Daily Archives: 29 Ιανουαρίου, 2011

«Ποιες είναι οι προθέσεις σας για το θέατρο;»

  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Ενωμένοι και με κοινό ερώτημα 335 άτομα: καθηγητές πανεπιστημίου, θεατρολόγοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συγγραφείς αλλά και παραγωγοί, μουσικοί, χορογράφοι, μεταφραστές, φωτιστές και όσοι γενικά αγαπούν το θέατρο, απέστειλαν χθες επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, ζητώντας να μάθουν τις προθέσεις της πολιτείας για το θέατρο. Γνωστοποιούν στον κ. Π. Γερουλάνο τις αγωνίες τους για την τύχη του ελληνικού θεάτρου, αφού, όπως υπογραμμίζουν, έχουν περάσει 15 μήνες από τότε που ανέλαβε την ευθύνη και «ακόμα δεν γνωρίζουμε τις απόψεις σας και τα σχέδια του υπουργείου πάνω στα θέματα που μας αφορούν και που δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση του Θεάτρου αλλά και η όλη φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζεται από την πολιτεία η Θεατρική Τέχνη». Παραδέχονται ότι καταργήθηκε το ΕΚΕΘΕΧ, θίγουν ωστόσο πως: «ακόμη διατηρεί το κτίριό του και τους υπαλλήλους του, με όλα τα οικονομικά επακόλουθα».
  • Επίσης ότι σε αυτό το διάστημα έγινε μερική εξόφληση από επιχορηγήσεις προηγούμενων ετών και ότι δημιουργήθηκε επιτροπή για να διερευνήσει τα προβλήματα του θεάτρου. Κάθε νέος υπουργός, προσθέτουν, διορίζει μια Επιτροπή για να μελετήσει τα προβλήματα του Θεάτρου, τα συμπεράσματα της οποίας όμως μπαίνουν συνήθως στα ράφια του υπουργείου.
  • Υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες το επιχορηγούμενο θέατρο βρισκόταν σε μια λαμπρή περίοδο, ότι τώρα μείωσαν παραγωγές και ελαχιστοποίησαν τα έξοδά τους, εργάζονται «χωμένοι μέσα στο άγχος της επιβίωσης», και ζητούν να μάθουν τις θέσεις του ΥΠΠΟΤ για το επιχορηγούμενο θέατρο.
  • Την επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι: Κ. Σβολόπουλος, Αλκη Ζέη, Κ. Γεωργουσόπουλος, Σ. Πατσαλίδης, Σπ. Ευαγγελάτος, Β. Παλαντζάς, Β. Θεοδωρόπουλος, Αντ. Αντύπας, Στ. Λιβαθινός, Δ. Καταλειφός, Β. Αρδίττης, Ρ. Οικονομίδου, Χρ. Λούλης, Λ. Πρωτοψάλτη, Ν. Παπανδρέου, Κ. Βούλγαρης, κ. ά.

[ Η Καθημερινή, 28-01-11]

Σώματα σε κρίση

  • Μια κοινωνία σε κρίση χτυπάει καμπανάκι και επιστρατεύει όλες τις μορφές τέχνης. Ακόμα και αυτές που δεν συνδέονται απαραίτητα με τον λόγο, αλλά με το σώμα.

Η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ εκφράζουν μέσα από την κίνηση το συναισθηματικό κόσμο, τη θεατρικότητα και την ενστικτώδη επικοινωνία

Η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ εκφράζουν μέσα από την κίνηση το συναισθηματικό κόσμο, τη θεατρικότητα και την ενστικτώδη επικοινωνία

Η δημιουργική ομάδα «RootlessRoot» της Λίντας Καπετανέα και του Γιόζεφ Φρούτσεκ, για παράδειγμα, στην παράσταση «Eyes in the colour rain» (11-13 και 16-20 Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στη Μικρή Σκηνή, στις 9 μ.μ.) επιχειρεί να απαντήσει μια σειρά από ερωτήματα: Πώς μπορεί ο άνθρωπος να ξεφύγει από την αυτοκαταστροφική δίνη της σκέψης του; Μπορεί να ξαναγίνει κύριος του εαυτού του; Στο δραματουργικό κομμάτι συμπράττει η Χίλντεγκαρντ ντε Βάιστ.

Τα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις. Τα σώματα τολμούν μια προσέγγιση της υπαρξιακής κρίσης «σε μια στιγμή βαθύτερου αντικατοπτρισμού της πραγματικότητας». Αφετηρία, αλλά και τελικός προορισμός, παραμένει το σώμα. Πιο ζωντανό από ποτέ. Η Λίντα Καπετανέα και ο Γιόζεφ Φρούτσεκ δεν περιορίζονται όμως σε ένα καθαρά χορευτικό λεξιλόγιο. Αναδεικνύουν ό,τι η κίνηση μπορεί να εκφράσει: τον συναισθηματικό κόσμο, τη θεατρικότητα και την ενστικτώδη επικοινωνία επί σκηνής.

Οι κινησιολογικοί κώδικες της ομάδας «RootlessRoot» άλλωστε πηγάζουν και οι ίδιοι από έναν πλουραλισμό τεχνών διαφορετικών κατευθύνσεων. Οι πολεμικές τέχνες, τα ακροβατικά και ο σύγχρονος χορός ενσωματώνονται σε έναν ενιαίο κινησιολογικό λόγο, που διανθίζεται από ποίηση και εικόνες και καταπιάνεται με την κρίση ταυτότητας μιας κοινωνίας που επιθυμεί να μείνει αναλλοίωτη, παρά τα ρευστά της όρια ασφαλείας.

Η επικινδυνότητα της κίνησης παραμένει σημείο αναφοράς της ομάδας. Αυτή τη φορά όμως, υπάρχει εντονότερο ένα ποιητικό ύφος. Ενώ μια αναπάντεχη τρυφερότητα έρχεται να ισορροπήσει την παροξυσμική δράση επί σκηνής, όπου τα σώματα υποκύπτουν στη φθορά.

  • Σύντροφοι και στη ζωή

Η Λίντα Καπετανέα σπούδασε στην ΚΣΟΤ αλλά και στη Νέα Υόρκη. Ο Τσέχος Γιόζεφ Φρούτσεκ έχει σπουδάσει ηθοποιός και ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες. Βρέθηκαν μαζί στο κέντρο της ευρωπαϊκής σκηνής, μέλη της περίφημης ομάδας «Ultima Vez» του Βέλγου Βιμ Βαντεκέιμπους. Την άφησαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να συστήσουν τη δική τους ομάδα, τη «RootlessRoot», που έχει κλείσει ήδη πέντε χρόνια. Σύντροφοι στη ζωή αλλά και στη σκηνή, χορογραφεί ο ένας τον άλλον αλλά και τον εαυτό τους, αξιοποιώντας τις διαφορετικές καταβολές τους στην τέχνη υπέρ ενός νέου και προσωπικού τους χορευτικού ύφους σε μια χορευτική πλατφόρμα που παραμένει ανοιχτή και ευέλικτη.

Η μουσική του Βασίλη Μαντζούκη για το «Eyes in the colour rain» μεγεθύνει τη δράση και αναδεικνύει τη δραματικότητα. Τα κοστούμια έχει επιμεληθεί ο Αγγελος Μέντης.

Μετά το τέλος της παράστασης στις 16 Φεβρουαρίου, οι συντελεστές θα είναι παρόντες για να συνομιλήσουν με το κοινό. Ενώ η Χίλντεγκαρντ ντε Βάιστ θα κάνει τριήμερο εργαστήριο στις 11, 12 και 13 Φεβρουαρίου, 11 π.μ. – 4 μ.μ. (με διάλειμμα 1 μ.μ. – 2 μ.μ.) στην αίθουσα χορού (4ος όροφος) για χορογράφους και χορευτές. Ο στόχος είναι ένας στοχασμός πάνω στη δομή μιας χορευτικής παράστασης και τη δημιουργία μιας προσωπικής πορείας στην τέχνη του χορού. Θα διεξαχθεί στα αγγλικά. Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους στο education@sgt.gr. Κόστος συμμετοχής, 80 ευρώ το τριήμερο.

Τιμές εισιτηρίων: 22 ευρώ και 12 ευρώ το φοιτητικό. Πληροφορίες: http://www.sgt.gr, press@sgt.gr, τηλ: 210-9005800.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Οι επιχορηγούμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Σήμα κινδύνου εκπέμπει «σύσσωμο το επιχορηγούμενο θέατρο» με επιστολή που απέστειλε χθες στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο. «Γνωρίζουμε τις οικονομικές δυσκολίες αλλά το θέατρο κινδυνεύει», υπενθυμίζουν οι επιχορηγούμενοι στον υπουργό. «Οι θίασοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν, οι νεανικές και πειραματικές ομάδες δεν έχουν από πουθενά καμία στήριξη, τα ΔΗΠΕΘΕ δεν γνωρίζουν αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν, το Θεατρικό Μουσείο κινδυνεύει να κλείσει και το μόνο που διαφαίνεται πλέον με βεβαιότητα είναι ότι σε λίγο καιρό ελεύθερο ελληνικό θέατρο θα σημαίνει μόνο παραγωγές των μεγάλων εμπορικών κολοσσών του θεάματος.

Από τη φύση της δουλειάς μας έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, κυρίως κάτω από αντίξοες συνθήκες, αλλά οι αντοχές μας εξαντλούνται».

Εχουν περάσει δεκαπέντε μήνες από τότε που ο Π. Γερουλάνος ανέλαβε «την ευθύνη για τις τύχες του ελληνικού πολιτισμού» και ακόμη, όπως τονίζεται στην επιστολή, «δεν γνωρίζουμε τις απόψεις σας και τα σχέδια του υπουργείου πάνω στα θέματα που μας αφορούν και που δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση του θεάτρου αλλά και η φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζεται από την πολιτεία η θεατρική τέχνη». Στο μεταξύ, ενώ καταργήθηκε το ΕΚΕΘΕΧ, «ακόμη διατηρεί το κτίριό του και τους υπαλλήλους του, με όλα τα οικονομικά επακόλουθα».

Μεταξύ των 335 «επώνυμων» υπογραφών της επιστολής, που περιμένουν εναγωνίως τον υπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του, και οι Μπέτυ Αρβανίτη, Κάτια Γέρου, Ξένια Καλογεροπούλου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Μάνια Παπαδημητρίου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Καταλειφός, Στάθης Λιβαθινός, Διαγόρας Χρονόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου, Βίκτωρ Αρδίττης, Αλέξανδρος Βούλγαρης. [Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011]

Θα σας κάνουν κόλπα…

  • Ζογκλέρ, εγγαστρίμυθοι, ταχυδακτυλουργοί, ακροβάτες, δίνουν ραντεβού στο «2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μαγείας»

«Μάγοι δεν υπάρχουν στην πραγματική ζωή» λέει ο «Θαυματοποιός» στην ομώνυμη ταινία του Σιλβέν Σομέ. Ωστόσο, μια «παρέα» επαγγελματιών μάγων επιμένει ότι χρειάζεται και λίγη «μαγεία» στη ζωή και δίνει, για δεύτερη χρονιά φέτος, ραντεβού στο θέατρο «Μπάντμιντον», από τις 9 έως τις 14 Φεβρουαρίου, για ένα «μαγικό» σόου με τίτλο «2ο International Magic Festi-val».

Η νέα «εθνική ομάδα» μάγων και ταχυδακτυλουργών από τα πιο διάσημα θέατρα και μιούζικ χολ του κόσμου, έρχονται με τα καλύτερά τους νούμερα σε μια παράσταση που συνδυάζει θεατρικά εφέ, σταντ απ κόμεντι

Η νέα «εθνική ομάδα» μάγων και ταχυδακτυλουργών από τα πιο διάσημα θέατρα και μιούζικ χολ του κόσμου, έρχονται με τα καλύτερά τους νούμερα σε μια παράσταση που συνδυάζει θεατρικά εφέ, σταντ απ κόμεντι και παντομίμα

Η νέα «εθνική ομάδα» μάγων και ταχυδακτυλουργών, από τα πιο διάσημα θέατρα και μιούζικ χολ του κόσμου, έρχεται με τα καλύτερά της νούμερα, χιούμορ και πολλές εκπλήξεις, υποσχόμενη μια δίωρη διαδραστική με τους θεατές φαντασμαγορία. Και για να μη μας πέσει… βαριά η «μαγεία», «παντρεύουν» το πρόγραμμά τους με θεατρικά εφέ και στοιχεία σταντ-απ κόμεντι και παντομίμας.

Παρουσιαστής του φεστιβάλ θα είναι ο Ντέιβιντ Γουίλιαμσον, ο οποίος θα κάνει το κοινό να γελάσει ?ε τα τρικ του, που απαιτούν τη συμμετοχή των θεατών. Αυθεντικός σόου?αν, ?ε χιού?ορ κι επικοινωνιακά χαρίσ?ατα. Ο Μαρκ Καλίν και η Τζίντζερ Λέι είναι δύο καταξιωμένοι ιλούζιονιστ, που σηματοδοτούν μια νέα εποχή στον κόσμο της μαγείας, επαναπροσδιορίζοντας τις παραδοσιακές απόψεις σχετικά με τις συνηθισμένες «παραστάσεις μαγείας».

Οι παραγωγές τους έχουν κερδίσει πολλά βραβεία στη βιομηχανία του θεάματος, χάρη στην πρωτοπόρα και θεατρική προσέγγισή τους και είναι περιζήτητες στην τηλεόραση και στα θέατρα όλου του κόσμου. Με περισσότερα από είκοσι χρόνια εμπειρίας, ο Ράιμοντ Κροβ είναι από τους καλύτερους και πιο περιζήτητους «ψυχαγωγούς» της Αυστραλίας. Μίμος, εγγαστρίμυθος και εξπέρ στο θέατρο σκιών με τα χέρια, καθεμία από τις συναρπαστικές παραστάσεις του εγγυάται το γέλιο.

Ο καταξιωμένος μάγος από το Λος Αντζελες, Αμος Λέφκοβιτς, έχει κερδίσει αρκετά πολυπόθητα βραβεία στη βιομηχανία της μαγείας, ενώ μετράει εμφανίσεις στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο αλλά και στα μεγαλύτερα θέατρα και βραδινά κέντρα ανά τον κόσμο. Πολυτάλαντος και με αστείρευτο χιούμορ, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η σχέση του με τα περιστέρια και η εκπαίδευσή τους – είναι γνωστός εξάλλου και ως γητευτής περιστεριών. Ο Πασά και η Αλιόνα, ζευγάρι ρωσικής καταγωγής, δεν είναι δύο απλοί μάγοι. Η κλασική παιδεία των νεανικών τους χρόνων στα «Μπαλέτα Μπολσόι» και την «Κρατική Ακαδημία Χορού της Μόσχας» τούς προίκισε με ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες, επιτρέποντάς τους να τιθασεύουν πολλές μορφές τέχνης ταυτόχρονα: χορό, ακροβατικά και φυσικά… ψευδαισθήσεις. Ο επαγγελματισμός, το χιούμορ και η μοναδική ακροβατική χορογραφία τους μαγεύουν και συναρπάζουν το κοινό όλων των ηλικιών. Το κερασάκι στην τούρτα; Η γρήγορη εναλλαγή κοστουμιών, που πραγματοποιείται «μαγικά» μπροστά στα μάτια των θεατών.

Ο ζογκλέρ της παρέας, Μάικλ Γκουντό, είναι ένας απίθανος κωμικός. Από το 1983 εμφανίζεται σε πολλά σόου του Λας Βέγκας. Μόνο στο ξενοδοχείο Μόντε Κάρλο έχει πραγματοποιήσει 5.508 σολντ άουτ παραστάσεις, γεγονός που του χαρίζει αναμφίβολα το ρεκόρ, αφού κανένα άλλο νούμερο του Λας Βέγκας δεν έχει φτάσει αυτόν τον αριθμό. Εκτός από τις ζωντανές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει στον χώρο του θεάματος, έχει εργαστεί ως ερμηνευτής και ως συγγραφέας για άλλους κωμικούς.

  • Εισιτήρια
    Μάγοι και… μάγισσες δίνουν ραντεβού στη σκηνή του Μπάντμιντον στο «2ο Inter-national Magic Festi-val», υποσχόμενοι να μας παρουσιάσουν «τη γοητεία της υπερβολής στο βασίλειο της φαντασίας». Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Μπάντμιντον, στο Public, στο www.ticketnet.gr και στο 210-8840600.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 28/01/2011

Λάτιν και σερπαντίνες στο Εξπρές

Το «Μυστήριο στο Τούνδρα Εξπρές», του Πέτρου Χατζόπουλου μιλάει για την απληστία, την αγάπη και το συναρπαστικό κυνήγι της αλήθειας

  • Το «Μυστήριο στο Τούνδρα Εξπρές» ξεφαντώνει μέσα στις Απόκριες και χορεύει… λάτιν! Η Παιδική Σκηνή της «Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ» γιορτάζει την επιτυχία της παιδικής παράστασης και καλεί όλους τους μικρούς (και μεγάλους) φίλους της, τις τέσσερις αποκριάτικες Κυριακές (13, 20, 27 Φεβρουαρίου και 6 Μαρτίου), να διασκεδάσουν μετά την πρωινή παράσταση των 11.00 π.μ. με λάτιν χορευτική μουσική, σερπαντίνες, μάσκες, καπέλα και αποκριάτικες στολές.
  • Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ηθοποιούς για τους ρόλους τους, να χορέψουν και να φωτογραφηθούν με τον Κορνήλιο Κρικ, τον διασημότερο σκίουρο-ντετέκτιβ του κόσμου, τη βοηθό του Μάρθα, την αλλοπαρμένη πυγολαμπίδα, αλλά και με έναν οικολόγο ακτιβιστή καταλανό ταύρο, μία πρώην σταρ του σινεμά σκυλίτσα τσιουάουα, έναν διάσημο τενόρο λεμούριο και με έναν φοβερό δράκο του Κόμοντο.
  • Το «Μυστήριο στο Τούνδρα Εξπρές», του Πέτρου Χατζόπουλου μιλάει για την απληστία, την αγάπη και το συναρπαστικό κυνήγι της αλήθειας, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί τη φαντασία, την παρατηρητικότητα και την ικανότητα του μυαλού να αναλύει γεγονότα και να συνθέτει επιχειρήματα με διασκεδαστικό τρόπο.
  • «Είναι εμπνευσμένο από την κλασική παράδοση των αστυνομικών της Αγκάθα Κρίστι, αλλά οι ήρωές του όμως είναι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου» εξηγεί η Τατιάνα Λύγαρη που σκηνοθετεί την παράσταση. «Επέλεξα να προβάλω την ανθρωπομορφική εκδοχή των ηρώων με ελάχιστα μόνο χαρακτηριστικά των ζώων που εκπροσωπούν στην κίνηση και την έκφρασή τους. Και αυτό γιατί θέλω να προσφέρω στους μικρούς μας θεατές χαρακτήρες υπαρκτούς μέσα σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον, επειδή σέβομαι την αντίληψή τους, την ταχύτητα αφομοίωσης και την αίσθηση του κωμικού που διαθέτουν».
  • Παράλληλα τα παιδιά, με την επιβίβασή τους στα αυθεντικά βαγόνια του «Τρένου στο Ρουφ», βιώνουν μοναδικές εμπειρίες ως αληθινοί ταξιδιώτες με τον μηχανισμό κίνησης, την έκδοση εισιτηρίων του τρένου, την επίσκεψη στο Wagon-Restaurant και στο πωλητήριο του θεάτρου με τα μικρά σουβενίρ τρένων και άλλα ευχάριστα απροσδόκητα. Παίζουν: Τίνα Γιωτοπούλου, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Γιάννης Διαμαντής, Παναγιώτης Κλίνης, Κωστής Κορωναίος, Μαρία Μπενάκη.

Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 28/01/2011

«Αγαπητέ μπαμπά» είμαι ολομόναχη…

  • Ενα έργο για την απώλεια του άλλου, γι’ αυτά που δεν τολμάμε όχι μόνο να πούμε, αλλά ούτε καν να δούμε ότι είναι δίπλα μας

Ενα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, η Μάλι, μεγαλώνει στους δρόμους του μεταπολεμικού Βελιγραδίου, στέλνοντας ταχυδρομικές κάρτες σε έναν απόντα πατέρα. Δίπλα της, μια μητέρα ανίκανη να ξαναβρεί τον εαυτό της και ο Φίλιπ, το βαποράκι αδελφός της, αλλά, κυρίως, ο Μπάνε, ο έφηβος συνεργός της στα μικροεγκλήματα και τα όνειρά τους.

Η θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι» παρουσιάζει το έργο «Αγαπητέ μπαμπά»

Η θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι» παρουσιάζει το έργο «Αγαπητέ μπαμπά»

Οταν ο Φίλιπ θα εμπλακεί σε μια υπόθεση δολοφονίας από τον έμπορο ναρκωτικών Τσρνι, η Μάλι θα πιστέψει ότι μπορεί να τον βοηθήσει. Είναι, όμως, ο Φίλιπ το θύμα στην ιστορία; Ή, μήπως, όπως συμβαίνει συνήθως στη ζωή, η τελευταία σφαίρα θα πλήξει τον πιο ανυποψίαστο;… Η θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι» παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το βραβευμένο και μεταφρασμένο στο εξωτερικό έργο της Σερβίδας Μιλένας Μπόγκαβατς, «Αγαπητέ, μπαμπά», σε μία ονειρική, γρήγορη και νεανική παράσταση, σε μετάφραση-σκηνοθεσία Τάσου Αγγελόπουλου, στο θέατρο «Φούρνος» (έως τις 24 Φεβρουαρίου).

Μια σκληρή ιστορία για ανθρώπους που προσπαθούν ολομόναχοι να αντιμετωπίσουν τον κόσμο που γκρεμίζεται γύρω τους. Ενα έργο για την απώλεια του άλλου, γι’ αυτά που δεν τολμάμε όχι μόνο να πούμε, αλλά ούτε καν να δούμε ότι είναι δίπλα μας, για την προσπάθεια να ξεφύγεις και να γίνεις αποδεκτός. Παίζουν: Πέτρος Βερβερής, Αννα Ευθυμίου, Ζωή Κυριακίδου, Βασίλης Λιάκος, Αγγελική Μιχαλοπούλου, Χρήστος Τανταλάκης, Λιάνα Ταουσιάνη.

Η κρίση χτυπάει και τα καρναβάλια

  • Στο παρελθόν ανήκουν οι εποχές με τα εκατοντάδες άρματα, τις Βραζιλιάνες χορεύτριες και τα λαμπερά κοστούμια. Λιγότερες φέτος και οι χορηγίες

Στον… βωμό της οικονομικής κρίσης έχουν πέσει φέτος τα καρναβάλια και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι δήμοι της χώρας. Οι εποχές με τα εκατοντάδες άρματα, τις Bραζιλιάνες χορεύτριες και τα λαμπερά κοστούμια ανήκουν στο παρελθόν, αφού οι πενιχροί προϋπολογισμοί των δήμων δεν «σηκώνουν» ανάλογα βάρη. Την ίδια στιγμή, οι χορηγίες που στήριζαν σε μεγάλο βαθμό τις καρναβαλικές παρελάσεις, έχουν μειωθεί και οι ΟΤΑ πλέον προσανατολίζονται σε λιτές γιορτές.

«Σκούρα» τα βρήκαν φέτος οι τοπικοί άρχοντες των δήμων που διοργανώνουν γιορτές καρναβαλιού. Οπως λένε, προσπαθούν να βρουν οικονομικές λύσεις που θα συνδυάσουν το κέφι με την ποιότητα   

«Σκούρα» τα βρήκαν φέτος οι τοπικοί άρχοντες των δήμων που διοργανώνουν γιορτές καρναβαλιού. Οπως λένε, προσπαθούν να βρουν οικονομικές λύσεις που θα συνδυάσουν το κέφι με την ποιότητα. Στην Αττική, οι περισσότεροι ΟΤΑ προετοιμάζουν οικονομικές εκδηλώσεις για να μειώσουν όσο το δυνατόν το λειτουργικό κόστος. Κάποιοι άλλοι αποφάσισαν αυτήν τη χρονιά να μη διοργανώσουν καρναβάλι και περιορίζονται, στην καλύτερη περίπτωση, στα παραδοσιακά κούλουμα.
Παρελθόν αποτελούν οι Βραζιλιάνες στο καρναβάλι του Μοσχάτου-Ταύρου. Περικοπές επιβάλλει η οικονομική δυσπραγία   

Παρελθόν αποτελούν οι Βραζιλιάνες στο καρναβάλι του Μοσχάτου-Ταύρου. Περικοπές επιβάλλει η οικονομική δυσπραγία 

Δραστικές περικοπές θα έχουν και τα γνωστά καρναβάλια των δήμων Ρέντη-Νίκαιας, καθώς επίσης Μοσχάτου-Ταύρου, ενώ ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού φέτος δεν θα διοργανώσει την καρναβαλική παρέλαση που έκανε κάθε χρόνο με τη συμμετοχή των μαθητών.

«Το ταμείον είναι μείον» αναφέρουν χαρακτηριστικά πολλοί τοπικοί άρχοντες που φέτος τα βρήκαν «σκούρα» και προσπαθούν να βρουν οικονομικές λύσεις που θα συνδυάσουν, όπως λένε, «το κέφι με την ποιότητα». Στο πνεύμα αυτό θα κινηθεί φέτος και ο Δήμος Αθηναίων, με γιορτές που θα περιλαμβάνουν τα άκρως απαραίτητα. Κούλουμα στου Φιλοπάππου, αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Ζάππειο και σε κάποιες γειτονιές της πόλης. Στο πνεύμα των δύσκολων οικονομικά καιρών κινείται και το καρναβάλι της Πάτρας. Οπως έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος της πόλης Γ. Δημαράς, φέτος δεν θα γίνει «ο χορός του δημάρχου» και από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα διοργανωθούν χοροί στις γειτονιές της πόλης.

Η κρίση έχει αγγίξει και το καρναβάλι της Ξάνθης, καθώς ο δήμος έχει προχωρήσει σε περικοπές. Ως αντιστάθμισμα προσπαθεί να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μάσκα, με στόχο μάλιστα να αποσπάσει το ρεκόρ Γκίνες.

  • Αισθητική

Το καρναβάλι του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου θα διοργανωθεί με «διαφορετική μορφή και αισθητική», σύμφωνα με αρμόδιους του δήμου. Οι χορηγίες είναι μειωμένες, ενώ τις παλιές καλές εποχές ξεπέρναγαν τις 100.000 ευρώ. «Συντείνουμε στην κάλυψη των δαπανών μόνο από τις χορηγίες, την προσφορά υπηρεσιών και προϊόντων, χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό του δήμου», αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, παρόλα αυτά, «οι εκδηλώσεις θα καλύψουν όλα τα γούστα». Στην Αθήνα, οι περικοπές θα είναι επίσης αισθητές, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Αννα Φιλίνη, η οποία ωστόσο διευκρινίζει ότι οι δημότες δεν θα μείνουν χωρίς γιορτές, απλώς φέτος θα είναι λιτές αλλά παραδοσιακές.

«Ο πολιτισμός απαιτεί ποιότητα και όχι χρήματα», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι θα «κοπούν» τα ονόματα γνωστών καλλιτεχνών στις εκδηλώσεις, καθώς ο δήμος «θα στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, δηλαδή στα μουσικά σύνολα και στη Φιλαρμονική». Στο Περιστέρι, οι εκδηλώσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αν. Παχατουρίδη, «δεν θα θυμίζουν τίποτα από τα παλιά» και αυτό γιατί θα περιοριστούν στο γλέντι της Τσικνοπέμπτης και της Καθαράς Δευτέρας.

  • Ρέντης
    Λιγότερα άρματα και στολές

Δραστικές μειώσεις στον προϋπολογισμό του έχει υποστεί το Καρναβάλι του Ρέντη. Θα κινηθεί μεταξύ 50.000-100.000 ευρώ, όταν κάποτε άγγιζε τις 500.000 ευρώ. Γνωστοί καλλιτέχνες δεν θα συμμετάσχουν καθώς «κόβονται» οι μεγάλες εκδηλώσεις, ενώ οι νέες κατασκευές θα είναι λιγοστές. «Περιμένουμε τις χορηγίες και αναλόγως θα πράξουμε» αναφέρει ενδεικτικά ο δήμαρχος Ρέντη-Νίκαιας Γ. Ιωακειμίδης, προσθέτοντας πως το συγκεκριμένο καρναβάλι είναι αυτοχρηματοδοτούμενο. Διοργανώνεται από τα χρήματα των χορηγιών και ταυτόχρονα ενοικιάζει άρματα και στολές σε 30 δήμους της χώρας. Κάποτε εισέπραττε 300.000 ευρώ από τις ενοικιάσεις. Φέτος τα έσοδα μειώθηκαν, καθώς λίγοι δήμοι εκδήλωσαν επιθυμία να ενοικιάσουν τον καρναβαλικό στόλο του.

  • ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 28/01/2011

I Will Survive –μια παράσταση για το τέλος του κόσμου…


I Will Survive

Σε σκηνοθεσία Γιάννη Σαρακατσάνη

Με τους Γιώργο Παπαγεωργίου και Αντίνοο Αλμπάνη

Σε συμπαραγωγή του Θεάτρου Σοφούλη

Από τις 17 Φεβρουαρίου

I Will Survive –μια παράσταση για το τέλος του κόσμου…

Έκτακτη ανακοίνωση! Τρεις δυναμικοί εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς του θεάτρου έρχονται με φόρα από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη για να φέρουν την καταστροφή σε μια ανατρεπτική συμπαραγωγή με το δραστήριο Θέατρο Σοφούλη.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου από την θρυλική Κατσαρίδα και ο Αντίνοος Αλμπάνης από τα τηλεοπτικά Άγρια Παιδιά σκηνοθετούνται από τον Γιάννη Σαρακατσάνη των AbOvo (Εκεί εκεί στην Κόλαση, Μαμά Ελλάδα2) που πρόσφατα τιμήθηκαν με το 1ο βραβείο στο Birmingham European Theatre Festival.

 

Τι συμβαίνει όταν όλα γύρω καταρρέουν; Τις απαντήσεις δίνει μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία με τις περιπέτειες των δύο τελευταίων επιζώντων μετά το τέλος της ανθρωπότητας. Οι δύο ήρωες  ζητωκραυγάζουν “I will survive”  σε έναν κόσμο που χάνεται.

 

Η απόλυτη “καταστροφή” ξεκινάει στις 17 Φεβρουαρίου από τη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Σοφούλη για 20 μόνο παραστάσεις.

Συντελεστές:

Δραματουργία: Αντίνοος Αλμπάνης, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Σαρακατσάνης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης

Σκηνικά-Κοστούμια: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασσόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Παίζουν: Γιώργος Παπαγεωργίου, Αντίνοος Αλμπάνης

[ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ]