«Φθινοπωρινή ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζοφ στο θέατρο «Αλμα»

  • Συνάντηση δύο μοναχικών ανθρώπων

  • Ροντιόν και Λίντια στη «Φθινοπωρινή ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζοφ (1908-1986) θα είναι στο θέατρο «Αλμα» την ερχόμενη σεζόν ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και η Κατερίνα Μαραγκού.
  • Οι εμβληματικοί για τη δραματουργία του 20ού αιώνα χαρακτήρες, στο τελευταίο θεατρικό του Αρμπούζοφ, έχουν ευτυχήσει στην ελληνική σκηνή στο παρελθόν με ερμηνευτές τους Μάνο Κατράκη και Ελλη Λαμπέτη και τους Αντιγόνη Βαλάκου και Αγγελο Αντωνόπουλο. Η πρεμιέρα στο «Αλμα» αναμένεται να δοθεί, σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μιχαλακοπούλου, το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
  • «Το έργο καλύπτει ένα κενό του κοινού και γι’ αυτό ανεβαίνει σήμερα. Είναι ένα πολύ ανθρώπινο και τρυφερό κείμενο, που σε εποχές που έχουμε πιάσει πάτο πολιτικά και συναισθηματικά το έχει ανάγκη ο κόσμος», τονίζει ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος. Η εξωστρεφής πρώην τσιρκολάνα, Λίντια έχει χάσει στον πόλεμο τον μοναχογιό της. Ο κλεισμένος ερμητικά στον εαυτό του, εσωστρεφής, Ροντιόν έχει χάσει τη γιατρό σύζυγό του. Η συνάντησή τους σ’ ένα παραθαλάσσιο σανατόριο, όπου υπηρετεί ο Ροντιόν για να είναι κοντά στον τάφο της γυναίκας του, θα είναι μοιραία.
  • «Η «Φθινοπωρινή ιστορία» μπορεί να ενδιαφέρει τον σημερινό θεατή, αφού έχει στοιχεία διαχρονικά. Η ιστορία της θα μπορούσε να γίνεται τώρα», προσθέτει ο πρωταγωνιστής. «Το κείμενο δεν φέρνει καμία μνήμη σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Είναι η ανθρώπινη σχέση δύο μοναχικών ανθρώπων. Δύο μοναξιές συναντιούνται». Αλλωστε, η σκηνοθέτιδα της παράστασης το αντιμετωπίζει «σημερινά, τώρα».
  • Ο Αρμπούζοφ είναι η δεύτερη θεατρική σύμπραξη του Μιχαλακόπουλου στο «Αλμα» με την Κατερίνα Μαραγκού. «Κάναμε μαζί ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, τον «Τζον Γαβριήλ Μπόργκμαν» του Ιψεν», λέει ο ηθοποιός. «Και βρήκαμε στενές υποκριτικές σχέσεις και συγγένειες, γεγονός που καθιστά τη συνεργασία μας ανθηρή. Σχεδόν ξέρω τις ανάσες της και η Κατερίνα ξέρει τις δικές μου». Συνθήκη που θεωρεί ότι «προσφέρεται εξαιρετικά για το γεμάτο χιούμορ έργο του Αρμπούζοφ», το οποίο, σημειωτέον, είναι «ιδανικό για καλές ερμηνείες. Μας δίνει τη δυνατότητα να περνάμε από το τραγικό στο κωμικό, διαρκώς».
  • Η «Φθινοπωρινή ιστορία» ανεβαίνει σε απόδοση Ερρίκου Μπελιέ. Τη μουσική θα συνθέσει η Ευανθία Ρεμπούτσικα και τα σκηνικά θα φιλοτεχνήσει ο Γιώργος Πάτσας.
  • ΙΩ. ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε