Σε διπλό ταμπλό ο Κρις Ραντάνοφ

  • Σε διπλό ταμπλό θα χτυπήσει φέτος ο Κρις Ραντάνοφ. Εχει ήδη ξεχωρίσει στην «Τζούλια» που «σπάει πόρτες» στο «Νixon» (πρόκειται για πειραγμένο ανέβασμα της «Δεσποινίδας Τζούλιας» απ τον Δημήτρη Φοινίτση) κι έχει στα σπάργανα μια πρωτότυπη παράσταση που θα δούμε στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου από τον Ιανουάριο. Ο ίδιος υπογράφει το κείμενο -μαζί με τον Ραντάνοφ-, τη διασκευή και τη σκηνοθεσία της δουλειάς και είναι ο ίδιος που θα παίζει σε αυτήν.

Σε διπλό ταμπλό ο Κρις Ραντάνοφ

Το έργο «Σοσιάλ Δομή ΑΕ» βασίζεται σε μια σειρά μαρτυριών κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Βουλγαρίας. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ο Ραντάνοφ έκανε τα πρώτα του θεατρικά βήματα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, όταν πρωταγωνιστούσε στο «Ενας στους δέκα», που είχε μεγάλη καλλιτεχνική αλλά και εμπορική επιτυχία. Αναμένουμε!

Σε διπλό ταμπλό ο Κρις Ραντάνοφ

Αλλαξε θεατρική παρτενέρ η Κάτια Δανδουλάκη. Ενώ είχε ξεκινήσει πρόβες για τους «Επισκέπτες» του Πέτρου Ζούλια -το έργο βασίζεται στο «Στρίψιμο της βίδας» του Τζέιμς Τζόις- με συμπρωταγωνίστριά της τη Ρένια Λουιζίδου, έχει από προχθές άλλη ηθοποιό στο πλευρό της. Οχι, μην πάει ο νους σας στο κακό. Ούτε κόντρες υπήρξαν, ούτε διαξιφισμοί, ούτε εντάσεις και κρίσεις στις πρόβες. Απλώς η Λουιζίδου δεν άντεξε τον φόρτο (έτρεχε απ’ τα γυρίσματα της σειράς «Παιδική Χαρά» στις εντατικές πρόβες στο θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη») και έθεσε εαυτόν εκτός δουλειάς με την κατανόηση και τη συμπαράσταση της Δανδουλάκη και του Πέτρου Ζούλια. Την κέντρισε και το έργο και ο ρόλος μα το μοίρασμα σε δύο τόσο απαιτητικές δουλειές δεν το άντεξε. Παραμένω στο θέμα για να σας αποκαλύψω ποια ηθοποιός πήρε τη θέση της και μπήκε στις πρόβες χωρίς ανάσα. Με το που έμεινε κενός ο ρόλος, ο Ζούλιας με την Κάτια Δανδουλάκη άρχισαν να ψάχνουν εναγωνίως την καταλληλότερη ηθοποιό για τον ρόλο. Στο όνομα της Φωτεινής Μπαξεβάνη συναίνεσαν και οι δύο και ενθουσιάστηκαν όταν λίγες μονάχα ώρες μετά, απέδωσε στην πρώτη ανάγνωση τα καλύτερα.

Ηταν το 1991 που η σπουδαία Βανέσα Ρεντγκρέιβ κέρδισε το θεατρόφιλο κοινό του Λονδίνου παίζοντας τη θρυλική και σπουδαία χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν στο έργο του Μάρτιν Σέρμαν «When she danced» («Οταν χόρευε»). Το ίδιο αυτό στοίχημα έρχεται να βάλει τώρα στη χώρα μας η Δήμητρα Χατούπη που το ανεβάζει με τον τίτλο «Ιζαντώρα – When she danced» στο θέατρο Μέλι, σε σκηνοθεσία του Ρουμάνου Razvan Mazily. Η ηθοποιός είχε διαβάσει το ενδιαφέρον έργο και είχε ενθουσιαστεί από τη δύναμη και τη δυναμική του. Ετσι πήρε την απόφαση να ερμηνεύσει την Ντάνκαν στη βιογραφία της αυτή, που προσεγγίζει τη χορεύτρια από μια ασυνήθιστη πλευρά. Μία ημέρα της Ντάνκαν στο Παρίσι είναι όλος ο χρόνος αυτής της θεατρικής ιστορίας. Μία ημέρα στη διάρκεια της απίστευτης σχέσης της με τον μεγάλο ποιητή Σεργκέι Εσένιν. Η Χατούπη είχε αρκετές συζητήσεις για θεατρικές δουλειές και αρκετές προτάσεις δελεαστικότατες για συνεργασίες σε… κεντρικά θέατρα, προτίμησε όμως το απόκεντρο «Μέλι» και το ξεχωριστό έργο του Σέρμαν.

Στις 6 Νοεμβρίου θα γίνει τελικά η πρεμιέρα του «Τρίτου στεφανιού» στο «Κοτοπούλη» του Εθνικού Θεάτρου. Ο Σταμάτης Φασουλής έβαλε στο φουλ τις μηχανές και κάνει πρόβες για τη φιλόδοξη παραγωγή που ανεβάζει στη σκηνή το αριστουργηματικό βιβλίο του Κώστα Ταχτσή και εμείς περιμένουμε με ενδιαφέρον.

  • Βασίλης Μπουζιώτης, ΕΘΝΟΣ, 16/10/2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε