Από το Λος Αντζελες, θέατρο στη Σπηλιά του Νταβέλη

ΚΑΣ. Το όνομά του το πήρε από τον περιβόητο λήσταρχο Νταβέλη που το χρησιμοποιούσε για κρησφύγετο στην Πεντέλη. Στην ουσία το σπήλαιο «Νταβέλη» ή «Σπήλαιο Αμώμων» είναι το στόμιο των αρχαίων λατομείων μαρμάρου της περιοχής. Η μορφή του οφείλεται στη λατόμευση κατά την οποία προκλήθηκε κατάρρευση τμήματος της οροφής του προϋπάρχοντος φυσικού εγκοίλου. Η ύπαρξη στο βάθος του σπηλαίου μικρής υπόγειας δεξαμενής μαρτυρά λατρευτική χρήση του χώρου κατά την αρχαιότητα. Αλλωστε από την πρώιμη βυζαντινή εποχή επιβεβαιώνεται παρουσία ασκητών ενώ τα παρεκκλήσια στην είσοδό του (Αγίου Σπυρίδωνα και Αγίου Νικολάου), χρονολογούνται στις αρχές του 11ου αι.

H φήμη της σπηλιάς, ωστόσο, εξακολουθεί να δημιουργεί έλξη στον κόσμο, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Μια παραφιλολογία για το σπήλαιο των Αγνών, τα παράξενα φώτα και τα μικρά ανθρωποειδή, τον θησαυρό του λήσταρχου, τα περάσματα και τις στοές που έφταναν ώς την Αθήνα και ύστερα η χρήση του από τον στρατό. Η αλήθεια είναι πως τα έργα του υπουργείου Αμυνας τη δεκαετία ’70-’80 αλλοίωσαν το εσωτερικό του σπηλαίου, τον περιβάλλοντα χώρο και επέφεραν ρηγματώσεις στα παρεκκλήσια. Σήμερα τα μνημεία έχουν αναστηλωθεί και συντηρηθεί όσο για τις τοιχογραφίες τους αυτές παρουσιάζονται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θέλοντας να απαλλάξει το σπήλαιο απ’ όλα όσα το συνδέουν αλλά και να το «καθαρίσει» από τη ρετσινιά της μαύρης μαγείας, έδωσε την άδεια να παραχωρηθεί ο χώρος για παραστάσεις την ερχόμενη άνοιξη.

Εκανε δεκτό το αίτημα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας καλλιτεχνών «Zoo District Theater Company» για τη παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου προκειμένου να πραγματοποιηθούν 24 θεατρικές παραστάσεις («Medea Project»), στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των αδελφών Δήμων Αθηναίων και Λος Αντζελες, από 1η Μαΐου έως 7 Ιουνίου 2011. Και παρότι κάποια μέλη όπως ο Μ. Κορρές επέμεναν πως οι μεταβολές δεν είναι σπάνιες και πως πριν από δύο μήνες έπεσε κομμάτι βράχου βάρους 1.500 κιλών στην είσοδο, η εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας θεωρεί πως ο χώρος είναι κατάλληλος να δεχτεί κοινό και θεάματα.

Το σπήλαιο επιλέχθηκε από τον θεατρικό οργανισμό με έδρα το Λ. Αντζελες διότι εξυπηρετεί τους στόχους του που είναι παραστάσεις σε πρωτότυπους χώρους κι όχι συμβατικές σκηνές. Τις δράσεις μάλιστα στην Ελλάδα τις συνδέουν με την επιστροφή των Μαρμάρων.

Σημασία έχει ότι θα δίνουν μια παράσταση την ημέρα στις 8 μ.μ. για 80 άτομα. Το κοινό θα υποδέχονται μουσικοί και χορευτές (αναπαράσταση του γάμου της Μήδειας με τον Ιάσονα).

Οι συντελεστές θα απαγγέλλουν τον Ευριπίδη στα αγγλικά, υπεύθυνη και για τη διασκευή θα είναι η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ, ενώ στις παραστάσεις θα λάβει μέρος και το θέατρο Κωφών.

Για φωτισμό θα χρησιμοποιηθούν πηγές ήχου και φωτός με μπαταρία, δεν θα υπάρχουν μικρόφωνα, αντιθέτως θα υπάρχει πρόβλεψη για ΑμΕΑ, ξύλινοι πάγκοι για το κοινό, αντιολισθητικός τάπητας και βοηθητική τέντα για τις ανάγκες των ηθοποιών.

  • Πρόβλεψη ασφάλειας

Στα μονοπάτια που θα οδηγούν στο σπήλαιο θα τοποθετηθούν κιγκλιδώματα, θα υπάρχει όχημα της πυροσβεστικής, ενώ η εφορεία Σπηλαιολογίας θα διαθέσει φύλακες για την ασφάλεια του χώρου. Η Β΄ ΕΠΚΑ εξέφρασε επιφυλάξεις όχι για πιθανή βλάβη του μνημείου αλλά για την ασφάλεια του κοινού, η 1η ΕΒΑ επειδή είναι πολύ κοντά τα δύο βυζαντινά παρεκκλήσια. «Ολη αυτή η μέριμνα θα λειτουργήσει υπέρ του μνημείου» υποστήριξε ο Πάνος Βαλαβάνης ενώ η Αικατερίνη Αποστολίκα – Κυπαρρίση θύμισε τη σημερινή του κατάσταση: «κακοποιείται από μοτοσικλετιστές και από περίεργες τελετές που γίνονται ακόμη».

  • Της Γιωτας Συκκα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tρίτη, 4 Mαϊου 2010
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε