«Προμηθέας» με εκατό κομπάρσους

  • Εκατό Αθηναίοι… κανονικοί άνθρωποι κινητοποιούνται να παίξουν με τη δική τους προσωπικότητα σε μια παράσταση. Οι Rimini Protokoll έρχονται την Τετάρτη στο Ηρώδειο για να παρουσιάσουν τον δικό τους «Προμηθέα στην Αθήνα». Μια «Προμηθειάδα» στο κέντρο της πόλης, λίγα μέτρα από τον πυρήνα της αθηναϊκής δημοκρατίας του Θεάτρου, για την οποία γράφτηκε κάποτε ο «Προμηθέας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η θεατρική ομάδα χρησιμοποιεί μη επαγγελματίες ηθοποιούς. Πέρσι απολαύσαμε την παράστασή τους «Radio Muezzin» στην Πειραιώς 260. Αλλά και στο «Call Cutta», ένα από τα πρόσφατα έργα τους, οι «ειδικοί» είναι υπάλληλοι ενός τηλεφωνικού κέντρου, στην Καλκούτα της Ινδίας. Μαζί με τους συνεργάτες τους πουλάνε πιστωτικές κάρτες και ασφάλειες από το τηλέφωνο, συνήθως σε ανθρώπους που ζουν στην άλλη άκρη της γης ή δίνουν κατευθύνσεις για πόλεις που δεν έχουν επισκεφθεί…

Οι Rimini Protokoll αποτελούν τους κύριους εκπροσώπους και δημιουργούς του «Reality Trend», θεατρικό κίνημα που άσκησε μεγάλη επιρροή στο χώρο του εναλλακτικού θεάτρου. Το κάθε τους project ξεκινά με συγκεκριμένη κατάσταση και σε συγκεκριμένη τοποθεσία και ολοκληρώνεται μέσα από μια έντονη διερευνητική διαδικασία. Μέσα απ’ αυτό το πρωτοποριακό θέατρο-ντοκιμαντέρ, δημιουργούν μια μορφή παραστατικής τέχνης όπου οι καλλιτέχνες δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί αλλά προέρχονται από το «θέατρο» της πραγματικής ζωής. Είναι άνθρωποι που ζουν κι εργάζονται γύρω μας, οι επονομαζόμενοι «ειδικοί».

Τώρα η ομάδα, καταργώντας ξανά τα όρια ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, επιχειρεί να διερευνήσει την επίδραση της αρχαίας τραγωδίας στο σήμερα. Εκατό Αθηναίοι -διαφορετικών φύλων, ηλικιών, κοινωνικών τάξεων και πολιτικών πεποιθήσεων- θα καταθέσουν επί σκηνής συγγένειες ή αποκλίσεις από τους τραγικούς ήρωες. Τι ξέρουν, τι σκέφτονται σήμερα οι Αθηναίοι γι’ αυτό το έργο; Ποιος ταυτίζεται με τον Προμηθέα και ποιος με την Αντιγόνη; Ποιος με τον Κρέοντα και ποιος με τον Ωκεανό; Οι ερασιτέχνες της παράστασης επιλέχτηκαν σύμφωνα με δύο θεματικούς άξονες: ως αντιπρόσωποι του πληθυσμού της πόλης βάσει επιλεγμένων στατιστικών στοιχείων και ως σχετιζόμενοι με κάποιες πτυχές του «Προμηθέα Δεσμώτη». Ο μυθικός ήρωας, τιμωρημένος από τον Δία γιατί έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους, αποτελεί μόνον την αρχή. Απ’ αυτόν θα ξεπηδήσουν πρόσωπα του αρχαίου δράματος που έχουν συγκατοικήσει μαζί μας στην καθημερινή ζωή.

Στην σκηνοθεσία και την έρευνα συνεργάστηκαν οι Πρόδρομος Τσινικόρης, Ανέστης Αζάς, Γιολάντα Μαρκοπούλου, Χριστίνα Πολυχρονιάδου και στα σκηνικά ο Γκάι Στεφάνου.

Η ομάδα με τα έργα της, που κινούνται ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, έχει ήδη κερδίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τα τελευταία χρόνια οι Rimini Protokoll συνεχίζουν να παρουσιάζουν το Θέατρο των Ειδικών (Theatre Of Experts) σε όλο τον κόσμο και σε μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ, κερδίζοντας μερικά από πιο σημαντικά βραβεία στον χώρο του θεάτρου.* Επτά, Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε