O «Oιδίπους Τύραννος» δεν απογειώθηκε

  • EΠIΔAYPOΣ. H εξουσία ψηλά, ο λαός γύρω. Eύκολα, αλλά ευφυή τα σκηνικά του Γιώργου Πάτσα υποδέχονταν τους θεατές στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, φτιάχνοντας το σύμπαν του «Οιδίποδα Τυράννου» του Σοφοκλή, της πιο απόλυτης τραγωδίας στην αρχαία ελληνική γραμματεία. O ακαδημαϊκός και σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος καταπιάστηκε μ’ αυτό το κείμενο (μετάφραση Κ. Χ. Μύρη), διαλέγοντας για τον ομώνυμο ρόλο έναν ηλικιακά νέο ηθοποιό, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.

Νέος ήταν και ο συνθέτης που διάλεξε: ο Γιάννης Αναστασόπουλος, ενίσχυσε το δράμα του Οιδίποδα με την ένταση και την έμφαση που δίνει η όπερα. Η μουσική ήταν στα θετικά στοιχεία της παράστασης, που κατά τα άλλα κινήθηκε σε αναμενόμενες φόρμες. Οι έμπειροι πρωταγωνιστές της παράστασης (Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης-Οιδίπους, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη-Ιοκάστη, Νίκος Αρβανίτης-Κρέων, Μάνος Βακούσης-Τειρεσίας) ακολουθώντας προφανώς τη ματιά του σκηνοθέτη δεν μπόρεσαν να απογειώσουν την παράσταση, ούτε να μεταφέρουν τον συγκλονισμό, την οδύνη και την ένταση των ηρώων.

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος ακούμπησε κυρίως στη δύναμη του μύθου του Οιδίποδα και στο λαμπερό όνομα των δύο βασικών πρωταγωνιστών του, στην επιστροφή του στην Επίδαυρο έπειτα από τρία χρόνια. Δύο παράμετροι που ήταν ικανές να ενθουσιάσουν το κοινό, που αποθέωσε και τις δύο βραδιές τους συντελεστές της παράστασης.

  • Oλγα Σελλα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tρίτη, 13 Iουλίου 2010
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε