ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ. «Ο δε ανήρ να φοβήται την γυνή»

«Φέρνεις τον Αριστοφάνη  στη σκηνή όταν νιώθεις  την ανάγκη για  διάλογο µε τους θεατές», λέει στα  «ΝΕΑ» ο σκηνοθέτης   Γιάννης  Κακλέας
  • Της Δάφνης Κοντοδήµα, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

  • «Πόσο αστεία και επιφανειακή µπορεί να είναι µια κωµωδία που µιλάει για πόλεµο;» διερωτάται ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας που προσεγγίζει την πάλη των δύο φύλων στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο

Αντρες µε προκλητικά φορέµατα, καπέλα που τα χαρακτηρίζει η υπερβολή και (ακραία) ψηλοτάκουνες γόβες θα ανηφορίσουν για το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, την Παρασκευή και το Σάββατο. Εκεί θα «συνωµοτήσουν» µαζί µε τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη για να σταµατήσει ο πόλεµος. Οχι ο Πελοποννησιακός αλλά εκείνος των δύο φύλων. Το σύνθηµα δίνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας: «Ηρθε η ώρα να µπουν οι άντρες στα φουστάνια των γυναικών για να κατανοήσουν την ιδιαίτερη φύση τους».

Είχε απώτερο σκοπό που έντυσε µε γυναικεία ρούχα τους ηθοποιούς, και δεν ήταν µόνον για να προκαλέσει το γέλιο του κοινού. «Οι γυναικείοι ρόλοι ερµηνεύονται από άντρες, όχι σαν παρωδία της θηλυκότητας.

Το γυναικείο φύλο είναι η ίδια η ενέργεια του έρωτα. Η συνωµοσία των γυναικών είναι η επανάσταση της ίδιας της ζωής ενάντια στον παραλογισµό και τον θάνατο», λέει ο σκηνοθέτης που θέλησε να κρατήσει την ισορροπία µεταξύ του αστείου και του σοβαρού.

«Η παράσταση επικεντρώνεται στη γυναίκα αλλά και στην πάλη – την αστεία ή την τραγική – των δύο φύλων. Φοβάται ότι θα χαθεί η ερωτική επιθυµία, η οποία είναι και η κινητήριος δύναµη» λέει στα «ΝΕΑ» ο σκηνοθέτης. «Ο πόλεµος σκοτώνει την αλληλεγγύη και τον έρωτα.

Και κάθε κοινωνία µπορεί να βιώνει έναν µη εµφανή πόλεµο. Σήµερα, για παράδειγµα, βιώνουµε τον πόλεµο των ιδεών, των ιδεολογιών, των τάξεων και των φύλων».

Στο αριστοφανικό κείµενο, η Λυσιστράτη πείθει τις γυναίκες της Αθήνας να απέχουν από τα «συζυγικά καθήκοντά» τους για να αναγκάσουν τους άντρες να τερµατίσουν τον Πελοποννησιακό Πόλεµο. Τότε ένας άλλος πόλεµος αρχίζει ανάµεσα στα δύο φύλα. «Δεν ξύπνησαν ένα πρωί οι γυναίκες και είπαν: “Τώρα θα πάρουµε εµείς την εξουσία”. Οι άντρες είχαν εγκαταλείψει τα πάντα και οι γυναίκες θέλησαν να τους αφυπνίσουν», σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Σκηνοθετικό εύρηµα του Γιάννη Κακλέα είναι η εµφάνιση στη σκηνή ενός σύγχρονου ζευγαριού που βρίσκεται σε ρήξη και το βλέπουµε να µαλώνει και να χωρίζει. «Προσπάθησα να φέρω τη Λυσιστράτη στο σήµερα. Εσκυψα πάνω στο κείµενο και άφησα τη φαντασία µου ελεύθερη. Δεν προσδοκώ το εύκολο γέλιο. Θεωρώ µια παράσταση ποιοτική όταν καταφέρνει να έρθει σε διάλογο µε τις ιδέες του κοινού. Δεν θα πρέπει πια να µας απασχολεί το χειροκρότηµα» σχολιάζει.

  • Είναι ο Αριστοφάνης πρόκληση για έναν σκηνοθέτη στις µέρες µας;

«Ο Αριστοφάνης τολµά να κριτικάρει την αθηναϊκή πολιτεία. Είναι ένας σατιρικός ποιητής που ονειρεύεται έναν άλλον κόσµο, αισθητικό, ανοιχτό, δίκαιο. Πλάθει µια ουτοπία µε έναν τρόπο ποιητικό. Εχει την ικανότητα να βλέπει την αστεία αλλά και τη σοβαρή πλευρά των καταστάσεων. Είναι επίκαιρος. Η διαφωνία µου όµως µε τις σύγχρονες παραστάσεις των έργων του είναι ότι τείνουν να µοιάζουν µε επιθεώρηση. Εκεί χωράνε οι πολιτικοί µας µαζί µε την οικονοµική κρίση. Τα κείµενα του Αριστοφάνη έχουν πια γίνει οικόπεδα χωρίς φράχτη στα οποία καθένας µπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό που πολλοί δεν καταλαβαίνουν είναι ότι ο Αριστοφάνης έχει µια ιδιαίτερη αυστηρότητα. Θεωρούν ότι αν δεν είναι διασκεδαστικός, δεν είναι καλός».

Η παράσταση ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο, σε µετάφραση Κ.Χ. Μύρη, µε σκηνικά του Μανώλη Παντελιδάκη και κοστούµια της Ελένης Μανωλίδου. Ο Σταύρος Γασπαράτος έχει επιµεληθεί τη µουσική και ο Κυριάκος Κοσµίδης τις χορογραφίες. Τη Λυσιστράτη ερµηνεύει ο Βασίλης Χαραλαµπόπουλος. Μαζί του στην ορχήστρα θα εµφανιστούν οι Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Ελένη Κοκκίδου, Γιώργος Χρυσοστόµου, Μάκης Παπαδηµητρίου, Λαέρτης Μαλκότσης, Θέµης Πάνου.

ΙΝFΟ

  • «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στην Επίδαυρο (Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00).
  • Εισιτήρια: 15 (φοιτητικό) έως 50 ευρώ.
  • Πληροφορίες: τηλ. 210-3272.000
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε