Η δολοφονία του Λαμπράκη παράσταση δρόμου

  • ΤΟ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, Ελευθεροτυπία, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010
  • Τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη θα αναβιώσει το ΚΘΒΕ.

Η δράση «Ζ» θα βασιστεί στο βιβλίο του Β. Βασιλικού

Η δράση «Ζ» θα βασιστεί στο βιβλίο του Β. Βασιλικού

Είναι η δράση «Ζ», βασισμένη στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού, που περιλαμβάνεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα για το 2010-2011. Η συνωμοσία, η δολοφονική επίθεση, η αγρύπνια έξω από το ΑΧΕΠΑ θα αναβιώσουν στους αυθεντικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, καθώς η δράση-παράσταση θα περιδιαβαίνει κατά την εξέλιξή της τους χώρους που φέρουν το βάρος της Ιστορίας. «Το ΚΘΒΕ δεν κάνει πολιτική. Θέλουμε όμως να ασχοληθούμε με γεγονότα της πόλης, τα οποία πέρασαν στην τέχνη», δήλωσε χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, κατά την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος. Δίπλα του βρισκόταν ο πρόεδρος του θεάτρου, Μάκης Τρικούκης, που είχε πάρει μέρος στην πορεία, στα επεισόδια με την αστυνομία, στην αγρύπνια έξω από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, εκεί όπου ο Γρ. Λαμπράκης έδινε την τελευταία μάχη.

Το ΚΘΒΕ όμως δεν κοιτάζει μόνο την πόλη, επισημαίνει ο Σ. Χατζάκης. «Βλέπει» και προς τα Βαλκάνια μέσω της «Βαλκανικής Σκηνής», αλλά και προς την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης. Συνεργάζεται με μουσεία, δίνει βήμα στους νέους, τιμά τους παλιούς ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, φέρνει δύο ξένους σκηνοθέτες, πηγαίνει σε σπίτια ανήμπορων και σε παιδιατρικές κλινικές και υιοθετεί το πρόγραμμα για παιδιά «Κάνε μια ευχή».

Η ευχή που κάνει για τον εαυτό του το θέατρο είναι… να μειωθεί το χρέος. Από τα 3,5 εκατ. ευρώ όπου το βρήκε ο Σ. Χατζάκης, τώρα είναι στα 3. «Δώσαμε προτεραιότητα στο έλλειμμα προς το ΙΚΑ, που από το 1,3 εκατ. ευρώ έπεσε στις 160.000 ευρώ», τονίζει. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι συντελεστές και προμηθευτές. Από όλους αυτούς ο Σ. Χατζάκης ζήτησε συγγνώμη. Υπογράμμισε ότι τα οικονομικά προβλήματα εντάθηκαν από τη μείωση της επιχορήγησης, αλλά και από το ότι δεν έχει πάρει ακόμα το θέατρο από το Ελληνικό Φεστιβάλ τα έσοδα από τις παραστάσεις στην Επίδαυρο, καθώς ούτε αυτό έχει πάρει την επιχορήγησή του.

«Το ΚΘΒΕ δεν θα εγκαταλείψει κτήρια», διευκρίνισε ο Σ. Χατζάκης, αλλά θα επιδοθεί σε προσπάθεια μείωσης του κόστους. «Και παλιότερα κοστούμια θα μεταποιήσουμε και σκηνικά θα μετατρέψουμε και τα ενοίκια θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε και τις απαιτήσεις των συντελεστών να μετριάσουμε, για να μπορέσουμε να μειώσουμε το χρέος», είπε. Το θέατρο αναμένει και τον οικονομικό έλεγχο που γίνεται στην Οπερα Θεσσαλονίκης, με την ευχή να κληρονομήσει τον προϋπολογισμό της, αλλά όχι το χρέος της.

Συνολικά εννέα παραγωγές περιλαμβάνει το ρεπερτόριο του χειμώνα. «Συνυπάρχουν το κλασικό, το λαϊκό και το ρηξικέλευθο», διευκρίνισε ο Σ. Χατζάκης. Η 10η παραγωγή θα είναι όπερα, αναλόγως με το πώς θα λήξει το ζήτημα, ενώ θα ανακοινωθεί εν καιρώ και το πρόγραμμα για τα 50 χρόνια του ΚΘΒΕ. *

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε