Σε 6 χρόνια έτοιμο το αρχαίο θέατρο Διονύσου

Το ευρώ σας, μέσω της κλήσης σας, θα προωθείται συντόμως όχι σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αλλά σε μνημεία. Αυτό τον τρόπο βρήκε ο Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός Πολιτισμού και πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «Διάζωμα», ώστε να εξασφαλίσει χρήματα από τη νεολαία για την κληρονομιά μας. Προς το παρόν, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ για το αρχαίο θέατρο του Διονύσου από τη Νομαρχία Αθηνών.

Το θέατρο όπως είναι σήμερα.
Το θέατρο όπως είναι σήμερα.

Χθες μίλησε γι’ αυτό σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο κ. Γερουλάνος τόνισε πως το υπουργείο «απέκτησε δύο πολύ ισχυρούς συμμάχους, το «Διάζωμα» και τη Νομαρχία Αθηνών, που ανοίγουν νέο δρόμο και αποτελούν παράδειγμα ενός διαφορετικού τρόπου, μιας νέας νοοτροπίας για το πώς βλέπουμε τον πολιτισμό».

Φωτορεαλιστική απόδοση του κοίλου όπως προβλέπεται από τη μελέτη αναστήλωσης

Φωτορεαλιστική απόδοση του κοίλου όπως προβλέπεται από τη μελέτη αναστήλωσης

Το θέατρο του Διονύσου, ένα από τα σημαντικότερα του αρχαίου κόσμου θα βγει σύντομα από την «εντατική» στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια. Η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως το καλό είναι διπλό, αφού θα αποδεσμευτούν χρήματα από το περιφερειακό πρόγραμμα Αττικής και θα δοθούν σε άλλο μνημείο. Τα έργα θα επεκταθούν σε χρονικό διάστημα έξι ετών και θα ολοκληρώσουν, σχεδόν, την αναστήλωση, οι δε παρεμβάσεις, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα αναστηλωτή του θεάτρου Κωνσταντίνο Μπολέτη, θα είναι ήπιες και αναστρέψιμες.

Ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός είπε πως η εισήγησή του εγκρίθηκε ομόφωνα από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών και κάλεσε τον υπουργό να του υποδείξει και άλλο μνημείο για αναστήλωση. Ο Σταύρος Μπένος δήλωσε πως το «Διάζωμα» δεν θα ζητήσει ποτέ χρήματα από το κράτος. Ομως και τα χρήματα που θα εξασφαλίζει θα τα διαχειρίζεται το υπουργείο και όχι το Σωματείο. «Θελουμε να κάνουμε το παγκάρι των μνημείων» τόνισε αναφερόμενος στην ιδέα του κουμπαρά. Ανακοίνωσε επίσης πως είναι έτοιμη ακόμη μια χορηγία, της Τράπεζας Αττικής, για το θέατρο του αρκαδικού Ορχομενού.

Το αρχαίο θέατρο, όπως είπαν ο έφορος Ακροπόλεως Αλέξανδρος Μάντης και ο μελετητής του Κωνσταντίνος Μπολέτης, στην ακμή του, κατά τον 4ο αι. π.Χ. δηλαδή, χωρούσε 15.000 θεατές. Εκεί δίδαξαν έργα τους οι μεγάλοι τραγικοί όπως ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης, και ο κωμικός Αριστοφάνης.

Το ιστορικό

  • Η πρώτη εγκατάσταση ανάγεται στον 6ο αι. π.Χ.
  • Περίκλεια φάση, σώζονται λίγα πράγματα.
  • 4ος αι. π.Χ., εποχή Λυκούργου: λίθινο κοίλο.
  • Ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια: μεγάλες αλλαγές στην ορχήστρα και κυρίως στη σκηνή.
  • Τέλος της αρχαιότητας: εγκαταλείπεται, καλύπτεται από επιχώσεις και η θέση του αγνοούνταν.
  • Το 1841 εντοπίζεται.
  • 1862, έναρξη ανασκαφών.
  • Μεταπολίτευση: έναρξη εργασιών αναστήλωσης.
  • Οι εργασίες αναστήλωσης θα ολοκληρωθούν σε έξι χρόνια μέσα από τέσσερα προγράμματα που έχουν ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί από το ΚΑΣ. Επειτα από αυτό το θέατρο θα έχει αποκατασταθεί περίπου κατά το ήμισυ και με εντελώς αναστρέψιμο τρόπο.

Αγγελική Κώττη, ΕΘΝΟΣ, 26/11/2009

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε