Θέατρο με ραντεβού και χωρίς εισιτήριο

  • Ο χώρος άγνωστος και μη θεατρικός. Μόνη πληροφορία: μια γκαρσονιέρα κάπου στο Πεδίον του Aρεως. Ο ενδιαφερόμενος θεατής θα τηλεφωνεί σε συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου, θα του δίνουν ένα ραντεβού κι από κει μέλη της ομάδας παραστατικών τεχνών «προΤΑΣΗ» θα τον οδηγούν στον χώρο της παράστασης. Εκεί, στην «ερωτική του φωλιά», το πρωταγωνιστικό ζευγάρι του «Dominatrix» θα ζει τον δικό του ερωτικό «Γολγοθά».

Θέατρο με ραντεβού και χωρίς εισιτήριο

Το έργο της Μ. Ρ. Αναστασάκη, σε πρώτη παρουσίαση, ανεβαίνει από τις 22 Σεπτεμβρίου, σε σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία Δημήτρη Φοινίτση, στον οποίο ανήκει και η ιδέα του όλου στησίματος. Ο σκηνοθέτης μετατρέπει τον θεατή σε εισβολέα σε έναν ιδιωτικό χώρο και τον βάζει να παρακολουθεί μέσα από την «κλειδαρότρυπα» ό,τι συμβαίνει εκεί.

Το έργο παρακολουθεί τις εσωτερικές διαδρομές τεσσάρων ανθρώπων σε ένα σκοτεινό τοπίο του σήμερα, οι οποίοι βιώνουν μια σειρά δοκιμασιών με ανυπολόγιστο ψυχικό κόστος.

Η σεξουαλική βία κατατροπώνει τα «θέλω» τους και μειώνει κατάφορα την αξιοπρέπεια και το «εγώ» τους. Υπακούουν σε μια αδιευκρίνιστη δύναμη που από σκηνή σε σκηνή αλλάζει, ορίζοντας εκ νέου κάθε φορά καθοδηγητή σε ανάρμοστες -για την κοινή ηθική- πράξεις. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό που ο λόγος συντάσσει ανήκει στην πραγματικότητα ή είναι αποκύημα μιας νοσηρής φαντασίας, δίχως φραγμούς και όρια.

Η πίεση και η ζωώδης σαρκική επιθυμία τούς ωθεί σε δαιδαλώδη παιχνίδια που απλώς επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο οικειοθελώς έχουν εισέλθει και ταυτόχρονα διογκώνουν τη μοναξιά τους. Σε αυτή την κατάσταση, η τηλεόραση παίζει τον δικό της ρόλο, οπωσδήποτε παραπλανητικό με τις… άψογες σχέσεις που προτείνει ως ιδεώδες του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Κάποιος «παίκτης» θα αποποιηθεί πρόωρα τον κανιβαλισμό της ιδιότροπης «συνύπαρξης» και το επίπλαστο οικοδόμημα θα καταρρεύσει.

Η παράσταση του έργου -δραστικά διαφοροποιημένη από το κείμενο- δίνεται σε οικιακό χώρο, μια γκαρσονιέρα, σε κεντρικό σημείο της πόλης. Γι’ αυτό αντί εισιτηρίου θα υπάρχει εθελοντική εισφορά, μάλιστα μετά τη λήξη της. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιουλία Σιάμου, Χρυσοβαλάντης Κωστόπουλος. Τηλέφωνο κρατήσεων: 6907-390-333.

  • Εμπνευση
    Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και τη γενικότερη αισθητική της «προΤΑΣΗς». Ο μινιμαλισμός, η αφαίρεση, ο μαγικός ρεαλισμός είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα.

Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 03/09/2010

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε