Άννα Καλουτά: Έφυγε η κυρία της ελληνικής επιθεώρησης

  • Η ΑΥΓΗ: 20/04/2010

Έσβησε και το τελευταίο αστέρι της αθηναϊκής επιθεώρησης, η ηθοποιός Άννα Καλουτά, που πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 92 ετών. Μαζί της, περνά πλέον στην ιστορία και ένα θεατρικό είδος το οποίο υπηρέτησε πιστά όλη της τη ζωή, ταυτίστηκε μαζί του και αναδείχθηκε στην απόλυτη εκπρόσωπό του.

Η Άννα Καλουτά γεννήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1918. Στο θέατρο έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην τρυφερή ηλικία των τεσσάρων ετών, παίρνοντας μέρος μαζί με την αδελφή της Μαρία σε παράσταση του θιάσου Μαρίκας Κοτοπούλη και μάλιστα σε έργο πρόζας. Οι δύο αδελφές, τα περίφημα «Καλουτάκια», υπήρξαν έτσι τα παιδιά-θαύματα της εποχής, διαπρέποντας σε όλα τα είδη του μουσικού θεάτρου, από οπερέτες (Βαφτιστικός, Απάχηδες των Αθηνών κ.ά.) μέχρι επιθεωρήσεις (ιστορική θα μείνει η ερμηνεία της στο «Ευζωνάκι», που τραγούδησε το 1940), αλλά και κωμειδύλλια (Αγαπητικός της βοσκοπούλας, Γκόλφω, Μαρία Πενταγιώτισσα) ή ηθογραφίες (Φιντανάκι).

Αντίθετα απ’ ό,τι άλλοι συνάδελφοί της, συνεργάστηκε ελάχιστα με τον ελληνικό κινηματογράφο. Προπολεμικά, εμφανίζεται σε ταινίες (Δόκτωρ Επαμεινώνδας, 1937, Όταν ο σύζυγος ταξιδεύει, 1938, Καπετάν Σκορπιός, 1939) που γυρίζονται στα κινηματογραφικά στούντιο του Καΐρου, μεταγραφές από επιτυχημένες οπερέτες. Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 παίρνει μέρος σε κωμωδίες (Ο εμίρης και ο κακομοίρης, 1964, Καλώς ήλθε το δολάριο, 1967 κ.ά.), όπου διαμορφώνει τον τύπο της «Σμυρνιάς» με τον οποίο ταυτίστηκε και αποθεώθηκε. Τελευταία της εμφάνιση στο πανί το 1980, στον Ελευθέριο Βενιζέλο του Π. Βούλγαρη, ενώ το 1982 και 1988 συμμετέχει και σε δύο βιντεοταινίες. Σύνολο, 14 ταινίες σε 50 χρόνια.

Παράλληλα, με την αδελφή της έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο, ενώ ηχογράφησαν και πολλούς δίσκους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπήρξε μέλος του ΣΕΗ, ενώ τιμήθηκε με διακρίσεις για τις περιοδείες της αλλά και για την ψυχαγωγία του στρατού σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε ότι η κηδεία  της «κορυφαίας μορφής του ελληνικού θεάτρου» θα τελεστεί σήμερα, δημοσία δαπάνη, στις 3:00 μ.μ. από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε