Απονεμήθηκαν τα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής

Ο Σταμάτης Φασουλής δέχεται το Βραβείο Σκηνοθεσίας από τον πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων, Αγγελο Μοσχονά

Ο Αντώνης Αντύπας, ο Αργύρης Κουνάδης, ο Σταμάτης Φασουλής, η Ελένη Κοκκίδου, ο Γιάννης Τσίρος, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος συκγαταλέγονται ανάμεσα στους βραβευθέντες των Βραβείων Θεάτορυ και Μουσικής της Ενωσης Ελλήνων Κριτικών, που απονεμήθηκαν σήμερα το μεσημέρι, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Αντώνη Αντύπα ενώ το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής 2010 στον συνθέτη, αρχιμουσικό, πιανίστα και παιδαγωγό Αργύρη Κουνάδη. Αναλυτικά τα υπόλοιπα βραβεία είναι: Το Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Έργου απονεμήθηκε στον Σταμάτη Φασουλή για το Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή, σε διασκευή του Σταμάτη Φασουλή και του Θανάση Θ. Νιάρχου στο Θέατρο Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου. Επαινος απονεμήθηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη για τη συνολική εργασία του στην παράσταση Περί Έρωτος στο Θέατρο Θησείον. Το Βραβείο Ερμηνείας Ηθοποιού σε Ελληνικό Έργο έλαβε η Ελένη Κοκκίδου για τη Γυναίκα της Πάτρας του Γιώργου Χρονά σε σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου στο Θέατρο από Μηχανής. Το Βραβείο Ελληνικού Έργου απονεμήθηκε στον Γιάννη Τσίρο για «Τα μάτια 4», που παρουσιάστηκε στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Τη Δάκριση σε μουσικολογικό σύγγραμμα της τελευταίας πενταετίας έλαβε ο εκδοτικός οίκος ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ για εκδόσεις σε ελληνική μετάφραση των βιβλίων «Ιάννης Ξενάκης: Το σύμπαν ενός ιδιότυπου δημιουργού» του Μάκη Σολωμού (μετάφραση Τίνα Πλυτά), έκδοση 2008, «Αλληλογραφία 1943 – 1955» Theodor W. Adorno – Thomas Mann (μτφ. Λευτέρης Αναγνώστου), έκδοση 2009 και «Τα Μουσικά Δράματα του Ρίχαρντ Βάγκνερ» του Carl Dahlhaus (μετάφραση Θόδωρου Αναγνωστόπουλου), έκδοση 2010. Την Τιμητική διάκριση σε Πολιτισμικό Οργανισμό που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια για το έτος 2010 έλαβε το Δημοτικό Ωδείο Λαρίσης. Την Τιμητική διάκριση σε δισκογραφική εργασία της τελευταίας πενταετίας ελληνικού ενδιαφέροντος η Μουσική Εταιρεία Αθηνών. Την τιμητική διάκριση σε νέο ή πρωτοεμφανιζόμενο καλλιτέχνη, έλαβε πιανίστας Βασίλειος Βαρβαρέσος. Την Τιμητική Διάκριση Θεατρολογικού Συγγράμματος ο Σάββας Πατσαλίδης.

Το Βραβείο Διεθνούς Ρεπερτορίου πήγε στον Δημήτρη Ήμελλο για την ερμηνεία του στον ρόλο του Κουρέα στο Ύστατο Σήμερα του Χάουαρντ Μπάρκερ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, ενώ έπαινο έλαβε η Δέσποινα Κούρτη για την ερμηνεία της στο ρόλο της Φροϊλάιν Ρας στο Wunschkonzert του Φραντς Ξαβιέρ Κρετζ σε σκηνοθεσία της Ζωής Χατζηαντωνίου στο Θέατρο Από Μηχανής. Το Βραβείο Νέου Δημιουργού στον Γιάννη Σκουρλέτη για τη μουσική παράσταση Cafι Graveyard Band που παρουσιάστηκε στο TAF και η οποία αποτέλεσε και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα. Τέλος το Βραβείο Αρχαίου Δράματος στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο για την ερμηνεία της Λυσιστράτης στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

Τις επιτροπές αποτελούν, για το θέατρο οι Ειρήνη Μουντράκη (Πρόεδρος), Έλσα Ανδριανού, Σπύρος Παγιατάκης, Γιώργος Π. Πεφάνης και Καλλιόπη Ραπανάκη, ενώ για τη μουσική οι Κυριάκος Λουκάκος (Πρόεδρος), Αθανάσιος Βαβλίδα, Σοφία Θεοφάνους, Γιώργος Λεωτσάκο και Κωνσταντίνος Καράμπελας – Σγούρδας.

 

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε