Η Μήδεια σφάζει τον… νεοπλουτισμό και την ξενομανία. ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΜΠΟΣΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

Με δόσεις χιούμορ και  ειρωνείας, η  παράσταση της  «Μήδειας» του Μποστ,  με την Κάτια  Δανδουλάκη, σε  σκηνοθεσία Πέτρου  Φιλιππίδη, καταπιάνεται  με τον νεοπλουτισμό

Μια στυγνή, κακούργα μάνα σφάζει τα παιδιά της με ένα χασαπομάχαιρο επειδή ήταν παλιόπαιδα και δεν ήθελαν να δουλέψουν, ενώ ανέχεται έναν άντρα που την κερατώνει με την πριγκίπισσα της Κορίνθου. Είναι η κωμική «Μήδεια» του Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ), εμπνευσμένη από την ηρωίδα του Ευριπίδη, που φέτος το καλοκαίρι περιοδεύει ανά την Ελλάδα σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη.

Αναφορές στα πρόσφατα σκάνδαλα προσαρμόζονται στην κωμωδία του Μποστ, τη στιγμή που και το ίδιο το κείμενο παρουσιάζει την τραγική ηρωίδα του Ευριπίδη ως μια κωμικοτραγική φιγούρα.

«Δεν κάνουμε θέατρο για να πούμε κάτι σοβαρό απαραίτητα. Κάνουμε θέατρο για να πούμε γενικά κάτι. Αυτό που έχουμε μέσα μας», λέει ο Πέτρος Φιλιππίδης. «Η αδυναμία της επικοινωνίας, ίσως και της επαφής, γίνεται ταλέντο, επιθυμία, ανάγκη, ζωή, πηγή, ανάσα και έτσι παλεύουμε», προσθέτει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης. Το πρώτο ανέβασμα του έργου πραγματοποιήθηκε το 1993 από το θέατρο «Στοά» με πρωταγωνίστρια τη Λήδα Πρωτοψάλτη. Στη νέα εκδοχή του, τον ρόλο της «ιδιόρρυθμης» Μήδειας αναλαμβάνει η Κάτια Δανδουλάκη. Όπως έλεγε και ο Μποστ, πρόκειται για ένα έργο που «επικρίνει τους επικριτάς, προβληματίζει τους κριτάς και ελευθερώνει τους θεατάς».

ΙΝFΟ

Η «Μήδεια» του Μποστ περιοδεύει στον ΠύργοΉλιδα (απόψε), τη Ζάκυνθο (19/7) και την Κεφαλονιά (20/7). Εισιτήρια: 22 και 17 ευρώ.

  • ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε