Μια διαφορετική παράσταση στο Μενίδι

  • Μια παράσταση διαφορετική, με έναν θίασο διαφορετικό, είναι η Λάμια, το θεατρικό της Λίνας Αμπντελχαμίντ, που παρουσιάζεται απόψε στις 8.30 μ.μ., στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Αχαρνών «Αριστοφάνεια».

Τι το «διαφορετικό» έχει η ομάδα «Θέαμα» που ανεβάζει την αποψινή παράσταση; Η ομάδα, που το όνομά της προέρχεται από τα αρχικά του τίτλου Θέατρο ΑμΕΑ Αχαρνών, είναι μια από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου για άτομα με ειδικές ανάγκες και λειτουργεί στο πλαίσιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Εκπαίδευσης του δήμου. Εμπνευστής της ομάδας, αλλά και του θεατρικού εργαστηρίου που λειτουργεί παράλληλα, είναι ο αρχαιολόγος, σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Οικονόμου. Ένας άνθρωπος, με κινητικά προβλήματα ο ίδιος, που πριν από χρόνια αμφισβήτησε έμπρακτα τον περί αρτιμέλειας όρο που τίθεται για τη συμμετοχή στις εισαγωγικές εξετάσεις δραματικών σχολών του υπουργείου Πολιτισμού, δίνοντας το παρών με μεγάλη επιτυχία.

Καθώς τα άτομα με ειδικές ανάγκες αποτελούν σχεδόν το ένα δέκατο του πληθυσμού, η αντίληψη που θέλει τον αποκλεισμό τους από το επάγγελμα του ηθοποιού, από το δικαίωμα, εντέλει, στην αυτοπραγμάτωση, δεν μπορεί παρά να ηχεί ως μια αντίληψη αφόρητα ξεπερασμένη… Μια απόδειξη γι’ αυτό μπορεί κανείς να δει απόψε, όπου τα μέλη της ομάδας «Θέαμα» (στην οποία συμμετέχουν, σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του εργαστηρίου, και ηθοποιοί που δεν είναι ΑμΕΑ) δίνουν ένα δείγμα της δουλειάς τους πάνω στον μύθο της Λάμιας, που ξεκινά από την αρχαιότητα και επιβιώνει σε πολλές παραλλαγές σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια. Το κείμενο, που έγραψε η ηθοποιός και μέλος της ομάδας Λίνα Αμπντελχαμίντ, υπό τη μορφή παραλογής, αφηγείται την ιστορία της πριγκίπισσας από τη Λιβύη που ερωτεύεται ο Δίας και, για εκδίκηση, η Ήρα σκοτώνει το παιδί της.

Στην παράσταση, που σκηνοθέτησε ο Βασίλης Οικονόμου, παίρνουν μέρος επίσης οι ηθοποιοί Σάββας Παπαδόπουλος, Αντιγόνη Σπανού, Έλενα Μωραΐτη, Μάνος Τριανταφυλλάκης, καθώς και η χορεύτρια και χορογράφος Έλενα Αϊναλή. Τη μουσική επιμελήθηκαν οι Βασίλης Χούντας και Φώτης Καρατασάκης. [Η ΑΥΓΗ: 07/09/2010

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε