Ο Ελληνας, το τάνγκο και το πραξικόπηµα

Πρώτος τανγκέρο στη µουσική - θεατρική παράσταση «Mala Junta» («Κακές παρέες» σε ελεύθερη απόδοση, µε νύξη και για τη χούντα της Αργεντινής) θα είναι ο  Γιώργος Νινιός
  • Η ψυχοσύνθεση του χορού, που κυνηγήθηκε ως αντικαθεστωτικός από την αργεντίνικη χούντα του ‘76, ξεδιπλώνεται στη µουσική παράσταση «Mala Junta»

«Το τάνγκο είναι κάτι σαν το δικό µας ρεµπέτικοκαι έχει πολλά, διαφορετικά είδη. Εκφράζει µεν τον έρωτα, το πάθος, αλλά είναι επίσης κοινωνικό και πολιτικό. Διαστάσεις του λιγότερο γνωστές, έως άγνωστες, γι’ αυτό και από τη στρατιωτική χούντα του Χόρχε Βιδέλα θεωρήθηκε αντικαθεστωτικό», εξηγεί η Ελλη Καραδήµου _ περνά το ένα τρίτο της ζωής της στο Μπουένος Αϊρες _ που εµπνεύστηκε τη µουσική παράσταση και σηµειώνει πως «πίσω από τις λέξεις των στίχων µπορεί να διακρίνει κανείς µηνύµατα κοινωνικοπολιτικά».

«Είναι µια κατάσταση ψυχολογική και νοητική που “κουβαλά” ο Αργεντίνος. Είναι στο DNA του», συµπληρώνει το πλαίσιο ο Γιώργος Νινιός.

Να επανασυστήσει το τάνγκο έχει ως στόχο η µουσική _ και µε θεατρικά στοιχεία _ παράσταση «Κακές παρέες», όπως είναι σε ελεύθερη απόδοση ο αργεντίνικος τίτλος της «Mala Junta», που θα ανέβει στο θέατρο «Ολβιο» στο Γκάζι µε πρώτο τανγκέρο τον Γιώργο Νινιό. «Με στίχους πολιτικούς θεωρήθηκε ανατρεπτικό, όπως το ρεµπέτικο, και γι’ αυτό του άλλαζαν τα λόγια».

Διόλου τυχαία εποµένως δεν είναι η επιλογή της χρονικής περιόδου κατά την οποία διαδραµατίζεται η υπόθεση της παράστασης (σε σκηνοθεσία Εσθερ Γκονζάλες):

Ενας Ελληνας που µετανάστευσε στην Αργεντινή το 1967 εξαιτίας τηςχούντας των συνταγµαταρχών, εργάζεται ως ραδιοφωνικός παραγωγός στο Μπουένος Αϊρες. Ενα βράδυ τον Μάρτιο του 1976 αποφασίζει να κάνει αφιέρωµα στο τάνγκο_ όπως κατά καιρούς έχει κάνει για άλλα µουσικά είδη και ρεύµατα _ έχοντας προηγουµένως βιώσει τι σηµαίνει για τον λαό της Αργεντινής. Και πάνω που πάει να κάνειτο αφιέρωµα στο τάνγκο πέφτει πάνω στο πραξικόπηµα του Χόρχε Βιδέλα.

«Πολλά που λέγονται στην παράσταση είναι αναφορές στα γεγονότα της εποχής. Κάθε τραγούδι είναι βιωµατικό, έχει κάτι να πει», δίνει γεύση από την ατµόσφαιρα η Ελλη Καραδήµου. «Υπάρχουν τάνγκο που εκφράζουν την ταλαιπωρία του αργεντίνικου λαού, το ζόρι το συναισθηµατικό, το κοινωνικό, το πολιτικό», συµπληρώνει ο Γιώργος Νινιός.

«Το τραγούδι “Por Una cabeza”, τη µελωδία του οποίου µάθαµε στηνταινία “Αρωµα γυναίκας” και σηµαίνει“Για µια κεφαλή αλόγου”, εκφράζειτην απώλεια περίπου για τα πάντα, έχοντας υπόψη το πολιτικό σκηνικό».

Η σκηνή, λειτουργώντας ως πύλη στον χωροχρόνο, θα µεταφέρει τον θεατή στο λιµάνι των Καλών Ανέµων στα µέσα της δεκαετίας του ‘70 και το έκρυθµο κλίµα ώρες πριν από το πραξικόπηµα θα δώσουν οι Γιώργος Νινιός και Ελλη Καραδήµου µε την οµάδα «Lo de Εlli» και µε την παρουσία µουσικών.

  • Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

< INFO

«Mala Junta» των Εστερ Αντρε Γκονζάλες – Ελλης Καραδήµου, στο θέατρο «Ολβιο» (Φαλαισίας 7, Γκάζι) από απόψε και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, για 18 παραστάσεις.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε