Κι άλλος Δημητριάδης και όχι επειδή είναι μόδα

  • Θέατρο «Πορεία»
  • Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ, Ελευθεροτυπία, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010
  • Τη «Λήθη» του Δημήτρη Δημητριάδη θα σκηνοθετήσει τον χειμώνα στο θέατρο «Πορεία» ο Δημήτρης Τάρλοου, με ερμηνευτή τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο.

Δ. Παπαδόπουλος

Δ. Παπαδόπουλος

Μολονότι η νέα περίοδος θα ξεκινήσει με την επανάληψη δύο επιτυχιών, στις οποίες πρωταγωνιστεί, ο Τάρλοου δεν κρύβει την επιθυμία του να «διολισθήσει» μακροπρόθεσμα στη σκηνοθεσία. Η «Λήθη» θα ανεβεί τον Ιανουάριο στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου και θα είναι η δεύτερη, μετά την «Ολεάνα» του Μάμετ, σκηνοθεσία του. «Επανέρχομαι σκηνοθετικά», λέει ο Δ. Ταρλόοου, «κατ’ αρχάς, γιατί θεωρώ ότι η «Ολεάνα» δεν ήταν κακή παράσταση. Κατά δεύτερον, αν και είναι δύσκολο έργο η «Λήθη», νιώθω λίγο πιο έτοιμος, ύστερα από αυτά τα 5-6 χρόνια, για να ξανασκηνοθετήσω».

Γιατί ειδικά Δημητριάδη, σήμερα που, όπως ομολογεί κι ο ίδιος, «έγινε της μόδας»; «Δεν ισχύει το ίδιο για το συγκεκριμένο κείμενο, που είναι ένας θεολογικός, οντολογικός μονόλογος για το ανθρώπινο σώμα», υποστηρίζει. Τον έχει ανεβάσει, όχι αυτούσιο, αλλά «εμβολισμένο» διακειμενικά, πριν από χρόνια ο Θόδωρος Τερζόπουλος. «Στην ουσία πρώτη φορά παρουσιάζεται ολόκληρος. Εχω ήδη την έγκριση του Δημητριάδη και έχω πολύ συγκεκριμένη ιδέα για το πώς θα ανεβεί», τονίζει ο Δ. Τάρλοου.

Επέλεξε τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο για τον ένα και μοναδικό ανδρικό χαρακτήρα. Εχουν συνεργαστεί ξανά στην παράστασή του «The man who» των Πίτερ Μπρουκ και Μαρί Ελέν Εστιέν, το 2005-6 (σκηνοθεσία της Ρενάτε Τζετ). Τον διάλεξε, αφενός γιατί τον θεωρεί «πολύ καλό ηθοποιό», αφετέρου «πολύ κατάλληλο για το συγκεκριμένο κείμενο». Υπάρχει και τρίτη παράμετρος. «Εχουμε την άνεση τής κατ’ ιδίαν πρόβας, κάτι που το συγκεκριμένο έργο το έχει ανάγκη. Η «Λήθη» είναι τολμηρό κείμενο. Προαπαιτεί απ’ τον ηθοποιό να έχει να πει κάτι προσωπικό από τη ζωή του. Ο Δημοσθένης διαθέτει αυτή τη σκηνική αμεσότητα και τόλμη για να μπορεί να καταθέσει κάτι προσωπικό», λέει ο Δ. Τάρλοου.

Γνωρίζει ότι έρχεται δύσκολη χρονιά. Γι’ αυτό και επαναλαμβάνει από 14 Οκτωβρίου, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, την εμπνευσμένη παράσταση της φάρσας του Λαμπίς «Υπόθεση της Οδού Λουρσίν», που σκηνοθέτησε η Μάρθα Φριντζήλα και στην οποία πρωταγωνιστούν ο ίδιος, η Ταμίλα Κουλίεβα, ο Ερρίκος Λίτσης κ.ά. και μια ακόμα επανάληψη, το «Κτήνος στο Φεγγάρι» του Ρίτσαρντ Καλινόσκι, επιτυχία αντοχής, με σκηνικό ζευγάρι τον ίδιο και την Κουλίεβα. «Με ενθουσίασε αυτή η εναλλαγή από πέρσι. Απλώς χρειάζεται σωστή διαχείριση ώστε να μην καταπονούνται οι ηθοποιοί», τονίζει.

Μετά το Πάσχα θα ανεβεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το «Μικρό Λεξικό Ανωμάλων» των αδελφών Κούφαλη, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Φιλίππων – Καβάλας, σε σκηνοθεσία Κοσμά Φοντούκη, με τους Ιωάννα Παππά, Ομηρο Πουλάκη και Ανέζα Παπαδοπούλου.

Η δεύτερη είδηση για το «Πορεία» είναι η οργάνωση μουσικών θεαμάτων στον επάνω χώρο, με guest ηθοποιούς που τραγουδούν. Καινοτομία του θεάτρου είναι και η online προπώληση εισιτηρίων. Θα ξεκινά τρεις εβδομάδες πριν από κάθε πρεμιέρα, δίνοντας στο θεατή τη δυνατότητα να επιλέξει ακόμη και συγκεκριμένη θέση.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε