Η στήλη θεαμάτων κρίση δεν κοιτά

  • Ο Πίτερ Μάινεκ, καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο New York Univercity και ιδρυτής του περίφημου «Aquila Theatre», ήταν ένας από τους σταρ προσκεκλημένους ομιλητές στους «Διαλόγους των Αθηνών» του Ιδρύματος Ωνάση.

Τη δεύτερη κιόλας ημέρα της διοργάνωσης αποφάσισε να… δραπετεύσει. Να ξεφύγει για λίγο απ’ το pc του, στο οποίο, ως συνήθως, θα ξημέρωνε, προκειμένου να διευθετηθούν οι ατελείωτες υποχρεώσεις τού «Aquila». Εκόντα – άκοντα τον παρέσυρα την περασμένη Πέμπτη στο Ιδρυμα Κακογιάννη και το Low Budget Festival. Είχε εκδηλώσει την επιθυμία να παρακολουθήσει κάτι από τη νέα μας θεατρική «σοδειά». Του έτυχε Δημήτρης Χατζής, τον οποίο, φυσικά, δεν γνώριζε, απ’ την ομάδα «Pequod». Συγκεκριμένα, το πέμπτο κεφάλαιο από το «Διπλό Βιβλίο», που, κάτω από τον τίτλο «από το Φίφτυ φίφτυ στον έρωτα», ερμήνευαν σαν δυο μονολόγους ο Δημήτρης Ξανθόπουλος και η Αγγελική Παπαθεμελή.

Στο υπόγειο γκαράζ του Ιδρύματος Κακογιάννη μετέφραζα στο αυτί του Μάινεκ τσάτρα-πάτρα ό,τι πρόφταινα ψιθυριστά. Εντυπωσιάστηκε απ’ την «καλή ηθοποιία», τον παλμό της παράστασης, το πολύ ζωντανό κοινό. Πήρε φόρα και ήθελε να του προτείνω και για την Παρασκευή ακόμη μία παράσταση. Βάζοντας κάτω τη στήλη θεαμάτων, ο άνθρωπος… παρέλυσε. Τέτοιο πληθωρισμό και ποικιλία σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί για την Αθήνα, που βάλλεται απ’ την κρίση. Ηταν κάτι, όπως παραδέχτηκε, που δεν είχε ξανασυναντήσει σε καμία πρωτεύουσα του κόσμου.

Του διάβαζα τα έργα και τους συγγραφείς. Η σύγχρονη ξένη δραματουργία συνωστιζόταν μπροστά στα έκπληκτα μάτια του μαζί με κλασικά κείμενα, δεκάδες ελληνικά έργα, devised performances, stand up κωμωδίες, παραστάσεις χοροθεάτρου.

Επέστρεψε το Σαββατόβραδο στη «βάση» του, στο Μανχάταν, με την αίσθηση ότι κρίση στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Η πραγματικά πετυχημένη πολυεθνική διοργάνωση των Διαλόγων των Αθηνών, που θύμιζε την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, και, κυρίως, η πλουραλιστική θεατρική μας κίνηση, που για τους γνώστες συνιστά απλώς μια εγχώρια ιδιαιτερότητα αν όχι αποκοτιά, τον έστειλαν στην άλλη μεριά του ωκεανού με αντιστραμμένη την εικόνα που έχουν «χτίσει» τα ξένα media για τη χώρα.

  • ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε