ΘΕΑTPIKΟ ΝΑYΑΓΙΟ: Χρεοκόπησε ο Μπεν Χουρ!

  • Επιμέλεια: Μαρία Μαρκουλή

  • ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 13 Απριλίου 2010
Ο γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Θρουν (αριστερά) στον ρόλο του   Μπεν Χουρ

Ως ταινία σάρωσε τα βραβεία Οσκαρ. Ως θεατρική παραγωγή, λύγισε κάτω από το βάρος του υπερθεάματος. Θα γινόταν ένα επικό θέαμα για γενιές και γενιές. Και όμως, κατέληξε μια μνημειώδης καταστροφή. Η Αrt Concerts, η εταιρεία πίσω από την πρώτη live παραγωγή του «Βen Ηur» έκανε αίτηση προστασίας από χρεοκοπία.

Η εταιρεία ξεκίνησε την ευρωπαϊκή τουρνέ του «Βen Ηur Live» τον Σεπτέμβριο και χάρη στη διαφήμιση η παράσταση αρχικά πήγε καλά. Ωστόσο, σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, σε συνδυασμό με κακές κριτικές και μειωμένες πωλήσεις εισιτηρίων ανάγκασαν την εταιρεία παραγωγής να ματαιώσει παραστάσεις στη «Ο2 Αρένα» του Λονδίνου και τα σόου σε Αυστρία και Γερμανία. «Λόγω αίτησης χρεοκοπίας η Αrt Concerts, οι παραγωγοί και οι προμότερς του σόου αδυνατούν να εγγυηθούν την πραγματοποίηση των παραστάσεων» ανέφερε στην ιστοσελίδα της.

Οι περισσότεροι δεν εξεπλάγησαν. Tα προβλήματα είχαν αρχίσει από νωρίς. Από την παραμονή της πρεμιέρας, όταν ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν έξω από την «Ο2 Αρένα» του Λονδίνου. Στην πρεμιέρα όλα τα περιστέρια είχαν εξαφανιστεί μαζί με τον εκπαιδευτή των ζώων, ο οποίος τηλεφώνησε από τη Νότια Γαλλία, λέγοντας πως είχε χαθεί- τελικά έφτασε στο θέατρο λίγο πριν από το τέλος της παράστασης.

Ο γερμανός παραγωγός Φραντς Αμπραχαμ, παρ΄ ότι ισχυριζόταν πως είχε 80 χρηματοδότες που θα εξασφάλιζαν τα 14 εκατομμύρια δολάρια της παραγωγής του, λίγες μόλις ημέρες πριν από την πρεμιέρα ήταν «μέσα» 200.000 ευρώ και πάσχιζε να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Τελικά κατάφερε να πάρει ένα δάνειο από κάποιον επενδυτή, τον οποίο δεν ονόμασε, έπειτα από έναν αγώνα τένις.

Η παράσταση βασίζεται στο μυθιστόρημα του Λ. Γουάλας «Βen Ηur, a Tale of the Christ» του 1880. Δυο ταινίες του Χόλιγουντ γυρίστηκαν το 1907 και το 1925. Ακόμη ένα ριμέικ το 1959 με πρωταγωνιστή τον Τσάρλτον Ιστον μάζεψε 11 Οσκαρ- ανάμεσά τους και αυτό της καλύτερης ταινίας. Το «Live» όμως δεν ακολούθησε την επιτυχία. Επειτα από όλες αυτές τις αναποδιές που συνάντησε στην Ευρώπη, ο Αμπραχαμ ετοιμάζεται να στραφεί σε Αμερική και Αυστραλία, όπως λένε πρώην συνεργάτες του στη «Wall Street Journal». «Τo πάλευε αδιάκοπα. Καθυστερούσε εβδομάδες, ακόμη και μήνες να πληρώσει τους υπαλλήλους, αλλά στο τέλος πάντα έβρισκε τα χρήματα και τους πλήρωνε».

«Ηταν περισσότερο πρόβλημα ρευστότητας παρά κερδών ή ποιότητας του σόου» τόνισε ο Αμπραχαμ. Εξαιτίας της ρευστότητας ο παραγωγός αντιμετώπισε προβλήματα με την εταιρεία μεταφοράς που αρνιόταν να μετακινήσει την παραγωγή. Τότε ήταν που το γερμανικό «Focus» δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ στο οποίο έγραφε ότι η Αrt Concerts είχε σχεδόν χρεοκοπήσει. Τόσο ο Αμπραχαμ όσο και υπάλληλοί του ισχυρίζονται πως αυτό τότε δεν ήταν αλήθεια. Την εποχή εκείνη μιλούσε με τράπεζες για δάνειο, χωρίς όμως επιτυχία. «Το περιοδικό μάς είχε ξεγράψει. Από εκείνη τη στιγμή άλλαξε η ζωή μου. Ηταν μια καμπάνια με σκοπό την εξόντωσή μας. Στέρεψε κάθε πηγή χρηματοδότησης» λέει.  Πάντως, ο «Τρελός Βαυαρός» όπως τον αποκαλούν, δεν το βάζει κάτω. Συνεχίζει να ψάχνει χρηματοδότες. Το «Βen Ηur Live», λέει, δεν θα μείνει στην ιστορία σαν αποτυχία. Το σόου πρέπει να συνεχιστεί. Στο «Βen Ηur Live» συμμετείχαν 400 ηθοποιοί, ακροβάτες και χορευτές, 46 άλογα, δύο γαϊδούρια, πέντε γεράκια, δύο αετοί, 120 περιστέρια και πέντε άρματα

//

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε