«Ευριπίδου σπαράγματα» από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στη Μικρή Επίδαυρο

  • Βασισμένη σε αποσπάσματα από χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη είναι η παράσταση «Ευριπίδου σπαράγματα», που θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ, στη Μικρή Επίδαυρο στις 3, 4/7. Ως γνωστόν, σώζονται ακέραια 19 δράματα του μεγάλου τραγικού, αλλά και αρκετά σπαράγματα (αποσπάσματα) από πολλές τραγωδίες του, που δε διασώθηκαν ολόκληρες. Αποφθέγματα, διδάγματα, μέρη διαλόγων, μονολόγων, χορικά, υλικό πλουσιότατο, άκρως ενδιαφέρον, που προσφέρει ερεθίσματα, νύξεις γοητευτικές, παρά τον μη ξεκάθαρο ειρμό τους.

Σώζονται εκτεταμένα μέρη από τα έργα: «Υψιπύλη», «Κρήτες», «Ανδρομέδα», «Φαέθων». Υπάρχουν, όμως, και ενδιαφέροντα σπαράγματα από τις τραγωδίες «Τήλεφος», «Οιδίπους» (παραλλαγή του γνωστού μύθου),«Βελλεροφόντης», «Μελανίππη», κ.ά.

Η σκηνοθεσία επιχειρεί μια σύνθεση των σπαραγμάτων, χωρίς «λογικό» σύνδεσμο μεταξύ τους, βασισμένη στον αποσπασματικό τους χαρακτήρα, τονίζοντας έτσι την απώλεια των τραγωδιών και των μύθων τους. Η μουσική θα συνδέει τις διάφορες ατμόσφαιρες, δημιουργώντας έναν καμβά βασισμένο στον αποσπασματικό χαρακτήρα των κειμένων. Η σύνθεση των κειμένων θα γίνει με τη συνεργασία του φιλολόγου Γιάννη Λιγνάδη, που έχει ασχοληθεί με τον Ευριπίδη και μετέφρασε όλα τα σπαράγματα από τα χαμένα δράματά του.

Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη, ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Πέτρου Ταμπούρη, οι χορογραφίες της Ερσης Πήττα, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ. Παίζουν: Λουκία Πιστιόλα, Γιάννης Κρανάς, Αννα Κουτσαφτίκη, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Μαρία Παρασύρη, Αναστασία Κατσιναβάκη, Παναγιώτης Λάρκου, Βαγγέλης Ψωμάς, Ζαχαρούλα Κλειματσάκη, Βασιλική Κυπραίου.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε