Η τραγική κωμωδία της απόλυτης εξουσίας

Ο Μ. Χατζησάββας κρατά το ρόλο του Τίτου Ανδρόνικου στην παράσταση της Α. Μπρούσκου για το Εθνικό.

Ο Τίτος Ανδρόνικος έχει αποκληθεί «τραγωδία της εκδίκησης» και είναι ένα από τα αιματηρότερα έργα του Σαίξπηρ: φόνος, βιασμός, διαμελισμός, κανιβαλισμός, κανένα έγκλημα δεν μένει εκτός σκηνής… «Η χρήση της βίας αγγίζει σχεδόν τα όρια του γελοίου», θα μπορούσε να πει κανείς πως βρίσκεται «κοντά στη σημερινή πορνογραφία».

Αυτό το καρναβάλι του αίματος, που φαντάζει απίστευτα σύγχρονο και ταυτόχρονα παμπάλαιο, καλείται να αντιμετωπίσει η σκηνοθετική ματιά της Άντζελας Μπρούσκου, στην παράσταση που ανεβαίνει σήμερα στη σκηνή Κοτοπούλη του Εθνικού Θεάτρου, σημειώνοντας πως το σαιξπηρικό αυτό δράμα μας αφορά ακριβώς «γιατί η εμπορευματοποίηση της φρίκης έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας μέσα από την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την εύκολη πρόσβαση στο Internet».

Γιατί, ακόμη περισσότερο, η (απόλυτη) διαφθορά της (απόλυτης) εξουσίας συνθέτουν ένα τοπίο όπου «ο παραλογισμός της ανθρώπινης συμπεριφοράς μετατρέπει την τραγωδία σε κωμωδία», σημειώνει η σκηνοθέτις. Στη διανομή της παράστασης τον ρόλο του Τίτου Ανδρόνικου επωμίζεται ο Μηνάς Χατζησάββας, ενώ εκείνον της Ταμόρας η Μαρία Κεχαγιόγλου.

* Από το Εθνικό Θέατρο ανακοινώθηκε ότι ακυρώνονται όλες οι σημερινές και αυριανές παραστάσεις του, λόγω στάσης εργασίας που προκήρυξε το σωματείο εργαζομένων. Το ίδιο και για τις παραστάσεις 21-22.4, λόγω συμμετοχής του ΣΕΗ στην απεργία του ΠΑΜΕ. Η ΑΥΓΗ: 16/04/2010

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε