Φ. Αρραμπάλ, στον δρόμο του πανικού

Fernando Arrabal

Με περισσότερα από 100 θεατρικά έργα στο ενεργητικό του, 800 ποιητικές συλλογές (!), επτά μεγάλου μήκους ταινίες και 14 πεζογραφήματα, ο Φερνάντο Αρραμπάλ δικαίως θεωρείται ο πιο πολυπαιγμένος εν ζωή θεατρικός συγγραφέας. Άλλωστε ο ίδιος έρχεται από πολύ μακριά, καθώς υπήρξε μέλος της ομάδας των σουρεαλιστών του Μπρετόν, φίλος του Τριστάν Τζαρά, αλλά και του Άντυ Γούρχολ, αλλά και συνιδρυτής, μαζί με τον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι και τον Ρολάν Τοπόρ του καλλιτεχνικού κινήματος του πανικού (ονομασία που προέρχεται από τον θεό Πάνα).

Αυτήν την ονομασία («Θέατρο του Πανικού») έχει και η ομάδα τέχνης που παρουσιάζει από αύριο και μέχρι τα Χριστούγεννα, στο χώρο του Beton7, το έργο του Φάντο και Λις (1955), την ιστορία δύο ερωτευμένων που ταξιδεύουν αναζητώντας την φανταστική πόλη Ταρ, μια μετωνυμία του όνειρου της ευτυχίας. Στον δρόμο τους θα συναντήσουν ένα παράξενο τρίο. Βαδίζουν αναζητώντας την ίδια ευτυχία, οι ατέλειωτες όμως συγκρούσεις τούτης της μπουρλέσκ τριάδας θα κάνουν την πορεία του ζευγαριού ακόμα πιο αργή.

Το έργο του Αρραμπάλ, σκηνοθετούν οι Λύσανδρος Σπετσιέρης και Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν πέντε ηθοποιοί (Aναστάσιος Κολοβός, Στεφανία Μαρμαγγέλου, Ελισάβετ Λουμπαρδιά, Ευγενία και Τάσος Τζιβίσκος), τρεις μουσικοί (Bασίλης Κωνσταντινάκος, πιάνο, Δημήτρης Μπαλτζής, ντραμς, Γιάννης Περίσσιος, κιθάρα) και μια κούκλα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της παράστασης η Γαλλίδα φωτογράφος Dorothy-Shoes εκθέτει έργα της στον χώρο του Beton7.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε