Θέατρο που σταµατάει τον χρόνο

  • Της Χάρης Ποντίδα, TA NEA: Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011
  • Πίντερ, Μπέκετ, Ιψεν, Μάµετ, Ο’Νιλ, Αλµπι περνούν µέσα από το πολυτελές λεύκωµα για τα 20 χρόνια ζωής του Απλού Θεάτρου και για τον δηµιουργό του Αντώνη Αντύπα, µαζί µε πρόσωπα, πράγµατα, µουσικές, κριτικές

«Νιώθω ότι είµαστε προνοµιούχοι εµείς που ασχολούµαστε µε το θέατρο. Κάπου µπορούµε να σταµατήσουµε τον χρόνο και αυτό είναι ένα άλλοθι ωραίο. Βλεπόµαστε στα µάτια, αγαπιόµαστε, τσακωνόµαστε, µε το άλλοθι να παίξουµε τον ρόλο. Είναι µια σχέση που φτιάχνεται, που είναι και δεν είναι και χρησιµοποιείται για το έργο σου, αλλά και για τις προσωπικές σου θέσεις».

Προνοµιούχος σίγουρα ο Αντώνης Αντύπας, έχει µπόλικο υλικό να αντλήσει από την επαγγελµατική του διαδροµή, όχι µόνο για ένα λεύκωµα, όπως αυτό που έχουµε στα χέρια µας (1990-2010/ 20 Χρόνια Καλλιτεχνικός Οργανισµός Φάσµα – Απλό Θέατρο) αλλά για πολλά.

Ανθρωπος χαµηλών τόνων – «αθόρυβο» τον χαρακτηρίζει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στον πρόλογο του λευκώµατος _ έκανε το Απλό Θέατρο σηµείο αναφοράς για το θεατρόφιλο κοινό δουλεύοντας συστηµατικά εδώ και 20 χρόνια, µέσα από τις δυο σκηνές του.

Τα 20αυτά δηµιουργικά χρόνια τουθεάτρου (ΚαλλιτεχνικόςΟργανισµός Φάσµα – Απλό Θέατρο) αποτυπώνει σε ένα πολυτελές λεύκωµα η Μικρή Αρκτος, ζωντανεύοντάς τα µε φωτογραφίες, σκηνικά κοστούµια, σκίτσα, αποσπάσµατα κριτικών αλλά και κείµενα γραµµένα ειδικά για την έκδοση (Κώστας Γεωργουσόπουλος, ∆ηµήτρης Μαρωνίτης, Ελένη Βαροπούλου και Χαρά Μπακονικόλα).

Εκτός από την πλήρη εργογραφία του Απλού Θεάτρου, εµπεριέχεται και ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουµέντο (2 CD) ολόκληρο το έργο «Η διήγηση της υπηρέτριας Τσερλίνε» του Χέρµαν Μπροχ, µε την Αλέκα Παΐζη (που είχε παιχτεί µε µεγάλη επιτυχία επί δύο χρόνια).

«Ο Αντύπας είναι ένας άνθρωπος µοναχικός, εσωστρεφής που από νεαρός αφοσιώθηκε να καλλιεργεί σιωπηλός τον κήπο του, µε τα οπωροφόρα, τα µυριστικά, και τα αειθαλή του πνεύµατος», γράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος προλογίζοντας την έκδοση. «∆ιαβάζει, ενηµερώνεται, ταξιδεύει και συνεχώς εκπλήττεται γόνιµα και εν συνεχεία µυείται στο καινούργιο και εµβαθύνει στο κλασσικό µε σέβας, όχι χωρίς αντιρρήσεις αλλά ποτέ µε προαποφασισµένα δογµατικά καλλιτεχνικά και αισθητικά φάλαρα, δηλαδή παρωπίδες». «Πώς δουλεύετε µε τους ηθοποιούς;», τον ρωτούν σε µια από τις συνεντεύξεις που δηµοσιεύονται στο λεύκωµα. «Το ευαίσθητο σηµείο µου είναι η επιλογή τους. Θέλω να πιστεύω ότι έχω µια οξυδέρκεια και µπορώ να διακρίνω σε έναν ηθοποιό, έστω κι αν εκείνος δεν το ξέρει, αυτό που φέρει και που µπορώ να το συνδυάσω µε τα στοιχεία του ρόλου», απαντάει, αποκαλύπτοντας ένα από τα… µυστικά της επιτυχίας του Απλού Θεάτρου. Μέσα από ένα ρεπερτόριο αγγλόφωνου θεάτρου (κυρίως), ανέβασε µέσα σ’ αυτήν την 20ετία 38 έργα, από τα οποία τα 24 παρουσιάζονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ επτά συγγραφείς µάς πρωτοσυστήθηκαν µέσω του Απλού Θεάτρου.

INFO

  • «1990-2010, 20 Χρόνια Καλλιτεχνικός Οργανισµός Φάσµα – Απλό Θέατρο», εκδ. Μικρή Αρκτος, τιµή: 40 ευρώ

  • Ελένη Καραΐνδρου, «Μουσική για το θέατρο». Βιβλίο-λεύκωµα µε τρία CD, εκδ. Μικρή Αρκτος, τιµή: 30 ευρώ

  • «Πάντα µαζί κι ελεύθεροι»

«Ξαναβλέπετε τις παραστάσεις σας;», ρωτούν τον Αντώνη Αντύπα. «Κάθε βράδυ», απαντάει. «Συχνά οι ηθοποιοί χωρίς να έχουν κακή πρόθεση, οδηγούνται προς τις δικές τους ευκολίες, οπότε εκεί φιλικά τους επαναφέρεις…». Εχει πάντα πλάι του την Ελένη Καραΐνδρου. «∆εν ξέρω αν θα συνέδεα τη ζωή µου µε άλλον άνθρωπο», λέει. «Είµαστε συνέχεια µαζί και συνάµα ελεύθεροι. Μιλάµε κοινή γλώσσα και συµµετέχουµε ο ένας στη δουλειά του άλλου. Συζώ µε τη µουσική, όπως εκείνη µε το θέατρο». Η Ελένη Καραΐνδρου έχει επενδύσει µουσικά τις παραστάσεις του Απλού Θεάτρου. Σε µια έκδοση – ντοκουµέντο κυκλοφορούν σε 3 CD οι πρωτότυπες ηχογραφήσεις της για 22 θεατρικές παραστάσεις (1986-2010) και συνοδεύονται από ένα καλαίσθητο βιβλίο µε φωτογραφίες από τις παραστάσεις αυτές. «Κάτι σαν τη φωνή του Λευκώµατος», λέει ο Αντώνης Αντύπας. Σαν µια διαφορετική ερµηνεία της τέχνης του λόγου που έτσι κι αλλιώς έχει τη δική του µουσική.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε