Η συναρπαστική έναρξη της Καλαμάτας

  • Αποκάλυψη η περφόρμανς/εγκατάσταση «Park» της Ιταλίδας χορογράφου Claudia Triozzi

ΧΟΡΟΣ. Μια γυναίκα καθισμένη, με το πρόσωπό της κρυμμένο πίσω από μια κατασκευή με σειρές από λουκάνικα Φρανκφούρτης, γαβγίζει ακατάπαυστα. Εχει αφήσει αναμμένο το γκάζι το οποίο έχει αρχίσει να καίγεται, ενώ από τα παπούτσια της τα οποία λειτουργούν και ως πεντάλ ακούμε τον ήχο του κουδουνιού μιας πόρτας που χτυπάει…Η περφόρμανς/εγκατάσταση «Park» («Πάρκο») της Ιταλίδας χορογράφου Claudia Triozzi που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο πλαίσιο του φετινού 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας ήταν μια αποκάλυψη. Και δεν ήταν μόνο το φαινόμενο να βλέπεις μια ομάδα ανθρώπων συγκεντρωμένη ευλαβικά στο Γυμνάσιο Παραλίας της πόλης (πρώτη φορά φέτος που χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος χώρος) να παρακολουθούν με προσήλωση (όρθιοι για πενήντα λεπτά!) το έργο μιας από τις πλέον πρωτοποριακές Ευρωπαίες περφόρμερ. Μια νοικοκυρά τραγουδάει άριες σέρνοντας με θόρυβο το καλάθι των πιάτων, καπνίζει ξαπλωμένη σε ένα χαλί/κήπο ακούγοντας Βιβάλντι, βγάζει έρρινους ήχους εκπνέοντας τον καπνό και κόβει ένα κέικ από το οποίο ξεθάβει διάφορα αντικείμενα μεταξύ των οποίων τη μινιατούρα ενός ζευγαριού από γαμήλια τούρτα. Στην πορεία, οι πρώτες αντιδράσεις που σε κάνουν να θέλεις να γελάσεις ή να ουρλιάξεις δίνουν τη θέση τους σε μια απόλυτη ταύτιση με τη γυναίκα που περιπλανιέται ανάμεσα στο κοινό, βάζει κάτι σαν χώμα/παγωτό σε μπολάκια που πέφτουν το ένα μετά το άλλο στο πάτωμα και μπαίνει μέσα στο καλάθι του μπάσκετ, καθώς ένας προβολέας και η αργή, κυκλική μεταφορά του σώματός της αφήνουν τους θεατές γεμάτους σκέψεις και αισθήσεις.

Η πρεμιέρα

Σε εντελώς διαφορετική ατμόσφαιρα, στο οικείο και πολυαγαπημένο αμφιθέατρο του Κάστρου της Καλαμάτας παρουσιάστηκε την Πέμπτη (ημέρα της πρεμιέρας του Φεστιβάλ) και την Παρασκευή (16/7) το Μπαλέτο της Λωρραίνης με τρία έργα του Γουίλιαμ Φορσάιθ και το εξαιρετικό ντουέτο της Μαγκί Μαρέν «Duo d’ Eden» (οι πρωτόπλαστοι χορεύουν υπό τους ήχους της βροχής, μαγικό…). Ολα τους παλαιότερες χορογραφίες που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό το οποίο γέμισε το θέατρο και στις δύο παραστάσεις. Νωρίτερα, στο Δημοτικό Θέατρο της Καλαμάτας τρεις νέοι χορογράφοι, η Λία Χαράκη από την Κύπρο, η Ζωή Δημητρίου η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και οι Ισπανοί La Macana ανέβασαν τις δουλειές τους (με πολλά τεχνικά προβλήματα η πρώτη παράσταση, με την παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου η δεύτερη) στο πλαίσιο της ενότητας «Fresh! Νέοι χορογράφοι».

Ο Γιαν Φαμπρ

Ηταν η δεύτερη φορά που παρουσίασε έργο του στο Φεστιβάλ ο γνωστός Βέλγος καλλιτέχνης και φέτος είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την Ελληνίδα χορεύτρια Αρτεμις Σταυρίδη (καλυμμένη με κάρβουνο στο τέλος του έργου!) στο εξουθενωτικό από κάθε άποψη «Another Sleepy Dusty Delta Day» (16, 17/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου). Πολλοί λυπήθηκαν τα καναρίνια σε κλουβιά (μέρος του σκηνικού) τα οποία δέχτηκαν αρκετούς «βανδαλισμούς» κατά τη διάρκεια της παράστασης…Πάντως, το χειροκρότημα για ένα έργο τόσο προσωπικό, που δημιούργησε ο Φαμπρ ύστερα από τον θάνατο της μητέρας του, ήταν πολύ, πολύ θερμό.

Οι εκδηλώσεις του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ολοκληρώνονται την Πέμπτη (22/7). Πληροφορίες: τηλ. 27210 -83.086.

Της Σαντρας Bουλγαρη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20-07-10

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε