Τέσσερα έργα μιλούν για τον Βορρά

  • Πέντε συγγραφείς με βόρεια καταγωγή, οι Θόδωρος Γρηγοριάδης, Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης, Σάκης Σερέφας και Μισέλ Φάις συνυπάρχουν με ξεχωριστά κείμενα, γραμμένα ειδικά για τον κύκλο «Βορράς», που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων-Καβάλας 2010.

Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης έγραψαν το «Μικρό λεξικό  ανωμάλων»

Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης έγραψαν το «Μικρό λεξικό ανωμάλων»

Πρόκειται για τον προσωπικό εσωτερικό βορρά του καθενός, αλλά και για τις εμμονές και τους προβληματισμούς που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας τέτοιος γεωγραφικός προσανατολισμός. Οι παραστάσεις χωρίζονται σε δύο ενότητες, Βορράς Α («Πέστροφα Δουνάβεως» και «Μικρό Λεξικό Ανωμάλων») και Βορράς Β («Βλαβερές αναγνώσεις»και «Τι λες κι εσύ, Μπάμπη;»), οι οποίες θα παρουσιαστούν από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή και από 19 έως 23/7, αντίστοιχα, στο «Απεντομωτήριο».

«Η νύχτα ως αφορμή για καταβύθιση στην καταγωγή, στη σάρκα, στη σιωπή. Στο νυχθημερόν παραμιλητό ενός συγγραφέα -όπου συνείδηση και γλώσσα κανιβαλίζονται- η τυραννία της αυτοπαρατήρησης, η φαντασμαγορία της ωμότητας, η φάρσα της μοναχικής πολυφωνίας αναδεικνύονται σε καθημερινές εμμονές», σημειώνει ο Μισέλ Φάις για την «Πέστροφα Δουνάβεως», που σκηνοθετεί η Λίλυ Μελεμέ και ερμηνεύει ο Κ. Αβαρικιώτης.

Το «Μικρό Λεξικό Ανωμάλων» είναι μια «αλληγορία πάνω στις σαρωτικές αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον και τον άνθρωπο τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με τους συγγραφείς Αντώνη και Κωνσταντίνο Κούφαλη. Δύο νέα παιδιά ύστερα από μία οικολογική καταστροφή μεταναστεύουν σ’ έναν άγνωστο «Βορρά» για να αποφύγουν τις επιπτώσεις και να διασώσουν τη γλώσσα τους… Σκηνοθεσία Κοσμάς Φοντούκης, με τους Αν. Παπαδοπούλου, Ι. Παππά, Ομ. Πουλάκη.

Μερικά προσωπικά κείμενα πρέπει άραγε να διαβάζονται στην ώρα τους ή μήπως καλύτερα να περιμένουν στα μυστικά συρτάρια της μνήμης; είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτει ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης στις «Βλαβερές αναγνώσεις». Ενα βιβλίο από το παρελθόν ανασύρεται σε μία συνάντηση ανάμεσα σε έναν ώριμο άντρα που ζει στον Εβρο και έναν εικοσάχρονο στρατιώτη που έχει φέρει τα χειρόγραφα – κάποτε φυλαγμένα από τον φιλόλογο πατέρα του. Από τις σελίδες του αυτοβιογραφικού κειμένου ξεπηδάει μια αποσιωπημένη σχέση… Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος, με τους Δ. Σαμάλη, Γ. Παρασκευόπουλο, Μ. Μπεκρή.

Ενα πούλμαν διασχίζει τη φρεσκοχαραγμένη Εγνατία οδό, εκτελώντας το δρομολόγιο Γρεβενά – Θεσσαλονίκη. Σωτήρη λένε τον οδηγό. Μπάμπη τον συνοδηγό. Σαμάνθα μια μύγα. Ο δρόμος αυτός είναι ολοκαίνουργιος. Ο Σωτήρης αφηγείται μια πονεμένη ιστορία που έζησε στον παλιό τον δρόμο, στο «Τι λες κι εσύ, Μπάμπη;» του Σάκη Σερέφα. Σκηνοθεσία Βίκυ Γεωργιάδου, με τους Θ. Δόβρη, Θ. Χαλκιά, Β. Βηλαρά.

Αντιγόνη Καράλη, ΕΘΝΟΣ, 12/07/2010

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε