Θεατρικές ανακαινίσεις… εξ όψεως. Τα θέατρα Αθηνών και Βρετάνια βάζουν τα καλά τους για τη νέα περίοδο

Αποψη των δύο θεάτρων, στην οδό Πανεπιστημίου. Οι εργασίες ανακαίνισης συνεχίζονται με βήμα ταχύ, ενώ το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 150.000 ευρώ (Ι. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Δύο από τα πλέον κεντρικά θέατρα της πόλης, το Αθηνών και το Βρετάνια, γωνία Πανεπιστημίου και Αθηνών, ανακαινίζονται στην όψη για να υποδεχθούν… με τα καλά τους τη νέα σεζόν. Και τα δύο, που ανήκουν στο ίδιο κτίριο, έχουν κριθεί διατηρητέα από το 1983. Με περισσότερο από μισό αιώνα θεατρικής ζωής, αποτελούν σήμερα δύο πολύ καλές «πόρτες» για θιάσους και ηθοποιούς, ενώ στο σανίδι τους έχουν πατήσει μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου. Ως το 1923 εκεί στεγαζόταν ένα σπίτι που συνόρευε με το Ρetit Ρalais, το σημερινό ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Ανήκε στην κυρία Μαργαρίτα, μια Ολλανδέζα την οποία είχε φέρει στην Ελλάδα ο Γεώργιος Α΄ και η οποία, σύμφωνα με τον μύθο, έραβε τα πουκάμισα και τις δαντέλες στο παλάτι. Το 1923 όμως το σπίτι γκρεμίστηκε και στη θέση του άρχισε να κτίζεται το οικοδόμημα που γνωρίζουμε σήμερα υπό τον αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγκρή, από τους σημαντικότερους του Μεσοπολέμου. Το 1932 τα θέατρα Αθηνών και Βρετάνια χτίστηκαν- για την ακρίβεια το Βρετάνια ξεκίνησε ως κινηματογράφος και ως τη δεκαετία του ΄60 άλλαζε συνεχώς λειτουργία. Από τη σκηνή του πέρασαν στο παρελθόν ο Δημήτρης Χόρν και η Ελλη Λαμπέτη, ενώ πρώτος θιασάρχης ήταν ο Βασίλης Αργυρόπουλος.

Αντιθέτως το Αθηνών (απέναντι από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού) ξεκίνησε να λειτουργεί ως βιεννέζικο καμπαρέ με την ονομασία «Femina» και μετά τον πόλεμο, ο αδελφός της Σοφίας Βέμπο, Γιώργος, το μετέτρεψε σε θέατρο. Πρώτος θιασάρχης ήταν ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο οποίος και το καθόρισε. Επί χρόνια, ως και τον θάνατό του, θιασάρχης ήταν ο Δημήτρης Μυράτ μαζί με τη Βούλα Ζουμπουλάκη, για να τον διαδεχθεί ο Βίλης Ανδρέου με την Κατερίνα Μαραγκού. Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90 πέρασε στα χέρια του θεατρικού επιχειρηματία Κάρολου Παυλάκη, ο οποίος κατείχε από το 1978 και το Βρετάνια.

Oι εργασίες στις προσόψεις των δύο θεάτρων αναμένεται να ολοκληρωθούν σε δύο μήνες. Από πέρυσι το θέατρο Βρετάνια (χωρητικότητας 600 θέσεων) απέκτησε τον Γρηγόρη Βαλτινό ως θιασάρχη (του χρόνου θα ανεβάσει το «Κάτω από τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλερ ), ενώ ο Γιώργος Κιμούλης έχει εγκατασταθεί από το 2006 στο Αθηνών (χωρητικότητας 300 θέσεων), όπου και συνεχίζει. Οι πρεμιέρες τοποθετούνται στις αρχές Οκτωβρίου.

«Το κόστος υπολογίζεται σε 150.000 ευρώ» λέει ο Κάρολος Παυλάκης, που πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην ανακαίνιση χωρίς την αρωγή κρατικών φορέων, οι οποίοι υπόσχονταν χωρίς να δεσμεύονται. «Για τις προσόψεις και των δύο θεάτρων θα τηρηθούν πλήρως οι προδιαγραφές για τα διατηρητέα, ενώ όλα γίνονται βάσει του πρωτότυπου αρχιτεκτονικού σχεδίου. Γι΄ αυτό και τα κτίρια θα κρατήσουν τα χρώματά τους» καταλήγει.

  • ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη 28 Ιουλίου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε