«Beckett 3B», σκηνοθετημένος ως «σωματικό θέατρο»

  • Της Σαντρας Bουλγαρη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27-01-11

Ανάμεσα στις πολλές θεατρικές πρεμιέρες των ημερών, σαν έκπληξη καλοδεχούμενη έρχεται η πρώτη σκηνοθετική δουλειά της γνωστής χορογράφου Ερσης Πήττα, που παρουσιάζεται από την ερχόμενη Δευτέρα (31/1) και για λίγες μόνο βραδιές στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Μια παράσταση που δημιουργήθηκε έπειτα από πολλούς μήνες ομαδικής εργασίας και βασίστηκε στα «κείμενα για το τίποτα» του Μπέκετ. Θα έλεγα ότι για μας τους νεώτερους είναι συναρπαστικό να έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε έργα των «μεγάλων» που έπλασαν τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα. Ειδικά όταν ανακαλύπτουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχουν «κολλήσει» στα παλιά, αντιθέτως επανέρχονται με φρέσκιες ιδέες.

Βεβαίως, η Ερση Πήττα είχε ανέκαθεν μια ιδιαίτερη σχέση με το θέατρο. «Θα έλεγα ότι η σκηνοθεσία είναι μια φυσική εξέλιξη της δουλειάς μου και όχι στροφή», λέει η ίδια στην «Κ». Σε πολλές χοροθεατρικές παραστάσεις της έχει χρησιμοποιήσει κείμενα, ενώ διδάσκει εδώ και πολλά χρόνια στο Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών Αρχαίου Δράματος, στη Σχολή Βεάκη και στο Εθνικό. «Με ενδιαφέρει κυρίως το σωματικό θέατρο και από μικρή έπαιζα ρόλους. Οταν ήμουν μόλις δέκα ετών ο Μιχάλης Κακογιάννης με επέλεξε να ερμηνεύσω τον ρόλο της Ηλέκτρας ως παιδί».

Τι είναι λοιπόν το καινούργιο που έχει ετοιμάσει; «Η παράσταση Beckett 3B βασίζεται στα κείμενα για το τίποτα που έγραψε ο Μπέκετ το 1950, όταν έκανε ψυχανάλυση με τον Bion. Επειτα από πολύμηνη ερευνητική δουλειά με έξι νέους και δυναμικούς ηθοποιούς τα κείμενα αποδομήθηκαν και θεατροποιήθηκαν» αναφέρει η Ερση Πήττα για ένα έργο όπου «κυριαρχεί ο λόγος, η κίνηση και η εικόνα». Κι αν θέλαμε να φανταστούμε μια πρώτη εικόνα του; «Ενας μεγάλος κύλινδρος. Θα μπορούσε να χωρέσει όλη την ανθρωπότητα. Μέσα έξι ηθοποιοί. Στροβιλίζονται, καταρρέουν, ανασηκώνονται σε μια επαναλαμβανόμενη κίνηση. Ενας ηθοποιός που υποδύεται τον αφηγητή σε προχωρημένη ηλικία κι ένας άλλος ντυμένος παλιάτσος που τον ακούει: «Πού θα πήγαινα αν μπορούσα να πάω; Τι θα ήμουνα αν μπορούσα να είμαι;».

Ιδρυμα Κακογιάννη (31/1, 1, 4, 5, 6/2) Πειραιώς 206, ώρα έναρξης 9 μ. μ.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε