Ο ΣΑΜ ΜΕΝΤΕΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ: «Φοβόμαστε πάνω απ’ όλα την απώλεια»

  • Του Βenedict Νightingale
Ο Ίθαν Χοκ ερμηνεύει τον Αυτόλυκο στο κατά Σαμ  Μέντες «Χειμωνιάτικο παραμύθι» που θα δούμε τον  Αύγουστο στην Επίδαυρο
  • O Σαμ Μέντες σύντομα θα είναι εδώ. Για να παρουσιάσει στην Επίδαυρο τη δική του εκδοχή στο έργο του Σαίξπηρ «Χειμωνιάτικο παραμύθι». Μία παραγωγή που φέρνει στο αρχαίο θέατρο την επίλεκτη ομάδα Άγγλων και Αμερικανών ηθοποιών οι οποίοι δουλεύουν μαζί με τον Βρετανό σκηνοθέτη την ιδέα του Βridge Ρroject. Του φιλόδοξου εγχειρήματός του κατά το οποίο οι ηθοποιοί της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου συμπράττουν στο ανέβασμα ενός έργου που παρουσιάζεται στις δύο πρωτεύουσες, μοιράζοντας τη θεατρική σεζόν.
  • «Η ιδέα τού να έρχεσαι αντιμέτωπος με το παρελθόν σου, η απώλεια της παιδικής σου ηλικίας, οι απώλειες των παιδιών στοιχειώνουν το έργο. Και στη ζωή, αυτός είναι ο πιο μεγάλος μας φόβος. Τώρα πια ξέρω πώς είναι να βαστάς στην αγκαλιά σου ένα μωρό, το δικό σου παιδί. Κάνει μεγάλη διαφορά και μπορείς να σκηνοθετήσεις το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» με διαφορετικό τρόπο» λέει ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες για το έργο στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Ρεβέκκα Χολ, Σάιμον Ράσελ Μπιλ, Ίθαν Χοκ, Σινέντ Κιούζακ. Το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» πρώτα συμπλήρωσε τον κύκλο παραστάσεών του στην Ακαδημία Μουσικής του Μπρούκλιν και συνεχίζει έως τις 15 Αυγούστου στο Λονδίνο στο θέατρο «Οld Vic».
  • Στη διάρκεια των αναγνώσεων του έργου, οι ηθοποιοί ήταν επιφυλακτικοί. Ιδιαίτερα η ομάδα των Αμερικανών που ένιωθαν δέος για την εξοικείωση των Άγγλων με το σαιξπηρικό κείμενο. Ο Ίθαν Χοκ, ο Αυτόλυκος του έργου, είχε σχολιάσει τον ρόλο του λέγοντας «ανάθεμα κι αν ξέρω τι κάνω». Στη συνέχεια οι Άγγλοι εντυπωσιάστηκαν από τις ρεαλιστικές ερμηνείες των Αμερικανών, εκπαιδευμένοι στη μέθοδο του Άκτορς Στούντιο. Από όσα είδε, ο σκηνοθέτης κατέληξε στο ότι το Βridge Ρroject καταργεί τις διαφορές στο ερμηνευτικό ύφος κι επιτρέπει να ανθήσουν φιλίες.
  • «Δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο έχανα που δεν έμπαινα στην ουσία ενός κλασικού έργου» λέει. «Ώσπου μπήκα στην αίθουσα ανάγνωσης μαζί τους. Εκείνο το διάστημα έφευγα από το σπίτι, πήγαινα τα παιδιά στο σχολείο και στη συνέχεια δούλευα με τους αγαπημένους μου ηθοποιούς. Υπάρχει κάτι καλύτερο;».
  • Ίσως η μόνη απάντηση που να ταιριάζει στην απορία του είναι η οικογενειακή του ζωή. Την οποία μοιράζεται στη Νέα Υόρκη με την Κέιτ Γουίνσλετ. «Μια φυσική δύναμη», όπως τη χαρακτηρίζει, «αφού μπορεί να κάνει κάτι χωρίς να το υπεραναλύει. Είναι ένα μεγάλο ταλέντο που το έχω δει σε λίγους. Βρίσκεται στην ίδια σειρά με θαυμάσιες Αγγλίδες ηθοποιούς όπως οι Τζούντι Ντεντς, Έλεν Μίρεν, Ζόε Γουοναμέικερ. Οι γυναίκες αυτές δεν είναι απλά σταρ της οθόνης, δεν είναι απλά όμορφες, είναι εκείνες που μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα».

ΙΝFΟ

Το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες παρουσιάζεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 21 και 22 Αυγούστου.


  • «Με συναρπάζουν οι δυσλειτουργικές οικογένειες»

Η σύζυγός του Κέιτ Γουίνσλετ ήταν πρωταγωνίστριά του και στην πρόσφατη ταινία του «Ο δρόμος της επανάστασης». 

Η ταινία αυτή μαζί με την «Αμερικάνικη ομορφιά» τού έδωσαν την ικανοποίηση να ασχοληθεί με τα θέματα που τον συναρπάζουν: «Η δυναμική της οικογένειας, δυσλειτουργικές οικογένειες, ερωτικές σχέσεις, συνεταιριλίκια, γάμοι, οτιδήποτε». Ο Σαμ Μέντες πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Οξφόρδη με τον καθηγητή πατέρα του και τη συγγραφέα μητέρα του. Οι αναμνήσεις από εκείνα τα χρόνια δεν είναι ιδιαίτερα τρυφερές.

«Απ΄ έξω όλα φαίνονταν εντάξει. Τα πάντα ήταν όμοια και τακτοποιημένα.

Όμως στο εσωτερικό των σπιτιών υπήρχαν πολλοί παράξενοι και δυστυχισμένοι άνθρωποι. Μάλιστα ένας από εκείνους σκαρφάλωσε σε έναν πυλώνα ηλεκτρικού ρεύματος και πήδηξε πάνω στα καλώδια».

 

  • Με μια ματιά
● Γεννήθηκε το 1965 στο Ρέντινγκ, στη Βρετανία
● Σκηνοθετούσε φοιτητικές παραστάσεις στο Κέμπριτζ
● Είναι παίκτης του κρίκετ
● Η πρώτη του παραγωγή στο Γουέστ Εντ ήταν το 1989 ο «Βυσσινόκηπος» με την Τζούντι Ντεντς
● Το 2000 κέρδισε Όσκαρ σκηνοθεσίας για την «Αμερικάνικη ομορφιά»


  • Επιμέλεια: Έφη Φαλίδα, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε