ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥ: Απολογισμός μετά… αυτοψυχανάλυσης

Θέτοντας κατ΄ αρχήν υπαρξιακά ερωτήματα το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού παρουσιάζει τον απολογισμό της πρώτης διετίας της λειτουργίας του. Ξεκαθαρίζοντας ότι «η Βουλή των Ελλήνων και τρεις υπουργοί Πολιτισμού» έχουν ψηφίσει και καταλήξει στη χρησιμότητά του, το ΕΚΕΘΕΧ επικεντρώνεται σε δύο βασικά «θεσμικά» προβλήματα: τη διάθεση των επιχορηγήσεων μέσω του ΕΚΕΘΕΧ και την ασάφεια των αρμοδιοτήτων μεταξύ ΕΚΕΘΕΧ και Διεύθυνσης Θεάτρου και Χορού του υπουργείου Πολιτισμού. Κατά τα άλλα το Κέντρο επισημαίνει τις αδυναμίες του ιδρυτικού νόμου και την εμπειρία από τη διετή λειτουργία του, διευκρινίζοντας ότι «χρειάζονται βελτιώσεις».

Ως προς τα οικονομικά αναφέρεται ότι τα λειτουργικά έξοδα του ΕΚΕΘΕΧ ανήλθαν σε περίπου 650.000 ευρώ, τα έργα υποδομής απορρόφησαν 150.000 ευρώ, ενώ η δημιουργία Μητρώου Επιχορηγουμένων ήταν αυτονόητη και ενταγμένη στη χαρτογράφηση. Οσον αφορά τις επιχορηγήσεις δόθηκε το ποσό των 3.426.000 ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι οφείλονται ακόμη οι επιχορηγήσεις θεάτρου και χορού για την περίοδο 2008- 2009, ύψους 3.375.000 ευρώ (για την άμεση καταβολή μέρους των οποίων δεσμεύθηκε το ΥΠΠΟ), και για την περίοδο 2009- 2010 οι Γνωμοδοτικές Επιτροπές Αξιολόγησης Θεάτρου και Χορού έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να ανακοινωθεί καθώς υπάρχουν σχετικές οδηγίες.

Στον διετή απολογισμό εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η συνεργασία του ΕΚΕΘΕΧ με το Θεατρικό Μουσείο και το Κέντρο Μελέτης Αρχαίου Δράματος «Δεσμοί», η διατήρηση της λειτουργίας του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, η συμφωνία με την Ελληνική Καμεράτα ώστε να προσφέρει ζωντανή μουσική σε επιλεγμένες χορευτικές παραστάσεις (μια πρωτοβουλία του Αλέξανδρου Μυράτ ) και, τέλος, η οικονομική ενίσχυση του Λευτέρη Βογιατζή για την ανακαίνιση και αποκατάσταση του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων. [ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009]

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε