Με το χιούμορ τραβάς την προσοχή

  • Αν ο Αμλετ και η Οφηλία ζούσαν σήμερα, θα ήταν emo ή trendy;

Η νεανική παράσταση «Η Οφηλία είναι έγκυος» στο ΝΙΧΟΝ

Η νεανική παράσταση «Η Οφηλία είναι έγκυος» στο ΝΙΧΟΝ

Ο Αμλετ ήταν bisexual; Είναι τελικά η Οφηλία έγκυος; Και οι θεατές τι δουλειά έχουν μέσα σε ένα καμαρίνι; Με αυτά τα ερωτήματα καταπιάνεται η σπαρταριστή νεανική κωμωδία «Η Οφηλία είναι έγκυος», που κάνει πρεμιέρα σήμερα στην αίθουσα προβολών του ΝΙΧΟΝ.

Δύο ηθοποιοί ανεβάζουν μια «πειραγμένη» εκδοχή του Αμλετ. Λίγο πριν από την πρεμιέρα, στην πιο κρίσιμη στιγμή της καριέρας τους, ένα μυστικό έρχεται να τα διαλύσει όλα. Οι φίλοι και συνάδελφοι συγκρούονται απροκάλυπτα, με κωμικοτραγικά αποτελέσματα, μπροστά στα μάτια των θεατών. Δραματικός χώρος τα καμαρίνια τους. Οσα γίνονται επί σκηνής τα παρακολουθούμε μέσω βιντεοπροβολών. «Το χιούμορ προσπαθεί να ισορροπήσει με τον ρεαλισμό και το συναίσθημα δηλώνει «παρών», όπως πάντα στις ιστορίες των ανθρώπων», επισημαίνει ο Χάρης Μπόσινος, Αμλετ της παράστασης, αλλά και συγγραφέας του έργου -υπογράφει με το ψευδόνυμο Vimal Shab, που σημαίνει «αγνότητα μέσα στη νύχτα» σε μια αρχαία ινδουιστική γλώσσα!

«Ζούμε σε μια περίοδο συμπαντικής κατάθλιψης. Με το δράμα δεν τραβάς την προσοχή του κόσμου σήμερα», εκτιμά. Γι’ αυτό και επιλέγει την οδό του χιούμορ για να θίξει σοβαρά ζητήματα. Οι δύο ήρωες έχουν διαφορετικές προτεραιότητες, ο ένας την οικογένεια και ο άλλος την καριέρα. Οι ζωές τους ανατρέπονται εντελώς μετά την αποκάλυψη του μυστικού. «Θίγεται η δυσκολία των ανθρώπινων σχέσεων, η κρίση των τριάντα, αλλά και η δυσκολία να είσαι ηθοποιός στις μέρες μας», λέει ο Χάρης Μπόσινος. «Στηρίχτηκα σε εμπειρίες δικές μου και φίλων μου. Πολλές από τις σκηνές του έργου έχουν συμβεί μπροστά στα μάτια μου», εξηγεί.

Στο έργο σατιρίζει εμφανώς και τις διασκευές κλασικών έργων που επιχειρούν συχνά συνάδελφοί του. Ποια είναι δική του άποψη; «Προσπαθούμε να τραβήξουμε πάνω μας την προσοχή με κάθε τρόπο. Δεν μας αρκεί ένα καλό έργο, αλλά το κάνουμε αγνώριστο. Δεν είμαι αντίθετος στις διασκευές, αρκεί να υπάρχει ειλικρινής πρόθεση», απαντά. Απόφοιτος του ΚΘΒΕ, έχει υπογράψει και ανεβάσει με την ομάδα του «Annada Kadda» (σημαίνει αυτό που είναι στην καρδιά και θέλει να εκφραστεί) άλλα δύο έργα: «Μήπως άργησα» στο Θύρα Τέχνης και «Μα. Μά» στο Επί Κολωνώ. Εκεί είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια η πρώτη του… «Οφηλία». Αρχικά, προγραμματισμένη για ένα δίμηνο, τελικά έβγαλε ολόκληρη σεζόν. «Είχαμε συρροή φοιτητών κάθε βράδυ. Διαφημίστηκε από στόμα σε στόμα. Νομίζω πως η επιτυχία είναι ότι ο κόσμος διασκεδάζει με ένα πλήρες θέαμα χωρίς να το ξεχνά. Παίρνει και ένα προβληματισμό μαζί του». Οφηλία της παράστασης και μόνιμη συνεργάτις του, η Αθηνά Αλεξοπούλου.

* ΝΙΧΟΝ (Αγησιλάου 61Β, Κεραμεικός, τηλ.: 210-8839657). Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.15 μ.μ. Είδοδος με ποτό 15 Α.

  • ΕΛΕΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε