Ο Διόνυσος παρέλασε στη Σανγκάη

Ο Διόνυσος, ο θεός των φυσικών χυμών – του αίματος, του νερού και του έρωτα, «ταξίδεψε» μέχρι την Κίνα. Αφορμή η ελληνική συμμετοχή, με τις «Γιορτές της Ανοιξης», στη μεγάλη παρέλαση που πραγματοποιήθηκε χθες στους δρόμους της Σανγκάης, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκθεσης Expo 2010, στην οποία η χώρα μας πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε το περίπτερό της.

Οι «Γιορτές της Ανοιξης» έδωσαν ελληνικό χρώμα στην παρέλαση στους  δρόμους της Σανγκάης
Οι «Γιορτές της Ανοιξης» έδωσαν ελληνικό χρώμα στην παρέλαση στους δρόμους της Σανγκάης

Οι χορευτές Αντώνης Αντωνίου, Ελενα Βακάλη, Βασίλης Δήμας, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Χαρά Κότσαλη, Ελενα Κουρκούλη, Εντγκεν Λάμα, Αντρέα Ράμα, Κατερίνα Σπυροπούλου, Βαγγέλης Τελώνης, Λία Τσολάκη, Ράνια Φόβου, Πέτρος Φουρνώτης, Φαίδρα Φουρούλη και Εύη Χατζάκη γιόρτασαν τον Διόνυσο και την άνοιξη με κυκλικούς και σπειροειδείς χορούς, που ενώνουν τις ελληνικές κοινότητες από την εποχή του κρητικού λαβυρίνθου έως σήμερα. «Πολέμησαν» με κλαδιά για να αναπαραστήσουν την πάλη του χειμώνα με την άνοιξη και μοιράστηκαν τη χαρά της ζωής προσκαλώντας όλον τον κόσμο να χορέψει μαζί τους. Το εμπνευσμένο από τα Διονύσια ελληνικό δρώμενο, που βασιζόταν πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη για αναγέννηση, διασκέδαση και ψυχαγωγία, παρουσίασαν δεκαπέντε χορευτές και ακροβάτες, αλλά και παραδοσιακοί μουσικοί, με ζουρνάδες, νταούλια και τρομπέτες, φορώντας μάσκες και κρατώντας στεφάνια και κλαδιά. Η σύλληψη της ιδέας, η χορογραφία και η σκηνοθεσία ήταν της Σοφίας Σπυράτου. Μέσα από τις «Γιορτές της Ανοιξης» οι θεατές ακολούθησαν τους δρόμους του Διονύσου από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία έως και την Κρήτη και παρακολούθησαν τις τελετουργίες προς τιμήν του θεού.

  • Συμμετείχαν οι μουσικοί Παντελής Στόικος, Δημήτρης Αθανασίου, Αντώνης, Νίκος και Δημήτρης Ψαθάς. Τα κοστούμια σχεδίασε ο Γιάννης Μετζικώφ, ενώ τη μουσική επιμέλεια είχε αναλάβει ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε