Αν ο Σαίξπηρ ήταν θεατρική ομάδα…

  • Ο Γιάννης Σαρακατσάνης των Αb Οvo μιλάει με αφορμή το Βob Festival, που φιλοξενείται ως τις 10 Μαΐου στο θέατρο Χώρα

  • «O Σαίξπηρ δεν ήταν ο Σαίξπηρ που νομίζουμε αλλά ο ευφυέστατος διαχειριστής ενός ensemble. Αποκλείεται ο “Μάκβεθ” να γράφτηκε από έναν μόνο άνθρωπο. Αλλά και ο “Αμλετ” συγκεντρώνει τόσα υπαρξιακά ζητήματα που απαιτούν πολλές υπάρξεις για να μπουν σε μια σειρά». Αυτή η προχωρημένη σκέψη δεν ανήκει στον Γιάννη Σαρακατσάνη αλλά στον καθηγητή του στο Ρhysical Τheater του Λονδίνου Ρον Ιστ.
  • Ο ηθοποιός-«ψυχή» της ομάδας Αb Οvo πάντα έβρισκε τη συγκεκριμένη θεωρία ιδιαιτέρως διεγερτική: «Μου αρέσει να το πιστεύω. Πάντα έλεγα ότι είναι πολύ καλύτερο να σκέφτονται πέντε μυαλά μαζί παρά ένα». Η παράσταση «Εκεί, εκεί στην Κόλαση», ένα εξαιρετικό σχόλιο για τα κλισέ της θρησκείας, κατάφερε να συγκεντρώσει θεατές όλων των ηλικιών. Και το κολασμένο ενδιαφέρον του κόσμου για να τη δει και να την ξαναδεί τον περυσινό Μάιο στο φεστιβάλ νέων ομάδων Βob Τheater απέδειξε ότι ο Παράδεισος δεν βρίσκεται μακριά. Οι Αb Οvo άλλωστε είναι οι υπερήφανοι εμπνευστές του συγκεκριμένου φεστιβάλ.
  • Και εφέτος, λοιπόν, στο θέατρο Χώρα φιλοξενείται ως τις 10 Μαΐου πληθώρα θεατρικών αλλά και μουσικών παραστάσεων αποδεικνύοντας ότι όλο και περισσότεροι νέοι ηθοποιοί καταφεύγουν στη συσπείρωση προτού καλά καλά βγουν από τη δραματική σχολή. Επαληθεύοντας τη ρήση «η ισχύς εν τη ενώσει», βαπτίζουν τις νεοσύστατες ομάδες τους με περίεργα ονόματα και φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν από κοινού τον εφιάλτη της ανεργίας που στοιχειώνει όσους αποφάσισαν να γίνουν ηθοποιοί.

«Στην εποχή μας δεν προωθείται το ομαδικό πνεύμα.

  • Ας πάρουμε για παράδειγμα τις διαφημίσεις: είναι ένας ο πανίσχυρος και πανέμορφος που οδηγεί το σούπερ αμάξι» παρατηρεί ο Γιάννης Σαρακατσάνης. Οι χειρότερες ημέρες των Αb Οvo είναι όταν δεν υπάρχει έμπνευση και κανείς δεν παίρνει πρωτοβουλία. Και, όπως συμβαίνει στις μακροχρόνιες ερωτικές, έτσι και στις αντίστοιχες θεατρικές σχέσεις η ρουτίνα είναι ο μεγάλος εχθρός: «Στην αρχή φοράς τα καλά σου, θέλεις να εντυπωσιάσεις. Αργότερα πρέπει να προσπαθήσεις διπλά και τριπλά για να αντέξει αυτό που έχεις στον χρόνο».
  • Οι Αb Οvo θεωρούν το παιχνίδι με το κοινό απαραίτητο στοιχείο της κάθε παράστασής τους: «Μόνο τότε καταλαβαίνει ο θεατής γιατί πληρώνει 20 ευρώ και όχι 7. Διότι επηρεάζει την παράσταση με την παρουσία του». Οσο για τις σχέσεις με σκηνοθέτες-ηγεμόνες, «απεχθάνομαι όταν κάποιος μου υπαγορεύει “κάν΄ το έτσι”. Το να σκηνοθετείς έναν ηθοποιό είναι σαν να μεγαλώνεις ένα παιδί: αν του δώσεις τις σωστές βάσεις, δεν πρόκειται να πέσει στα ναρκωτικά. Αλλιώς, είσαι αναγκασμένος να είσαι διαρκώς από πάνω του».

Πρόσκληση σε μεγάλο φαγοπότι

  • Ενας διαφορετικός Μυστικός Δείπνος. Με ορεκτικά, κυρίως, πιάτα και επιδόρπια, που ξαφνιάζουνμε τα υλικά-έκπληξη που περιέχουν. Και όχι ευχάριστα. Η ομάδα Τout va bien παρουσιάζει απόψε στις 21.00 στη σκηνή «Μικρή Χώρα» την παράσταση «Ρost Ρrandium» προσκαλώντας το κοινό σε ένα διαφορετικού είδους φαγοπότι. Σερβίρουν και… σερβιρίζονται οι Στέφανος Αχιλλέως, Ελια Ζαχαριουδάκη, Αγγελική Μακρή, Σεραφείμ Ράδης, Φιλιώ Χουλιάρακ.ά. Την ίδια ώρα το ατμοσφαιρικό φουαγέ του θεάτρου Χώρα θα φιλοξενεί την παράσταση της Γεωργίας Μαυραγάνη «Ρέκβιεμ ή αλλιώς Κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά πρέπει να υπάρχει κάποιο νόημα» με τους Αντώνη Ντουράκη, Χρήστο Θεοδωρίδη και Κώστα Κουτσολέλο.

Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ. 210 8673.945.

  • ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 5 Μαΐου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε