«Θα πέσει πείνα άγρια σαν του ’41»

  • «Αχ Ελλάδα μου καημένη, σ’ άφησαν χωρίς βρακί». Σε μια εποχή που η Ελλάδα έμεινε όντως χωρίς… βρακί -και όχι μόνο- η επιθεώρηση οφείλει να το καταδείξει και να το σατιρίσει αυτό και οι «Αγαπητικοί της βοσκοπούλας» που έφτιαξε για το Θεσσαλικό Θέατρο ο Κώστας Τσιάνος το κάνουν και με το παραπάνω.

«Οι 300 της Βουλής, 30 χρόνια τώρα, σαν μπαλωμένη κουρελού κατάντησαν τη χώρα». Καυστικοί οι στίχοι του Κώστα Τσιάνου από τους «Αγαπητικούς της βοσκοπούλας».

«Οι 300 της Βουλής, 30 χρόνια τώρα, σαν μπαλωμένη κουρελού κατάντησαν τη χώρα». Καυστικοί οι στίχοι του Κώστα Τσιάνου από τους «Αγαπητικούς της βοσκοπούλας».

«Καλά που μαζευτήκαμε απόψε να τα πούμε κι από τα μαύρα χάλια μας να δούμε πως θα βγούμε. Οι τριακόσιοι της Βουλής, τριάντα χρόνια τώρα, σαν μπαλωμένη κουρελού κατάντησαν τη χώρα. Περνάμε μέρες δύσκολες και χρόνια ζορισμένα, μισθοί και επιδόματα οριστικά κομμένα. Θα βγαίνουμε στη σύνταξη στα… ενενήντα τρία, στο τέλος το μακρύτερο θα πάρουμ’ απ’ τα τρία… Βοσκοπούλα μου Ελλάδα, τόσοι αγαπητικοί τριακόσιοι βολευτάδες σου ρουφήξαν το ζουμί. Ευρωπαίοι νταβαντζήδες, Αγγλοι , Γάλλοι, Γερμανοί. Αχ Ελλάδα μου καημένη, σ’ άφησαν χωρίς βρακί. Οι Γερμανοί ξανάρχονται και τα σκυλιά δεμένα. Θα πέσει πείνα άγρια σαν του σαράντα ένα…»

Οι στίχοι του Τσιάνου δίνουν το στίγμα της επιθεώρησης και η παράσταση που ο ίδιος έστησε σε δοκιμασμένα κείμενα των Λαζόπουλου – Ρέππα – Παπαθανασίου – Χατζησοφιά κάνει καίρια κριτική όχι μόνο για την κρίση την οικονομική, αλλά και την πολιτιστική, την τηλεοπτική, την πολιτική και την κοινωνική. Αρωγοί του πέραν των συγγραφέων ο Διονύσης Τσακνής, ο Αγγελος Μέντης που έφτιαξε τα υπέροχα κοστούμια και ο Φωκάς Ευαγγελινός που κίνησε με μαεστρία τους ηθοποιούς.

Το μεγάλο ατού της παράστασης είναι οι ηθοποιοί που την υποστήριξαν με οίστρο, με δεινότητα, με κέφι και μεράκι. Ενας και ένας όλοι τους και το σύνολό τους εξαιρετικό: Φανή Γέμτου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Τζένη Διαγούπη, Μάνος Ιωάννου, Ελένη Καρακάση, Φωτεινή Ντεμίρη, Ελένη Ουζουνίδου, Πάνος Σταθακόπουλος, Γρηγόρης Σταμούλης, Γιάννης Στόλλας, Αλίκη Τσάκου και Γιώργος Ψυχογιός σε εξαιρετικές επιδόσεις.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε