Οι «Αρουραίοι» του Βερολίνου. Μια παράσταση του Deutsches Theater Berlin στο Φεστιβάλ Αθηνών σήμερα και αύριο

  • ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Ο χώρος που έχουν για να κινηθούν και να αναπαραστήσουν τη ζωή τους στην πολυκατοικία – ερείπιο του Βερολίνου στις αρχές του 20ού αιώνα έχει ύψος μόνο 1,50 μ. Σ’ αυτές τις συνθήκες εκτυλίσσεται η υπόθεση των «Αρουραίων», του έργου που υπογράφει ο Γκέρχαρτ Χάουπτμαν και γράφτηκε το 1911. Ενα έργο που βασίστηκε σε μια αληθινή ιστορία: μια γυναίκα δικάζεται γιατί εμφανίζει ως δικό της το παιδί μιας υπηρέτριας, την οποία είχε αναγκάσει να της το πουλήσει. Αυτά συμβαίνουν στο ισόγειο αυτής της εξαθλιωμένης και τελματωμένης πολυκατοικίας, όπου συνωστίζονται η κυρία Γιον, ο σοβατζής σύζυγός της, ο αδελφός της, μια ναρκομανής πόρνη με την κόρη της και η Πολωνή υπηρέτρια, η οποία πείθεται από την κυρία Γιον να πουλήσει το νεογέννητο παιδί της.
  • Στον πάνω όροφο κατοικεί η αστική τάξη κουβαλώντας μαζί και την παρακμή της: ένας ξεπεσμένος διευθυντής θεάτρου και τα μέλη της οικογένειάς του, η κρυφή ερωμένη του, ο επίδοξος εραστής της κόρης του και ο πάστορας πατέρας του. Η ζωή τους περνάει μέσα στην επιτήδευση και την επίδειξη κούφιων γνώσεων και κενών θεωρητικών συζητήσεων. Ενα έργο μέσω του οποίου ο Χάουπτμαν επιχείρησε να συνθέτει τον μικρόκοσμο του Βερολίνου και το κοινωνικοπολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας, την εποχή του Γουλιέλμου του Α΄. Οι αισθητικοί και πολιτισμικοί προβληματισμοί της εποχής είναι παρόντες.
  • Την παράσταση φέρνει στην Αθήνα, για δύο παραστάσεις, στις 9 και 10 Ιουνίου, το ιστορικό Deutsches Theater Berlin, στο πλαίσιο των παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών. Τη σκηνοθεσία της παράστασης, που θεωρείται μια από τις πλέον αναμενόμενες του φετινού Φεστιβάλ, υπογράφει ο Μίχαελ Ταλχάιμερ, ένας νέος αλλά πολλά υποσχόμενος Γερμανός σκηνοθέτης.
  • Η πρεμιέρα των «Αρουραίων» έγινε στο Βερολίνο το 1911 σε σκηνοθεσία Οτο Μπραμ και η κριτική ήταν πολύ σκληρή με τον Χάουπτμαν. Πρόκειται όμως για ένα κείμενο που εμπλουτίστηκε και άλλαξε πολλές φορές από τον συγγραφέα του μέχρι να πάρει τη σημερινή, τελική του μορφή. Μια παράσταση στην οποία θα αναζητήσουμε όχι το σαθρό περιβάλλον της Γερμανίας των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά μερικές από τις νοσηρές συνθήκες που επικρατούν στις μεγαλουπόλεις στις αρχές του 21ου αιώνα. Πειραιώς 260, Χώρος Η, στις 9 μ.μ. [Η Καθημερινή, 9/6/2009]
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε