Το θέατρο ρίχνει τις τιμές. ΜΕΙΩΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 10 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Το πανάκριβο  «Κλουβί με τις  τρελές» με τους  Σταμάτη Φασουλή  και Γιάννη Μπέζο  είχε και πέρυσι  (με 75.000 θεατές  και φέτος  ακριβότερο  εισιτήριο 80 ευρώ.  Στο Παρίσι  το ανώτατο  ήταν  69 ευρώ

Η οικονομική κρίση αναγκάζει το θέατρο να προχωρήσει σε μειώσεις τιμών και προσφορές, εν όψει… άδειων αιθουσών
Ηπρώτη απάντηση στην οικονομική κρίση, που έφθασε στο κατώφλι του ελληνικού θεάτρου, ήρθε από μία κρατική σκηνή: σε μείωση των τιμών των εισιτηρίων, από τα 22 ευρώ στα 10, προχώρησε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Τα αθηναϊκά θέατρα (στην πρωτεύουσα ανεβαίνουν περίπου 400 παραστάσεις τον χρόνο) αρχίζουν προσφορές στα εισιτήρια των παραστάσεων της Τετάρτης και της Πέμπτης μειώνοντας την τιμή τους έως και κατά 43%, από τον φόβο να μείνουν άδειες οι αίθουσες. Άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα της Εurostat, ένας στους τρεις Έλληνες θεωρεί το θέατρο ακριβό.

Σε Λονδίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη μπορεί κάποια εισιτήρια να είναι ακριβότερα, υπάρχουν όμως πάντα προσφορές έως και 50% για εισιτήρια της ίδιας ημέρας. Αυτό συμβαίνει και στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, ενώ σε ιστοσελίδα του Μπρόντγουεϊ πωλούνται on line «εισιτήρια της τελευταίας στιγμής» με έκπτωση 23- 26%.

Το 2003 το εισιτήριο για μια παράσταση του Εθνικού κόστιζε από 11,5 (στην Πειραματική Σκηνή) έως 17,5 ευρώ και το φοιτητικό από 7 έως 10 ευρώ. Σήμερα κοστίζει 20 ευρώ στο Σύγχρονο Θέατρο (όπου φιλοξενούνται παραστάσεις νεανικών ομάδων) και 26 ευρώ σε άλλες σκηνές, ενώ το φοιτητικό 13 ευρώ. Η απάντηση του Εθνικού στην οικονομική κρίση είναι η προσφορά της Πέμπτης: κάθε παράσταση 13 ευρώ.

Οι προσφορές συνεχίζονται στις σκηνές της Αθήνας, με τα θέατρα «Αλίκη» (όπου η επιθεώρηση «Θέλει η Ελλάδα να κρυφτεί» είχε εισιτήρια έως και 40 ευρώ), «Αποθήκη», «Δημήτρης Χορν», «Εμπορικόν», «Κιβωτός», «Παλλάς» και «Πειραιώς 131» να κατεβάζουν τις τιμές των εισιτηρίων τους στα 18 ευρώ κάθε Πέμπτη για θεατές κάτω των 26 και άνω των 60 ετών.

«Η προσέλευση στο θέατρο έχει μειωθεί, όπως και σε μπαρ, νυχτερινά μαγαζιά, ταβέρνες», λέει στα «ΝΕΑ» ο σκηνοθέτης και παραγωγός του θεάτρου του «Νέου Κόσμου» Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αποφάσισε να μειώσει την τιμή του εισιτηρίου από 22 σε 18 ευρώ και από 17 σε 15 ευρώ το φοιτητικό για τις παραστάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης. Από τον Ιανουάριο δεν θα προχωρήσει, όπως λέει, σε μείωση τιμών.

«Δεν θεωρώ βέβαια τα εισιτήρια ακριβά σε σχέση με τα έξοδα της παραγωγής. Ούτε το θέατρο είναι είδος πολυτελείας. Όταν όμως οι θεατές επιλέγουν να απολαύσουν ένα ποτό ή ένα δείπνο μετά την παράσταση, τότε το θέατρο θεωρείται ακριβή έξοδος», προσθέτει.

Σε παραστάσεις των θεάτρων ρεπερτορίου το εισιτήριο κυμαίνεται από 25 έως 10 ευρώ (το φοιτητικό). Δεν λείπουν και παραστάσεις με εισιτήρια που ξεκινούν από 15 ευρώ, σε μικρότερα θέατρα με νεανικές ομάδες όπως στο «Συνεργείο». Σε υπερπαραγωγές όμως, λόγω υψηλού κόστους, όπως το «Κλουβί με τις τρελές» στο Παλλάς, το ακριβότερο εισιτήριο έφθασε τα 80 ευρώ.

Με φθηνότερο εισιτήριο (από 50-15 ευρώ πέρσι, σε 35-15 ευρώ φέτος), καθώς «ένα κόστος της παραγωγής καλύφθηκε»- όπως λέει- ο Λάκης Λαζόπουλος επανέφερε φέτος τον «Βιοπαλαιστή στη Στέγη» στο Θέατρον. «Το εισιτήριο ήταν και πέρσι, είναι και φέτος φθηνότερο σε σχέση με το τεράστιο κόστος της παραγωγής και τα τερατώδη έξοδα», επισημαίνει.

Η θεατρική σεζόν άρχισε με έκπτωση 30% (δηλαδή εισιτήρια φθηνότερα κατά 15 ευρώ) και στο θέατρο «Μπάντμιντον», καθώς «το ακριβό εισιτήριο σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η προσέλευση του κοινού». Έτσι, τα εισιτήρια της επόμενης παράστασης «Las Vegas Μagic Festival» ξεκινούν από 14 και φτάνουν στα 42 ευρώ. Για τις οικογένειες μάλιστα ισχύει η προσφορά στα τέσσερα εισιτήρια, το ένα δώρο.

Στο πλαίσιο των προσφορών, το Θέατρο Τέχνης εκτός Σαββατοκύριακου μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων στα 10 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών

  • «Η κρίση μάς επαναφέρει στο μέτρο»

«Το καλό της οικονομικής κρίσης είναι ότι μας επαναφέρει σ΄ ένα μέτρο. Και ίσως ενισχύει το αίσθημα αλληλεγγύης. Θεωρώ ότι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ως θέατρο δημοσίου συμφέροντος πρέπει να παρακολουθεί τις κοινωνικές εξελίξεις» εξηγεί τα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της δεύτερης κρατικής σκηνήςΣωτήρης Χατζάκηςτην απόφαση να μετατρέψει σε «Λαϊκή Σκηνή» όχι μόνον κατ΄ όνομα (έτσι μενονομάστηκε η σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών) αλλά και σε επίπεδο φθηνότερων εισιτηρίων, που θα ξεκινούν πλέον από 10 ευρώ.

«Σε μίνι έρευνα που πραγματοποιήσαμε προέκυψε ότι ακόμα και το εισιτήριο των 22 και 20 ευρώ που είχαμε στο ΚΘΒΕ ήταν μάλλον ακριβό για τον πολύ κόσμο. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση των εισιτηρίων έφερε αύξηση των θεατών. Θα προχωρήσουμε στη μείωση της τιμής και στις καλοκαιρινές περιοδείες» πρόσθεσε ο κ. Χατζάκης.

Στην ερώτηση αν η μείωση της τιμής των εισιτηρίων φέρει «αναγκαστικά» το αίτημα για αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για την εξισορρόπηση των εσόδων, ο κ. Χατζάκης απάντησε: «Τα εννέα εκατομμύρια υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον αρκετά. Απλό νοικοκύρεμα και αίσθηση κοινωνικής αλληλεγγύης απαιτείται. Το επιχειρούμε ήδη με το «δωρεάν» εισιτήριο σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ανέργους, αποθεραπευθέντες της «Ιθάκης», Τσιγγάνους και άλλες ειδικές ομάδες».

Με βάση τη νέα τιμολογιακή πολιτική, οι τιμές των εισιτηρίων για την Πειραματική Σκηνή (Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών) είναι πλέον 10 ευρώ. Και στη Μονή Λαζαριστών- Λαϊκή Σκηνή Σωκράτης Καραντινός: κανονικό 15 ευρώ και εξώστης 12 και 10 ευρώ. Βασιλικό θέατρο: 20, 12 και 10 ευρώ, και Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών 20, 12 και 10 ευρώ.

  • Κόβουν παραστάσεις

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος: «Ο θεατρόφιλος αναγκάζεται να μειώσει τις παραστάσεις που βλέπει, από 15 σε 10, και τα κριτήριά του γίνονται πιο αυστηρά».

  • Των Βίκυς Χαρισοπούλου, Δάφνης Κοντοδήμα

  • ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε