΑ και τον Εκδοτικό Οίκο «Ίκαρος» (Κατερίνα Καρύδη).

Xαιρετισμός από την Κάτια Δανδουλάκη.

13:00-13:15 «Υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας». Ομιλία του Μάριου Πλωρίτη. Διαβάζει η Κατερίνα Παυλάκη.

13:15-14:00 Ομιλία του Κώστα Γεωργουσόπουλου

14:00-14:30 Συζήτηση

Τρίτη συνεδρία: Ο Μάριος Πλωρίτης ως μελετητής του θεάτρου

Πρόεδρος: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

16:00-16:15 Ισμήνη Σακελλαροπούλου «Ο Μάριος Πλωρίτης και ο Αρχαίος Μίμος»

16:15-16:30 Ξένια Γεωργοπούλου «Ο Μάριος Πλωρίτης και ο Σαίξπηρ»

16:30-16:45 Χάρη Σβαλίγκου «Μάριος Πλωρίτης: Προσέγγιση του αντικειμένου “θέατρο”»

16:45-17:00 Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη / Μαρία Λουίζα Τζόγια / Σπύρος Πετρίτης «Ο Μάριος Πλωρίτης και το επάγγελμα του ηθοποιού»

17:00-17:15 Συζήτηση

17:15-17:30 Διάλειμμα

17:30-19:00 Τέταρτη συνεδρία Ο δάσκαλος Μάριος Πλωρίτης

Πρόεδρος: Βασίλης Μαρτσάκης

Στρογγυλό τραπέζι. Μετέχουν οι: Ελίνα Καρδιακού, Λίλιαν Καραμητσοπούλου, Πολύκαρπος Πολυκάρπου και Εύα Κοταμανίδου

Κατάλογος συμμετεχόντων:

Ευάννα Βενάρδου (Θεατρολόγος, Δημοσιογράφος)

Βαρβάρα Γεωργοπούλου (Λέκτορας Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου)

Ξένια Γεωργοπούλου (Λέκτορας Tμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών)

Κώστας Γεωργουσόπουλος (Επίτιμος Διδάκτορας Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος, Μεταφραστής, Κριτικός Θεάτρου

Κάτια Δανδουλάκη (Ηθοποιός)

Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκηνοθέτης)

Κωνσταντίνα Ζηροπούλου (Διδάκτωρ Θεατρολογίας, Διδάσκουσα του Τμήματος Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών)

Θανάσης Καραγιάννης (Διδάκτωρ Επιστημών της Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων)

Λίλιαν Καραμητσοπούλου (Θεατρολόγος)

Ελίνα Καρδιακού (Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών)

Κατερίνα Καρύδη (Εκδότρια)

Εύα Κοταμανίδου (Ηθοποιός)

Στέλλα Κουλάνδρου (Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών)

Βασίλης Μαρτσάκης (Θεατρολόγος)

Αχιλλέας Ντελλής (Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου)

Κατερίνα Παυλάκη (Ηθοποιός, θεατρολόγος)

Σπύρος Πετρίτης (Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών)

Λέανδρος Πολενάκης (Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστήμιου, Κριτικός Θεάτρου)

Πολύκαρπος Πολυκάρπου (Ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος

Βάλτερ Πούχνερ (Καθηγητής Θεατρολογίας. Πρόεδρος του Τμήματος  Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Ισμήνη Σακελλαροπούλου (Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών)

Λυδία Σαπουνάκη-Δρακάκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου)

Χάρη Σβαλίγκου (Λέκτορας Τμήματος Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Μαρία-Λουίζα Τζόγια (Αρχιτέκτων)

Οργανωτική Επιτροπή: Ελίνα Καρδιακού, Βένια Κολοτούρου, Ίλια Λακίδου, Βασίλης Μαρτσάκης, Γαρυφαλλιά Μαστόρη

Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ε.ΣΥ.Θ.: Σπύρος Πετρίτης (Πρόεδρος), Μελίνα Πλαστή (Αντιπρόεδρος), Κωνσταντίνα Κυριαζή (Γεν. Γραμματέας), Χριστίνα Κολόκα (Ταμίας), Βασιλική Χριστοδούλου (Έφορος Δημ. Σχέσεων), Δήμητρα Κουφάκη (Μέλος) και Φωτεινή Αρβανίτη (Μέλος)

Υπεύθυνη Γραμματείας: Μαρία Παπαδάκη

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε