Διευθυντής στην ομίχλη

  • Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Δεν ξέρω αν τελικά ο υπουργός Πολιτισμού ανανεώσει τη θητεία του Γιάννη Χουβαρδά στο Εθνικό Θέατρο. Πολλοί θεωρούν ότι η πρώτη κρατική σκηνή έχει ανάγκη την ανανεωτική του προσπάθεια. Κάποιοι άλλοι έχουν αρχίσει να πριονίζουν τη καρέκλα του. Η επίθεσή τους κορυφώθηκε όταν η «Ελληνική Θεαμάτων» ζήτησε από το Εθνικό να της «παραχωρηθεί», έναντι ποσοστών από τα κέρδη του, το επιτυχημένο εμπορικά «Τρίτο Στεφάνι» για να συνεχίσει τον Σεπτέμβριο στο «Παλλάς». Ο Γιάννης Χουβαρδάς, που έβλεπε θετικά την πρόταση, δεν μπορούσε να τη δεχτεί για τον εξής απλό λόγο: δεν ασκεί καθήκοντα καλλιτεχνικού διευθυντή! Η πρόταση ήρθε στο Δ.Σ. κι αυτό την ψήφισε. Ο θόρυβος, όμως, που προκλήθηκε οδήγησε σε νέο, έκτακτο Δ.Σ., που,τελικά, την απέρριψε. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πολλά. Με άλλοθι την οικονομική κρίση οι λαϊκίστικες απόψεις για το θέατρο ανακάλυψαν νέο ρόλο: υποδύονται τον σωτήρα του.

Η ανάγκη εσόδων στα κρατικά θέατρα δεν σημαίνει επανάληψη εμπορικών παραστάσεων, που έκλεισαν τον κύκλο τους. Δεν είναι το Εθνικό …«Μουσούρη» να παίζει συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Ούτε Λυρική Σκηνή. Η επιλογή του προέδρου της, Νίκου Μουρκογιάννη, να προκρίνει ως λύση σωτηρίας τη «λαϊκή όπερα» και, κυρίως, η ειρωνική του διάθεση για τις «πρωτοποριακές παραστάσεις, που αφήνουν το κοινό μάλλον αδιάφορο», δύσκολα καταπίνονται. Εχουν, όμως, μια λογική. Προκειμένου να κλείσει η Λυρική ας μην ξαναπεράσουμε το κατώφλι της για μερικά χρόνια ακόμα οι νοσταλγοί της εποχής Λαζαρίδη. Μήπως το περάσαμε και φέτος;

Το Εθνικό, όμως, δεν χρειάζεται κάποιο δραματικό πρόγραμμα σωτηρίας. Μια μείωση του προϋπολογισμού ζήτησε ο Παύλος Γερουλάνος και όχι τη μετατροπή του Τσίλερ σε λαϊκό θέατρο. Να σεβαστούμε όλοι μας την κρίση και να μειώσουμε τις περιττές δαπάνες, αλλα όχι και να γυρίσουμε την τέχνη δεκαετίες πίσω. Οι νέοι άνθρωποι που συσπειρώθηκαν στο Εθνικό μπορούν να κάνουν θαύματα και με λιγότερα χρήματα.

Μπροστάρισσα στον πόλεμο κατά του Γιάννη Χουβαρδά μπήκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Υπάρχει καλύτερο κομπλιμέντο για το έργο του; Είναι η ίδια που πολεμάει τους «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Μη δει τίποτα να κινείται και να προχωράει μπροστά. Αμέσως να το συκοφαντήσει.

  • ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε