Οι κορυφαίοι του θεάτρου δίνουν απαντήσεις. Το Διεθνές Φεστιβάλ του Βρότσλαβ με τίτλο «Ο κόσμος ως τόπος αλήθειας»

Αν θα θέλατε να συναντήσετε μια κι έξω, μαζεμένους παρέα σε ένα γεωγραφικό σημείο του πλανήτη, τους κορυφαίους θεατρανθρώπους της Υφηλίου, θα παίρνατε το αεροπλάνο για τη Βαρσοβία κι από εκεί transit για το Βρότσλαβ.

Η Πίνα Μπάους, μία από τους «master» που θα παρουσιάσουν παραστάσεις τους στο Βρότσλαβ

Η Πίνα Μπάους, μία από τους «master» που θα παρουσιάσουν παραστάσεις τους στο Βρότσλαβ

Το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι, που έχει την έδρα του στην πολωνική πόλη, μόλις μία ώρα αεροπορικώς από τη Βαρσοβία, ορμώμενο από τη φράση του κορυφαίου Πολωνού σκηνοθέτη και δασκάλου της θεατρικής τέχνης Γέρζι Γκροτόφσκι (1933-1999) «Ο κόσμος ως τόπος αλήθειας» («The World as a place of truth»), πραγματοποιεί με τον ίδιο τίτλο από την περασμένη Κυριακή έως και το τέλος του μήνα διεθνές θεατρικό φεστιβάλ. Τον τίτλο του «διεθνούς» τον επιβεβαιώνει στο ακέραιο.

Οι «master», όπως χαρακτηρίζονται στο επίσημο site της διοργάνωσης, Πίνα Μπάους, Πίτερ Μπρουκ, Εουτζένιο Μπάρμπα, Ανατόλι Βασίλιεφ, Ταντάσι Σουζούκι, Κρίστιαν Λούπα, Θόδωρος Τερζόπουλος, Κριστόφ Βαρλικόφσκι, Ρίχαρντ Σέχνερ και Λούντβιχ Φλάσεν αποτυπώνουν στο φεστιβάλ μέσω των παραστάσεών τους τις «διαφορετικές περιοχές στις οποίες μετασχηματίστηκε, συχνά σπάζοντας καλλιτεχνικά σύνορα, το θεάτρο του 20ού αιώνα».

Τα ερωτήματα που μέσα από σειρά παραστάσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και προβολών θέτει σε όλους τους «δασκάλους» το φεστιβάλ αποκαλύπτονται καίρια: «Τι είναι μόνιμο στην εφήμερη τέχνη του θεάτρου;», «Τι είναι ανεξάρτητο στις «στιγμιαίες» προτιμήσεις του κοινού;» και, τέλος, «Τι πρόκειται να φέρουμε στη νέα θεατρική χιλιετία;».

Ολο το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε πληκτρολογώντας στο google «The World as a Place of Truth». Αφθονο το προσφερόμενο υλικό από το site του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι.

  • ΙΩ.Κ., Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε