Η φτώχεια θέλει καλοπέραση

  • ΤΟ ΒΑΡΙΕΤΕ «ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΧΑΡΙΣΜΑ ΣΟΥ» ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ
  • Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ
  • Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

  • Αν Δευτέρα και Τρίτη, 7 και 8 Ιουνίου, κατά τις 9 το βράδυ τύχει να βολτάρετε στον πεζόδρομο του Θησείου, στο ύψος της πρώην Κορεάτικης Αγοράς, μην εκπλαγείτε βλέποντας τη Στεφανία Γουλιώτη να ερμηνεύει… ακροβατικά το «Μπάρμπαρας σονγκ» του Κουρτ Βάιλ από την «Οπερα της Πεντάρας».

Από αριστερά προς τα δεξιά: Γ. Γλάστρας, Ελ. Μαυρίδου, Σ. Κακάλας,  Δ. Κούζα, Γ. Νανούρης, Μ. Παπαδημητρίου, Χρ. Θεοδώρου, Β. Ταγκούλη, Κ.  Γεωργίου: μερικοί μόνο από τους κεφάτους συντελεστές του βαριετέ

Από αριστερά προς τα δεξιά: Γ. Γλάστρας, Ελ. Μαυρίδου, Σ. Κακάλας, Δ. Κούζα, Γ. Νανούρης, Μ. Παπαδημητρίου, Χρ. Θεοδώρου, Β. Ταγκούλη, Κ. Γεωργίου: μερικοί μόνο από τους κεφάτους συντελεστές του βαριετέ

Τον Χρήστο Λούλη να παίζει με την κιθάρα του κάντρι μουσικές. Την Ολια Λαζαρίδου να τραγουδά το επιθεωρησιακό «Στο φούρνο του μπαμπά μου», που έλεγε η αείμνηστη Μαρίκα Νέζερ. Την Ελένη Κοκκίδου να «ζει» το «Θέλω να τα σπάσω» της Μάγιας Μελάγια. Και τη Μάνια Παπαδημητρίου να «συνδυάζει» το λαϊκό άσμα «Αυτή η νύχτα μένει» του Κραουνάκη με τη «Νήσο των Αζορών» του Θεοδωράκη.

Μην εκπλαγείτε, επίσης, αν δείτε έναν αληθινό «χορό» πρωταγωνιστών, από τη θεατρική και τη μουσική σκηνή, όπως η Λυδία Φωτοπούλου, η Κάτια Γέρου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η Μελίνα Τανάγρη να τραγουδούν, να λένε παρλάτες και να χορεύουν στον δρόμο με φόντο ένα φωτεινό, ανοικτό από τη μία πλαϊνή μεριά του τροχόσπιτο.

Πρόκειται για ένα δημόσιο βαριετέ του Φεστιβάλ Αθηνών με -στην κυριολεξία- τίτλο «Μια νύχτα χάρισμά σου». Για τον περίφημο καθιερωμένο πλέον θεσμό του φεστιβαλικού «Τροχόσπιτου», που βγαίνει στον δρόμο και συναντά αυθόρμητα και αυτοσχεδιαστικά τη δημόσια ζωή. Και ειδικά φέτος δίνει ρέστα συσπειρώνοντας απρόσμενα ονόματα.

Από το πάλκο του θα περάσουν επίσης ο Νίκος Καραθάνος, ο Σίμος Κακάλας, ο Γιώργος Γλάστρας, ο Θανάσης Ευθυμιάδης. Αλλά και η Μαρία Σκουλά (με Νικ Κέιβ), η Μαρία Πρωτόπαππα, η Δέσποινα Κούρτη, ο Παναγιώτης Παναγόπουλος, ο Νίκος Πλάτανος,η Ελενα Μαυρίδου, η Βικτωρία Ταγκούλη, η Κίκα Γεωργίου και η Δήμητρα Κούζα. Σε ρόλο κομπέρ ο Γιώργος Νανούρης, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθετική επιμέλεια του εγχειρήματος.

Η είδηση δεν είναι ότι η πλειάδα γνωστών καλλιτεχνών θα κάνει την ανατροπή και θα εμφανίζεται σε «ρόλους» διαφορετικούς απ’ ό,τι τους έχουμε συνηθίσει -οι ηθοποιοί θα τραγουδούν και οι τραγουδιστές θα ερμηνεύουν πρόζα, όπως η Τανάγρη με τον μονόλογο του Ζαν Κοκτό «Ψεύτρα». Η μεγάλη είδηση είναι ότι η συμμετοχή του κοινού θα είναι δωρεάν. Το φεστιβάλ δίνει το καλό παράδειγμα σε μια περίοδο κρίσης. Βρήκε εξάλλου «συμμάχους» του όλους τους καλλιτέχνες του «Τροχόσπιτου», που συμμετέχουν με κέφι αφιλοκερδώς.

«Νομίζω ότι η δουλειά του καλλιτέχνη, ειδικά σε μια δύσκολη στιγμή, είναι να προσφέρει στο κοινό αφιλοκερδώς ό,τι μπορεί. Ούτε ο κόσμος θα πληρώσει ούτε εμείς θα πληρωθούμε. Αλλά όλοι θα περάσουμε καλά. Αυτό επιτάσσει η συγκυρία. Απλά, λιτά, διασκεδαστικά και, ίσως και συγκινητικά», τονίζει ο Γ. Νανούρης. «Ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, όσο πιο πολύ το κέφι μας κάνουμε, τόσο καλύτερα θα περάσουμε και οι ίδιοι, αλλά και ο κόσμος. Γιατί θέλουμε πάνω απ’ όλα να διασκεδάσουμε».

Κάθε ένας από τους ερμηνευτές ετοιμάζει ένα ή δύο τραγούδια, συνδεδεμένα ή όχι με πρόζα, ένα μονόλογο ή ένα χορευτικό. «Ενα τραγούδι ή ένα μονόλογο τον οποίο πάντα ήθελε να ερμηνεύσει, αλλά ποτέ ώς σήμερα δεν του δόθηκε η ευκαιρία». Το τελικό «προϊόν» ο Γ. Νανούρης θα το συνθέσει σε ενιαίο θέαμα.

  • Σαν τα παλιά μπουλούκια

«Η έννοια του βαριετέ έχει να κάνει με την ποικιλία και τον αυτοσχεδιασμό. Γιατί όλοι μας θα αυτοσχεδιάζουμε», προσθέτει. Κι ο ίδιος ως κομπέρ θα τραγουδά. Επέλεξε Μάνο Χατζιδάκι («Μια πόλη μαγική»).

«Ο λόγος που δέχτηκα να συμπράξω, παίζοντας και τραγουδώντας, στο «Τροχόσπιτο» ήταν ο «δωρεάν» χαρακτήρας του. Αλλά και το ότι -έστω και γιαλαντζί- θα «περάσουμε» λίγο σαν τα παλιά μπουλούκια», αποκαλύπτει ο Χρήστος Λούλης.

«Παράλληλα με τα επαγγελματικά-βιοποριστικά μας πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να χαρίζουμε κι ένα κομμάτι από την τέχνη μας», συγκατανεύει η Ολια Λαζαρίδου. «Είναι ευκαιρία να ασκηθούμε στη γενναιοδωρία. Μιλώ για την καλή πλευρά της κρίσης, που περιμένω να επικρατήσει στην κοινωνία. Γι’ αυτό το λόγο είναι εξαιρετική η κίνηση του Φεστιβάλ».

«Πιστεύω στη δύναμη του δωρεάν», συμφωνεί και η Μάνια Παπαδημητρίου. «Πρέπει να δίνουμε δωρεάν καλλιτεχνική «τροφή» στο κοινό. Αλλά δεν είναι σωστό να γίνει μόνιμη πρακτική. Το λέω αυτό, γιατί τελευταία ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες μένουν απλήρωτοι!».

Η Κάτια Γέρου θα ερμηνεύσει ένα κομμάτι από το «Καμπαρέ του Δρόμου», μαζί με τον Παναγιώτη Παναγόπουλο και τον Νίκο Πλάτανο. Η Μαρία Πρωτόπαππα τη «Δημητρούλα» του Π. Τούντα και το «Ασπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε» του Δήμου Μούτση. Ο Θανάσης Ευθυμιάδης θα αποδώσει «Το δικό σου αμάρτημα» του Καζαντζίδη. Ο Γιώργος Γλάστρας Αττίκ και Κουρτ Βάιλ (το τραγούδι του Μακίθ), ενώ η Δέσποινα Κούρτη μας επιφυλάσσει και ντουέτο με τον Χρ. Λούλη. Η Βικτωρία Ταγκούλη, γνωστή από τη «Σπείρα Σπείρα», θα ερμηνεύσει Εντίθ Πιαφ και τη «Ζημιά» του Χρ. Θεοδώρου. Η σύμπραξη του Σίμου Κακάλα με την Ελένα Μαυρίδου θα γίνει με τη βοήθεια ενός ακορντεόν. Στο πιάνο θα συνοδεύει ο συνθέτης Χρίστος Θεοδώρου. Μπουζούκι θα παίζει ο Γιώργος Μαρκόπουλος.

INFO: Το «Τροχόσπιτο» θα βρίσκεται στον πεζόδρομο του Θησείου (πρώην Κορεάτικη Αγορά) 7 και 8 Ιουνίου. Ωρα έναρξης του βαριετέ: 21.00. Πληροφορίες για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, που ξεκινά αύριο, στο http://www.greekfestival.gr

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε