Πίντερ και Δημητριάδης από Λευτέρη Βογιατζή

  • Το ανακαινισμένο εκ βάθρων Θέατρο Οδού Κυκλάδων θα ξεκινήσει, βέβαια, με το «Υστατο σήμερα» του Χ. Μπάρκερ

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τρία θεατρικά έργα, που θα κάνουν το ντεμπούτο τους σε ελληνική θεατρική σκηνή, θα σκηνοθετήσει ο Λευτέρης Βογιατζής την τρέχουσα σεζόν στο ανακαινισμένο Θέατρο Οδού Κυκλάδων. Το «Υστατο σήμερα» του Χάουαρντ Μπάρκερ, το «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ και το «Ο Τόκος» του Δημήτρη Δημητριάδη. Το «Υστατο σήμερα» (σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη) θα κάνει την αρχή, τέλος Οκτωβρίου. Θα ανακαλύψουμε όχι μόνο ένα από τα πιο πρόσφατα έργα του Βρετανού συγγραφέα -που θεωρείται από τους σημαντικότερους των τελευταίων 40 ετών- αλλά, παράλληλα, ένα από τα πιο ρηξικέλευθα και δύσκολα κείμενά του, που διερευνά με τολμηρό ποιητικό οίστρο έναν κόσμο που καταρρέει. Ενας άγνωστος πελάτης εμφανίζεται σ’ ένα μπαρμπέρικο κάπου, σε κάποιο λιμάνι. Αυτοσυστήνεται ως αγγελιαφόρος κακών ειδήσεων και προκαλεί τον αποσβολωμένο κουρέα να φανταστεί το μεγαλύτερο κακό που θα μπορούσε να του συμβεί. Στο ρόλο του ξένου ο Λευτέρης Βογιατζής και του κουρέα ο Δημήτρης Ημελλος.

Το «Θερμοκήπιο» (σε μετάφραση Νίνου Φένεκ Μικελίδη) μας συστήνει ένα έργο του Χάρολντ Πίντερ που δεν έχουμε ξαναδεί, παρ’ όλο που τα θεατρικά του ανεβαίνουν συχνά στην Ελλάδα. Γραμμένο το 1958 -πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980- παραμένει ένα από τα καλύτερα έργα του Βρετανού συγγραφέα. Μια μαύρη κωμωδία, που μας ταξιδεύει σε ένα «κρατικό» ησυχαστήριο, όπου οι αθέατοι ασθενείς κακοποιούνται από το προσωπικό, γίνεται για τον Πίντερ αφορμή να μιλήσει για την τρέλα, την παράνοια, την αυθαιρεσία και την εγκληματικότητα, που κυριαρχούν σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες. Θα παίξουν οι Αλεξία Καλτσίκη, Λευτέρης Βογιατζής, Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Ημελλος, Βασίλης Κουκαλάνι, Ερρίκος Λίτσης, Δημήτρης Μακαλιός.

Τη σεζόν θα κλείσει «Ο Τόκος» του Δημήτρη Δημητριάδη. Οι ζωές τεσσάρων αντρών και άλλων τόσων γυναικών, περίπλοκα βεβαρημένες από ένα ασήκωτο φορτίο, διαπλέκονται στενά και με τρόπο επικίνδυνο. Σαν πολλαπλός τοκετός, οδηγούνται σε «γέννες» που αναστατώνουν τη ζωή και των οκτώ. Θα παίξουν οι: Λευτέρης Βογιατζής, Παντελής Δεντάκης, Δημήτρης Ημελλος, Αλεξία Καλτσίκη, Νίκος Κουρής, Αγλαΐα Παπά, Ρένη Πιττακή.

  • Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε