Γιόρτασε τα 80 του µε Σαίξπηρ και αποθέωση

  • Ο ΣΕΡ ΠΙΤΕΡ ΧΟΛ  ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ

Κάποιοι γιορτάζουν τα 80 τους χρόνια µε εξωτικά ταξίδια ή µε µια µεγάλη οικογενειακή συγκέντρωση. Οχι όµως και ο σερ Πίτερ Χολ, που έκλεισε την όγδοη δεκαετία της ζωής του στα τέληΝοεµβρίου, αλλά είπε τώρα να γιορτάσει τα 80του µε αυτό που ξέρει καλύτερα και που ποθεί περισσότερο: µε θέατρο.

Αλλωστε, όταν εργάζεται πυρετωδώς, αγαλλιάζει η ψυχή του. Εργασιοµανής; Αντιθέτως, απλώς αγαπάει αυτό που κάνει. Ο ∆ήµος του Λονδίνου τον τίµησε σε λαµπρή εκδήλωση στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας (υπήρξε διευθυντής του από το 1973 έως το 1988), µε τη σαιξπηρική «∆ωδεκάτη νύχτα». Σε µια κατάµεστη αίθουσα, στην πρεµιέρα, που τον αποθέωσεµε χειροκροτήµατα και «µπράβο».

Στο µεταξύ, η κωµωδία «Οι αντίζηλοι» του Ρίτσαρντ Σέρινταν, σε σκηνοθεσία του, παίζεται ήδη στο λονδρέζικο Γουέστ Εντ. Ούτε στις γιορτές όµως σταµάτησε τις πρόβες για τη «Νύχτα». Ακούραστος. Από την πρώτη επαγγελµατική δουλειά του, µε το «Γράµµα» του Σόµερσετ Μοµ, το 1953, δεν σταµάτησε να δουλεύει.

Στη «∆ωδεκάτη νύχτα», ο διευθυντής του θεάτρου Νικ Χάιτνερ τον άφησε να κάνει ό,τιήθελε, δίνοντας και τον ρόλο της Βαϊόλα στην κόρη του Ρεµπέκα Χολ (την είδαµε στο «Βίκι, Κριστίνα, Μπαρστελόνα» του Γούντι Αλεν και στο «The Town» του Μπεν Αφλεκ).

Τα έργα και οι όπερες που έχει σκηνοθετήσει ο σερ Πίτερ γεµίζουν 15 πυκνογραµµένες σελίδες. Ούτε λόγος για ανάπαυλα.«Αστειεύεστε; ∆εν µπορώ νατο κάνω. Νοµίζω πως αυτόπου µε κρατά σε εγρήγορση, ακόµα και τώραστα 80 µου, είναι ησωστή κατανοµή ενέργειας. Εχω βέβαια και µια υπέροχη γυναίκα (σ.σ.: η τέταρτη κατά σειρά, η πρώην υπεύθυνη επικοινωνίας του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, Νίκι Φρέι) και µια ωραία οικογένεια. ∆εν µου χαλάνε χατίρι, µε αφήνουν να κάνω ό,τι θέλω. Είµαι απολύτως ευτυχής, λοιπόν, όταν είµαι σε πρόβες».

∆εν διστάζει να µιλήσει για τις περικοπές κονδυλίων στον πολιτισµό. «Βλέποντας τρίαθεατρικά έργα εβδοµαδιαίως, µπορώ να πω πως δεν υπάρχει άλλη πρωτεύουσα παγκοσµίως που να προσφέρει τόσο πολύ καλό θέατρο, όπως το Λονδίνο. Αν κάποιες παραγωγές δεν είναι πρώτης ποιότητας, θυµώνω στη σκέψη πως οι περικοπές πλήττουν και παραγωγές άριστης ποιότητας. Το θέατρο είναι πηγή εσόδων για τη Βρετανία και είναι στον πυρήνα της κοινωνίας µας». [Χ.Ν.Ε.Ι., ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011]

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε