Δυναμικά αρχίζει ο Λ. Βογιατζής Με τρία έργα στο ανακαινισμένο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, πρεμιέρα στο τέλος του μήνα

Τρία έργα μέσα στην ίδια θεατρική περίοδο ετοιμάζει ο Λευτέρης Βογιατζής στο ανακαινισμένο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων. Τρία έργα, μάλιστα, στα οποία σκηνοθετεί και παίζει με το πρώτο να ξεκινά ώς το τέλος του μήνα. Την αρχή κάνει το «Υστατο σήμερα» του Χάουαρντ Μπάρκερ, ακολουθεί το «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ και ύστερα ο «Τόκος» του Δημήτρη Δημητριάδη. Ολα ανεβαίνουν για πρώτη φορά. Το έργο του Μπάρκερ «Το ύστατο σήμερα» με τον Λευτέρη Βογιατζή και τον Δημήτρη Ημελλο διαδραματίζεται σ’ ένα μπαρμπέρικο κάπου, σε κάποιο λιμάνι. Ο άγνωστος πελάτης αυτοσυστήνεται ως αγγελιαφόρος κακών ειδήσεων, μιλάει για μια επερχόμενη καταστροφή και προκαλεί τον αποσβολωμένο κουρέα που ερμηνεύει Δ. Ημελλος, να φανταστεί το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε ποτέ να συμβεί.

Εργο ρηξικέλευθο, διερευνά με τολμηρό ποιητικό οίστρο έναν κόσμο που καταρρέει, ανεβαίνει σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη, σκηνικά-κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, σύνθεση ήχων και μουσική Θοδωρή Αμπατζή & Σταύρου Γασπαράτου, φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου, με βοηθούς σκηνοθέτη τους: Αγάπη Κουστένη, Σπύρο Αλιδάκη.

Το «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ, σε μετάφραση Φενέκ Μικελίδη, που θα ακολουθήσει, είναι γραμμένο το 1958, πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του συγγραφέα.

Πρόκειται για μαύρη κωμωδία που μιλάει για την τρέλα, την παράνοια, την αυθαιρεσία και την εγκληματικότητα που διεισδύουν και κυριαρχούν σ’ ένα κρατικό «ησυχαστήριο» όπου οι αθέατοι ασθενείς είναι κωδικοποιημένοι, και κακοποιούνται ανηλεώς από το αλλοτριωμένο, λάγνο, απαθές και απάνθρωπο προσωπικό. Ενα προφητικό πρόπλασμα της κοινωνίας της χειραγώγησης στο οποίο παίζουν οι: Αλεξία Καλτσίκη, Λευτέρης Βογιατζής, Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Ημελλος, Βασίλης Κουκαλάνι, Ερρίκος Λίτσης, Δημήτρης Μακαλιός.

Το τρίτο έργο, που θα παρουσιαστεί στο τέλος της περιόδου, είναι «Ο Τόκος» του Δημήτρη Δημητριάδη. Τέσσερις άντρες και τέσσερις γυναίκες είναι οι ήρωες. Οι ζωές τους είναι περίπλοκα βεβαρημένες από ένα ασήκωτο, ζοφερό φορτίο, και όλες μαζί «εγκυμονούν» κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους άλλους. Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Ημελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Κουρής, Αγλαΐα Παπά, Ρένη Πιττακή.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχόλια

  • οφηλια  On 22 Φεβρουαρίου, 2010 at 6:43 πμ

    ειδα χθες τον κυριο Βογιατζη στο ετ1 κ εξεπλαγην.μια προσωπικοτητα εντελως δωσμενη στο θεατρο κ με οτι αυτο συνεπαγεται.οταν μιλουσε για τον εαυτο του μου προκαλουσε μια αισθηση οτι μιλα ενα μικρο ευαισθητο αγορι.οταν μιλουσε για το θεατρο ενας γνωστης εκ βαθεων,σε ενα μοναχικο μονοπατι των λιγων..

  • οφηλια  On 22 Φεβρουαρίου, 2010 at 7:23 πμ

    sorry ekana ena mikro lathos sto e-mail mou…omikrong k oxi omikron…

Σχολιάστε