Μάκης Παπαδημητρίου: «Στο «Cock» όλοι λένε αλήθειες»

ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ | Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011  [ 18:04 ]

Ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Δημήτρης Μωθοναίος σε σκηνή από το βραβευμένο έργο «Cock» του Μάικ Μπάρλτερ που θα ξεκινήσεις παραστάσεις στο θέατρο Θησείον σε σκηνοθεσία της Κατερίνα Ευαγγελάτου

«Κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα πολύ ωραίο έργο», λέει εξαρχής ο Μάκης Παπαδημητρίου, ανασύροντας από τη μνήμη του τις πρώτες εντυπώσεις που του προκάλεσε το «Cock» (= πέος) του Μάικ Μπάρτλετ, που του πρότεινε η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

«Μιλάει για τη σχέση τεσσάρων ανθρώπων, χωρίς να μένει στην επιφάνεια _εμβαθύνει, γιατί τελικά, όλοι λένε αλήθειες μέσα στο «Cock»», προσθέτει, αναφερόμενος στην πλοκή ενός πραγματικά πρωτότυπου αλλά και προκλητικού, ίσως, έργου. Θέμα του, ο προσωπικός διχασμός ενός νέου άνδρα που επί σειρά ετών διατηρούσε σταθερό δεσμό με έναν ερωτικό σύντροφο, ώσπου μια γυναίκα μπήκε και αναστάτωσε τη ζωή του. Εκτός από τους δύο νέους άνδρες και την νεαρή γυναίκα, εμφανίζεται και ο πατέρας του ενός, ο οποίος επεμβαίνει με σκοπό να βγάλει τη γυναίκα από τη μέση και να επανενώσει το ζευγάρι.

«Στην ουσία το έργο αφορά στη διεκδίκηση του ενός από τον άλλον, και όχι στο αν είναι ή όχι ομοφυλόφιλοι», λέει μια που άλλωστε ο Μάκης Παπαδημητρίου πιστεύει ότι σήμερα η κοινωνία μας αντέχει μια τέτοια θεματολογία, «γιατί οι δυσκολίες πια έχουν ξεπερασθεί. Το κοινό έχει εξοικειωθεί με θέματα που ως πρόσφατα θεωρούσε ακραία». Γι΄αυτό και επανέρχεται στην ίδια την ιστορία του Μπάρτλετ, και τον ήρωά του, «που έχει χιούμορ, πάθος, ευστροφία, ευθύτητα, παράπονο. Δεν είναι όμως η καρικατούρα ενός γκέι… Αυτό που κάνει είναι να διεκδικεί με πάθος αυτός που αγαπάει και δεν δίνει σημασία στις λέξεις…».

Το έργο που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2009 στο Royal Court Theatre του Λονδίνου αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές, απέσπασε το βραβείο Olivier της χρονιάς. Ο συγγραφέας του, Μαρκ Μπάρτλετ, είναι σήμερα τριάντα χρόνων.

Ταλαντούχος, με ένα βραβείο Χορν ήδη στο ενεργητικό του, το 2009, για την εξαιρετική ερμηνεία του αυτιστικού στο «Motortown», ο Μάκης Παπαδημητρίου ανήκει στα «παιδιά» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και το Θεάτρου του Νέου Κόσμου, απ΄ όπου έφυγε για να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό στο Εθνικό, ενώ τώρα, βγαίνει στο ελεύθερο θέατρο _προτού επιστρέψει στο «σπίτι» του, το θέατρο του Νέου Κόσμου και πάλι….

Από το 2002 που βγήκε στο θέατρο _με μοναδική διακοπή την μονοετή θητεία του, δεν άργησε να ξεχωρίσει. Ανάμεσα στους ενδιαφέροντες θεατρικούς ρόλους του προστέθηκε και η επιτυχημένη του συμμετοχή στα τηλεοπτικά «Μαύρα Μεσάνυχτα» . Δεν συνέχισε όμως στη μικρή οθόνη γιατί, όπως επισημαίνει, «δεν ήθελα να εξαργυρώσω την επιτυχία μου με ένα ακόμα ρόλο στην τηλεόραση».

Μετρημένος και χαμηλών τόνων, ο Μάκης Παπαδημητρίου, θέλει να κάνει προσεκτικά βήματα, αφήνοντας τον εαυτό του να τον οδηγεί με ελευθερία σε νέες επιλογές ή και προκλήσεις. Κι απ΄ ό,τι φαίνεται τα πάει μια χαρά….

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=377907&dt=13/01/2011#ixzz1B0xOK1F2

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε