Η «Ανάθεση» του Δημήτρη Δημητριάδη

  • Για τρεις παραστάσεις στο Σοφούλη

Ο μηδενισμός, πρωταγωνιστής στο σήμερα και η κάθε μορφή εξουσίας να αποδεικνύεται ανίσχυρη τελικά απέναντί του. Με μόνο αντίδωρο να φαντάζουν τα πέντε δάχτυλα ενός χεριού. Ή, αλλιώς, η «Ανάθεση» του Δημήτρη Δημητριάδη -από το βιβλίο «Ανθρωπωδία. Η Ανάθεση»- με την οποία αναμετριέται η Εταιρεία Θεάτρου «Τελεία» σε μια ανατρεπτική, ανθρώπινη παράσταση, στις 5, 6 και 7 Φεβρουαρίου, στο θέατρο «Σοφούλη» (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη).

Ο Μανώλης Ιωνάς -που υπογράφει τη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία- δηλώνει στον «Α» ότι αφορμή για το ανέβασμα αυτής της παράστασης ήταν η περίηγησή του στις σελίδες του βιβλίου αυτού: «Είναι ένα κείμενο με πολύ έντονο το στοιχείο του μηδενισμού, που μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρος παρά ποτέ. Ενα κείμενο, απ’ όπου αναδύονται οι αιώνιες αναζητήσεις της ανθρώπινης ύπαρξης, τα αναπάντητα ερωτήματα που βασανίζουν τον άνθρωπο. Με το δίπολο αρσενικού – θηλυκού, φωτός – σκότους, εξουσίας – υποταγής και κυρίως με το δίπολο ζωής – θανάτου».

  • 4 εξουσίες

Οσον αφορά στο κλειδί της σκηνοθετικής προσέγγισης ο ίδιος εξηγεί: «Οπως και στις προηγούμενες δουλειές μας -Ρίτσο και Ροΐδη- συνήθως κάνουμε ένα μοντάζ κειμένων και ποιημάτων. Χρησιμοποιούμε αυτούσια τα κείμενα και τα ποιήματα, αν και μπορεί να υπάρχει ένα μπρος πίσω στη σειρά των κειμένων -με την άδεια φυσικά των δικαιούχων. Στην παράσταση έχουμε τέσσερις προσωποιημένες εξουσίες του χρήματος, της θρησκείας, της τέχνης και της γνώσης. Παρ’ όλ’ αυτά ό,τι και αν κάνουν το «μηδέν» αποδεικνύεται πιο ισχυρό από αυτές. Ο θάνατος είναι τόσο δυνατός που καταργεί τελικά την όποια εξουσία. Και υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σημείο του κειμένου όπου λέει: «Και δεν έχεις παρά μόνο το χέρι σου. Πέντε δάχτυλα. Σάρκα νωπή ευπαθής γυμνή ανάμεσα στην ζέστη και στο κρύο της, κόκαλα φλέβες ραβδώσεις, νύχια μασημένα, άκρες δαχτύλων ερεθισμένες πονεμένες, τρίχωμα λείο αραιό ασθενικό, μία παλάμη ιδρωμένη ούτε πολύ δυνατή, ούτε πολύ επιτήδεια, κλειδώσεις, συσπάσεις κλειδώσεων, δάχτυλα απλωμένα κοντά, μαζεμένα, σφιγμένα, βασανισμένα από μια νευραλγία που τα τινάζει και πάλι ηρεμούν και πάλι τα τινάζει με πόνο, αυτά τα πέντε δάχτυλα, δεν έχεις άλλα». Και εδώ ακριβώς είναι νομίζω που υπογραμμίζει ότι μπορείς να μην αναλώνεσαι από τη ματαιότητα των πραγμάτων, αλλά να ενεργοποιηθείς και να πράττεις».

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Νίκου Κασαπάκη, η κίνηση – χορογραφία της Μπέτυς Δραμισιώτη, ο σχεδιασμός κοστουμιών των Ιωάννας Μαθοπούλου, Αφροδίτης Δήμα και Αθηνάς Σοφού. Παίζουν οι Νίκος Μαυρουδής, Γιάννης Μυτιληνός, Δώρα Αθανασοπούλου και Βασιλική Καραγιαννάκη. Παραστάσεις θα δίνονται Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30 και Κυριακή στις 20:00. Πληροφορίες – κρατήσεις: 2310/423.925. Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ και 10 ευρώ φοιτητικό.

  • ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010 | ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Οι τέσσερις εξουσίες του χρήματος, της θρησκείας, της τέχνης και της γνώσης ανμετριούνται επί σκηνής

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε