Ατενίζει το μέλλον… [το «νέο» Εθνικό Θέατρο]

  • Υπερσύγχρονο, με δυνατότητες ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αρχοντιά, στυλ και φινέτσα, το ανακαινισμένο εκ βάθρων νεοκλασικό του Τσίλερ στην Αγίου Κωνσταντίνου ανοίγει στις 14 Οκτωβρίου

Ερωτιδείς, ρόδακες, μίσχοι, πουλιά, ξυλόγλυπτα, τοιχογραφίες, οροφογραφίες φυτικοί διάκοσμοι, πολυέλαιοι. Το μάτι δεν ξέρει πού να κοιτάξει, πού να στραφεί και να σταθεί, ιδιαίτερα όταν θυμάται το πώς ήταν οι χώροι πριν. Αρχοντιά και αίγλη, στυλ και φινέτσα είναι το «άρωμα» που αναδίδει το ανακαινισμένο εκ βάθρων Εθνικό Θέατρο στην Αγίου Κωνσταντίνου, χωρίς να αλλάζει η όψη του.

Το ανακαινισμένο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου
Το ανακαινισμένο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου

Λίγες ημέρες απομένουν ακόμη μέχρι τα εγκαίνιά του, στις 14 Οκτωβρίου (τα επίσημα έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου), με το «Πουθενά» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, και η πρώτη κρατική μας σκηνή γυρίζει σελίδα. Το νεοκλασικό του Τσίλερ, ένα κόσμημα στο κέντρο της πόλης, θα λάμψει ξανά.

Διακοσμητικά μοτίβα που χρησιμοποιούνταν στα νεοκλασικά κτίρια καλύπτουν τους τοίχους και τις οροφές του Εθνικού

Διακοσμητικά μοτίβα που χρησιμοποιούνταν στα νεοκλασικά κτίρια καλύπτουν τους τοίχους και τις οροφές του Εθνικού

Ηταν το όραμα του Νίκου Κούρκουλου, ο οποίος όμως πρόλαβε να δει ανακαινισμένη μόνο τη βασιλική είσοδο της Κουμουνδούρου με τα κιονόκρανα. Την κορδέλα θα κόψει ο νυν καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Χουβαρδάς (ανάδοχος κατασκευής Θόλος ΑΕ – το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το υπουργείο Πολιτισμού).

Υπερσύγχρονο, με δυνατότητες ευρωπαϊκών προδιαγραφών, το Εθνικό Θέατρο ατενίζει το μέλλον. Οι θεατρόφιλοι θα βρεθούν μπροστά σε ένα εντυπωσιακό κτίριο. Περίπου 1.500 τ.μ. ζωγραφικού διακόσμου συντηρήθηκαν και άλλα 5.000 αναπαράχθηκαν με λεπτομέρεια κι ακρίβεια.

Κάτω από ασβέστες, γύψους και λαδομπογιές, πολλές φορές σε πάχος 8 χιλιοστών, οι συντηρητές αποκάλυψαν αριστουργήματα. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στην οροφή της Κεντρικής Σκηνής με τους ερωτιδείς ή τον γλυπτό φυτικό διάκοσμο πάνω από την μπούκα της σκηνής (έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου νέα κατασκευή, με πρόσθετη επέκταση σε ύψος και βάθος, προκειμένου να προκύψουν οι απαραίτητοι χώροι για τις νέες εγκαταστάσεις) στην Κεντρική Σκηνή.

Τα ξύλινα καθίσματα αποκατεστημένα με κόκκινο βελούδο είναι ακόμη σκεπασμένα με πλαστικό περιμένοντας το κοινό τους. Η τεράστια επιβλητική αίθουσα εκδηλώσεων του πρώτου ορόφου με τους πολυελαίους και το τζάκι κάτω από έναν ρουστίκ καθρέφτη εντυπωσιάζει με τη δύναμή της.

Η πτέρυγα της οδού Μενάνδρου εσωτερικά έχει ανακατασκευαστεί. Στο ισόγειο λειτουργεί η νέα είσοδος για όλο το κτίριο -η Αγίου Κωνσταντίνου θα χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις- με τα εκδοτήρια εισιτηρίων, ενώ στον όροφο στεγάζεται το ιστορικό αρχείο – βιβλιοθήκη του Εθνικού Θεάτρου και το φουαγιέ της Νέας Σκηνής, με παράλληλη λειτουργία εκθεσιακού χώρου.

Η Νέα Σκηνή, στην επέκταση της πτέρυγας της Μενάνδρου, διαθέτει προδιαγραφές σύγχρονης και ευέλικτης αίθουσας, η οποία θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε παράστασης.

Η πρόσβαση στην αίθουσα της Κεντρικής Σκηνής γίνεται από τον διάδρομο-φουαγιέ κατά μήκος της όψης, ενώ η πρόσβαση στους δύο εξώστες (της Κεντρικής Σκηνής) γίνεται από κλιμακοστάσια συμμετρικά τοποθετημένα στις άκρες του διαδρόμου, που ακολουθούν την κυκλική διάταξη της αίθουσας.

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

  • Σε περίπου 26 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ανήλθε συνολικά το κόστος των εργασιών της αποκατάστασης, που ανέλαβε η εταιρεία Θόλος AE.
  • Τρεις εισόδους (Μενάνδρου, Αγίου Κωνσταντίνου, Κουμουνδούρου) διαθέτει το ανακαινισμένο Εθνικό Θέατρο.
  • Πλάτος 17,60 μ., βάθος 21,40 μ., ύψος 25 μ. έχει ο χώρος της σκηνής στην Κεντρική Σκηνή, με περιστροφική σκηνή και χώρο ορχήστρας.
  • Δύο αναβατόρια συνδέουν την κεντρική σκηνή με το υποσκήνιο.
  • Τέσσερα βαγόνια σκηνικών μεταφοράς από την πλάγια σκηνή στην κεντρική κι ένα από την πίσω σκηνή στην κεντρική εξυπηρετούν τη σκηνή της Κεντρικής Σκηνής.
  • Μια «παλέτα» 24 διαφορετικών πιθανών κερκίδων, με σύνθεση των οποίων προκύπτουν διάφορες μεταβλητές διατάξεις των θέσεων και διαφορετικές χωρητικότητες θεατών, προσφέρει η «Νέα Σκηνή – Νίκος Κούρκουλος».
  • Εξακόσιοι πενήντα θεατές στην Κεντρική και τριακόσιοι ένας στη «Νέα Σκηνή – Νίκος Κούρκουλος» είναι η μέγιστη χωρητικότητα.
  • Επτά ανελκυστήρες υπάρχουν στο κτίριο για τη διακίνηση του κοινού.
  • Τρεις μεγαλοπρεπείς πολυέλαιοι φωτίζουν την αίθουσα εκδηλώσεων.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το 1901 εγκαινιάστηκε το Εθνικό Θέατρο. Πρωτολειτούργησε ως Βασιλικό Θέατρο και το 1908 έκλεισε «επ αόριστον». Ιδρύθηκε με την επωνυμία Εθνικό Θέατρο το 1930 από τον υπουργό Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου.

Το 1981 υπέστη ζημιές από τον σεισμό, οι οποίες αποκαταστάθηκαν τοπικά, χωρίς να γίνει ολοκληρωμένη στατική αντιμετώπιση. Μετά τον σεισμό του 1999 υπέστη επιπλέον ρηγματώσεις σε περιμετρικούς και εσωτερικούς τοίχους. Από το 2001 έχει να λειτουργήσει η Κεντρική Σκηνή.

Το 2007 ήταν αρχική ημερομηνία παράδοσης του έργου, αλλά όταν δει κανείς το αποτέλεσμα καταλαβαίνει ότι ήταν αδύνατον να γίνει όλη αυτή η δουλειά μέσα σε τόσο λίγους μήνες. Στις 14 Οκτωβρίου 2009 έχουν οριστεί τα εγκαίνιά του και στις 23 τα επίσημα.

  • ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 28/09/2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε