«Φουντώνει» ο θεατρικός χειμώνας

«Βυσσινόκηπος»

Ο θίασος «Πράξη» ανεβάζει σήμερα, στο «Θέατρο οδού Κεφαλληνίας» το «Βυσσινόκηπο» του Αντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη. Σκηνικά – κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, χορογραφία Κωνσταντίνου Μίχου. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Γιάννης Φέρτης, Κώστας Γαλανάκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Βασίλης Καραμπούλας, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος Τζίνη Παπαδοπούλου, κ.ά.Ενα σπίτι στην εξοχή με υπέροχο βυσσινόκηπο βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και κατάρρευσης. Οι αστοί ιδιοκτήτες του δεν κάνουν τίποτα για να το σώσουν από την πώληση. Χάνουν το πατρικό τους σπίτι και το μόνο που κάνουν είναι να το κοιτούν και να αναπολούν… Αναβιώνουν τις παιδικές τους αναμνήσεις, νοσταλγούν τις παλιές ευχάριστες στιγμές, χορεύουν, γελούν, φλερτάρουν… Τίποτα δεν τους κάνει να μετανιώνουν για την απόφασή τους, ακόμα και όταν τα τσεκούρια χτυπούν δυνατά και κόβουν τις αγαπημένες τους βυσσινιές. Ο Τσέχοφ μέσα από το έργο του απεικονίζει τη διαρκή φθορά της καθημερινής ζωής στη Ρωσία των αρχών του 20ού αιώνα, δίνοντας όμως μια νότα ελπίδας για το μέλλον και κάνοντας μια ακριβή πρόβλεψη της επανάστασης που ακολούθησε.

  • Το έργο «Εσύ και τα σύννεφά σου» του EricWestphal, ανεβάζει (19/12) το θέατρο «Αγγέλων βήμα». Σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρης Μπικηρόπουλο, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος. Εργο σκληρό, ποιητικό και απροσδόκητα κωμικό, ψηλαφίζει την ανθρώπινη ψυχή με τρόπο βαθύ αλλά και ανάλαφρο. Είναι η ιστορία δύο ώριμων αδελφών, οι οι οποίες ζουν χρόνια μόνες, σχεδόν «έγκλειστες», στο πατρικό τους. Η μικρότερη (Σμαράγδα Σμυρναίου) «μεγαλώνει» τη μεγαλύτερη και ψυχικά ευάλωττη αδελφή της (Αντιγόνη Βαλάκου). Η μεγαλύτερη βρίσκεται στα «σύννεφά της». Ολες της οι ανάγκες και τα καπρίτσια της ικανοποιούνται από τη μικρότερη αδελφή και το βοηθό (Δημήτρης Μπικηρόπουλος) του ζωολόγου πατέρα τους. Καταλύτης, ένας ανυποψίαστος περιοδεύων πλασιέ (Αντώνης Θεοδωρακόπουλος), που χτυπάει την πόρτα του σπιτιού και πασχίζει να πουλήσει τις βούρτσες του.
  • Το έργο «Υπόγειο Μπλουζ» του Πέτερ Χάντκε (2003), που παρουσιάστηκε πέρυσι από το χανιώτικο θίασο «Μνήμη», ταξιδεύει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μετά τη Λεμεσό, τη Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, παρουσιάζεται στην Αθήνα (18,19/12) στο «Θέατρο της Ανοιξης». Μετάφραση Γιώτας Λαγουδάκου, σκηνοθεσία – εικαστική αντίληψη Μιχάλη Βιρβιδάκη και Μαρίας Μπαλαντίνου, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, μουσική επιμέλεια Λίλας Τρουλλινού. Παίζουν: Μιχάλης Βιρβιδάκης, Νίκη Μιχαλούδη και Μαρία Μπαλαντίνου (φωνή σε μεγάφωνα σταθμών).
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε