Κέφι στου Κουτρούλη τον Γάμο

  • ΜΕΘΩΝΗ
  • Άφθονη σάτιρα, χιούμορ και πολύ κρασί απολαμβάνουν οι καλεσμένοι στου Κουτρούλη τον Γάμο στη Μεθώνη, σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Πελοποννήσου, την Καθαρά Δευτέρα

Oι γιορτές της Αποκριάς στη Μεθώνη είναι άρρηκτα δεμένες με αυτόν τον ιδιαίτερο γάμο, ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 14ου αιώνα. Όλα άρχισαν όταν ο τελευταίος Έλληνας ιππότης ο Ιωάννης Κουτρούλης ερωτεύθηκε μια ντόπια, που όμως ήταν παντρεμένη. Εκείνος την έκλεψε και αποφάσισε να συγκατοικήσει μαζί της, γεγονός που προκάλεσε τον αφορισμό της γυναίκας από την Εκκλησία. Επί 17 χρόνια ο Κουτρούλης αγωνιζόταν να τη νυμφευθεί νόμιμα, παρά τη μεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Τελικά η κοπέλα, που το όνομά της δεν έχει γίνει γνωστό (αν και οι επόμενες γενιές την αποκαλούσαν Αρσάννα), παρουσίασε στον Πατριάρχη Αντώνιο Δ΄, διαζύγιο που είχε υπογράψει ο μακαριστός επίσκοπος Μεθώνης ο Καλογέννητος. Ο Πατριάρχης με τη σειρά του έπεισε τον νέο επίσκοπο Μεθώνης και Μονεμβασίας να υπογράψει για να τελεσθεί το μυστήριο. Το γλέντι που ακολούθησε έμεινε στην ιστορία όπως και η φράση «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος», η οποία μαρτυρά θορυβώδη εκδήλωση.

Στα επόμενα χρόνια, η αναβίωση του εθίμου βασίστηκε στη θέληση των κατοίκων της Μεθώνης να γιορτάζουν τα Κούλουμα στον επιβλητικό εσωτερικό χώρο του κάστρου. Κάθε χρόνο οι διάλογοι εμπλουτίζονται με θέματα από την επικαιρότητα για να αντικατοπτρίζεται το πνεύμα του εθίμου.

info

Ιδιαίτερα την Καθαρά Δευτέρα όταν κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, στη Μεθώνη γίνεται το αδιαχώρητο, αφού καταφθάνουν επισκέπτες από όλη την Πελοπόννησο. Οι ταβέρνες γεμίζουν ασφυκτικά όπως και οι καφετέριες, ενώ αν έχετε παρκάρει εντός της πόλης και γύρω από την πλατεία που γίνεται η αναπαράσταση, θα περιμένετε να τελειώσει το έθιμο για να μπορέσετε να μετακινηθείτε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΡΡΟΣ

  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε