Έφυγε ο σκηνογράφος Σίμος Καραφύλλης

  • Έφυγε χθες από τη ζωή ο διακεκριμένος σκηνογράφος Σίμος Καραφύλλης που διέπρεψε σε μεγάλα θέατρα της Γερμανίας και της Ελβετίας πριν έρθει στην Ελλάδα, όπου συνεργάστηκε για περίπου είκοσι χρόνια με κρατικά και ιδιωτικά θέατρα.

Ο Σίμος Καραφύλλης άρχισε την καριέρα του ως σκηνογράφος το 1959 στο Κρατικό Θέατρο του Άμστερνταμ. Από το 1962 εγκαταστάθηκε στη Γερμανία. Συνεργάστηκε ως πρώτος σκηνογράφος με τα Κρατικά Θέατρα του Μούνστερ, της Νυρεμβέργης, της Βρέμης και τις Όπερες του Μονάχου και της Νυρεμβέργης (για τις σκηνογραφίες του στα «Παραμύθια του Χόφμαν» τιμήθηκε με το βραβείο της Κουλτούρας της Νυρεμβέργης). Στη Γερμανία και στην Ελβετία σκηνογράφησε πάνω από διακόσιες παραστάσεις όπερας και θεάτρου και συνεργάσθηκε με σκηνοθέτες όπως ο Πέτερ Τσάντεκ, ο Λέμαν, ο Όσκαρ Φρίτζσου, ο Μπόρις Μπαρλόφ, ο Κάσλικ κ.ά. και θεωρήθηκε ένας από τους πρωτοπόρους στη χρήση νέων υλικών για σκηνικά, ιδιαίτερα υφασμάτων κάθε είδους. Λόγω της ελαφράδας των υλικών αυτών κάποιοι τον αποκάλεσαν «ο σκηνογράφος του βουάλ».

Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του ΄80 με τον θίασο του Νίκου Κούρκουλου στο θέατρο «Κάππα» για την παράσταση του έργου του Άρθουρ Μίλερ «Ψηλά από την γέφυρα», όπου στα σκηνικά έκανε χρήση υλικών που κάνουν διαφάνεια για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Συνεργάσθηκε επίσης με το Εθνικό Θέατρο («Μπερνάρντα Άλμπα»- 1986, «Σιωπηλή Γυναίκα»- 1995, «Μάγισσες του Σάλεμ»- 1996, «Καμίνο ρεάλ»- 2001, «Μiserere»- 2001, «Το φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο- 2003, «Ο κύκλος με την κιμωλία- 2005- για τις σκηνογραφίες του οποίου τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνογραφίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»- κ.ά.), με το ΚΘΒΕ («Αγριόπαπια»- 1987), με τη Λυρική Σκηνή («Σίμον Μποκανέγκρα» – 1998, «Ναμπούκο»-1999), με διάφορα ΔΗΠΕΘΕ, με το «Θέατρο Τέχνης» («Πράβντα», «Θεϊκά λόγια»1986/7), με τον Θεατρικό Οργανισμό «Αργώ» («Αμαρτίες και ψέματα»- 2002), την Θεατρική Εταιρεία «Όψεις» («Στην εξοχή»- 2002, «Ντάμα κούπα»- 2003, «Ουντ»- 2004) και με σκηνοθέτες όπως ο Κώστας Τσιάνος, ο Διαγόρας Χρονόπουλος, η Άσπα Τομπούλη κ.ά. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από το θέατρο. Παράλληλα είχε μεγάλη δραστηριότητα ως ζωγράφος- είχε κάνει εκθέσεις, είχε μάλιστα ιδρύσει την γκαλερί «Dada». Η κηδεία του δεν είχε οριστεί ακόμα γιατί η οικογένειά του βρίσκεται στη Γερμανία

  • Γιώργος Δ. Κ. Σαρηγιάννης, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

// <![CDATA[//

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε