Πρεμιέρες, Αθήνα – Θεσσαλονίκη

«Συμπόσιον»

Μια παράσταση επηρεασμένη από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα σε συνδυασμό με ελληνική ποίηση θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Λιγνάδης στο θέατρο «Θησείον». Το «Συμπόσιο (Ενα). Περί έρωτος» ανεβαίνει σήμερα. Κείμενα – σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, σκηνικά – κοστούμια Kenny MacLellan, φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Βασίλης Μπουλουγούρης, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος, Γιάννης Παναγόπουλος, Γιώργος Χριστοδούλου, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Σάρα Εσκενάζυ, Βύρωνας Κατρίτσης.«Προσπάθησα – σημειώνει ο Δημήτρης Λιγνάδης – «ακουμπώντας» στους συνδαιτυμόνες του πλατωνικού συμποσίου και χρησιμοποιώντας τους αγαπημένους μου ποιητές με τους οποίους μεγάλωσα, τους γνώρισα ή τους ανακάλυψα μόνος μου και που ήρθαν να «προλογίσουν» ή να «σφραγίσουν» τις πράξεις μου, να μιλήσω περί έρωτος μέσα από τα στόματα και τα σώματα 6 νέων ηθοποιών και μιας γυναίκας. Με άλλα λόγια, βάζω – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στο τραπέζι τους, την έννοια του έρωτα και βλέπω πώς τον εκφράζουν, πώς τον «μιλάνε» οι νέοι αυτοί μέσα από τα συγκεκριμένα ποιήματα. Δεν είναι ούτε μια φιλοσοφική, ούτε μια φιλολογική παράσταση. Δεν θα δούμε φυσικά αυτούσιους τον Αλκιβιάδη, τον Φαίδρο, τον Σωκράτη, τον Σωλομό, τον Δροσίνη, τον Εμπειρίκο, αλλά κάποιους… «αντ’ αυτών»». Ο σκελετός, απλός και συμβολικός. Ο δάσκαλος, ο Σωκράτης, έχει αποχωρήσει, ίσως πεθάνει, βρίσκεται όμως ανάμεσά τους, ωσεί παρών, και καθοδηγεί τους νέους μαθητές του να εκφραστούν ελεύθερα, απενεχοποιημένα για το ερωτικό ζητούμενο μέσα από τα ποιήματα. Στην παράσταση επικρατεί μια πένθιμη μπεκετική ατμόσφαιρα, η οποία ανατρέπεται.

  • Στο «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», στα πλαίσια του χειμερινού προγραμματισμού του Εθνικού Θεάτρου, η ομάδα «Κανιγκούνα» ανεβάζει σήμερα, την καυστική για την εποχή της, τα τέλη του 19ου αιώνα, κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη «Βεγγέρα». Κωμωδία που σατίριζε την αμορφωσιά, τη βλακεία, το ξενομανή μιμητικό καθωσπρεπισμό, τις γελοιότητες της μικροαστικής τάξης στο νεοσύστατο νεοελληνικό κράτος. Σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, σκηνικά – κοστούμια Θάλεια Ιστικοπούλου, μουσική Βασίλη Μαντζούκη. Παίζουν (αλφαβητικά): Δημήτρης Αγατζίδης, Θανάσης Δήμου, Ανθή Ευστρατιάδου, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Μαγκανάρη, Πέτρος Μάλαμας, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου.
  • Το προκλητικό έργο του Αλφρέντ Ζαρύ «Ο Υπμύ Βασιλιάς», το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, εγκαινιάζει (πρεμιέρα σήμερα) την Πειραματική Σκηνή του, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Μετάφραση – ελεύθερη απόδοση Βάσια Μπακάκου. Διασκευή – σκηνοθεσία Γιάννης Παρασκευόπουλος. Σκηνικά – κοστούμια Σοφία Παπαδοπούλου. Επιμέλεια κίνησης Κώστας Γεράρδος. Μουσική επιμέλεια Κοσμάς Ευφραιμίδης. Παίζουν: Βασίλης Γαλάτης, Αργύρης Γκαγκάνης, Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Βάσια Μπακάκου, Μαγδαληνή Μπεκρή, κ.ά. Ο Υμπύ, λαίμαργος και αφελής, υποκύπτει στην παραίνεση της φιλόδοξης συζύγου του να σκοτώσει τον βασιλιά της Πολωνίας. Με σύνθημα τη λέξη «Σκατά!», κηρύσσει πόλεμο και αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, δολοφονώντας, βασανίζοντας, φορολογώντας και… τρώγοντας. Μια σουρεαλιστική ιστορία; Ενα παραμύθι χωρίς ευτυχισμένο τέλος; Μια καυστική φάρσα που ξεκινά αθώα αλλά καταλήγει τραγική.
  • Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

    Σχόλια

    • ΣΑΚΗΣ  On 5 Δεκεμβρίου, 2009 at 11:25 μμ

      ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΩΜΩΔΙΑ Η ΒΕΓΓΕΡΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ,ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΗΣ ,Η ΑΝΘΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΟΥ.

    Σχολιάστε