Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΣΒΕΤΛΑΝΑ ΖΑΧΑΡΟΒΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


«Η Σβετλάνα Ζαχάροβα  έχει καταταγεί στα μεγάλα και  ένδοξα ονόματα του ρωσικού  μπαλέτου και η παρουσία της  σηματοδοτεί σήμερα το βάθος, την  ομορφιά, το άρωμα και την καθαρότητα  του ρωσικού χορού», έχει πει για τη  χορεύτρια ο χορογράφος και επί πολλά  χρόνια διευθυντής και «απόλυτος κυρίαρχος» του  Μπαλέτου του «Μπαλσόι» Γιούρι Γκριγκορόβιτς

«Είναι πολύ δύσκολο να πω εγώ τι με κάνει να ξεχωρίζω από τους άλλους χορευτές. Φυσικά και δουλεύω πολύ σκληρά, αλλά πολλοί δουλεύουν εξίσου σκληρά και έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Είναι ίσως καλύτερα να ρωτήσετε το κοινό τι πιστεύει για μένα. Γιατί του αρέσω; Γιατί κάποια Θέατρα καλούν εμένα να συνεργαστώ, αντί για άλλους χορευτές; Εγώ το μόνο που ξέρω είναι πως όταν είμαι στη σκηνή ανοίγω τον εαυτό μου. Ανοίγω την καρδιά μου. Λέω στον εαυτό μου: «Πρέπει να δώσεις την καρδιά σου και την ψυχή σου στο κοινό». Είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που κάνω στη ζωή μου! Πάντα προσπαθώ, όσο μπορώ, να κρύβω την προσωπική μου ζωή».

Την έχουν συγκρίνει με την Γκαλίνα Ουλάνοβα και την Νατάλια Μακάροβα. Είναι η πιο συζητημένη από τη νεώτερη, μετασοβιετική γενιά των χορευτών. Έως και βουλευτής έχει εκλεγεί. Η Σβετλάνα Ζαχάροβα, αστέρι διεθνές πια του χορού, που μόλις έκλεισε τα τριάντα της χρόνια επανέρχεται στην Ελλάδα- Αθήνα και Θεσσαλονίκη- η οποία την έχει αγαπήσει, για τέταρτη φορά και έναν χρόνο μετά την τελευταία θριαμβευτική εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής, για να χορέψει μαζί με άλλα διάσημα αστέρια του χορού- φίλους της αλλά και με το Μπαλέτο της Όπερας του Κιέβου. Και μάλιστα Κάρμεν.

Αστέρι του «Μαρίινσκι» (τέως «Κίροφ») από τα δεκαοκτώ της, η γεννημένη στην Ουκρανία Σβετλάνα Ζαχάροβα είχε μια κάθετα ανοδική πορεία που μόνον ως εκτόξευση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Οι δρόμοι άνοιξαν για τη δεκαεξάχρονη «Σβέτα», μαθήτρια της Σχολής Χορού του Κιέβου, με το Β΄ βραβείο που κέρδισε το 1995 στον Διεθνή Διαγωνισμό Νέων Χορευτών στην Αγία Πετρούπολη. Ήταν η νεώτερη από τους διαγωνιζόμενους εκείνη τη χρονιά: η Ακαδημία Χορού «Βαγκάνοβα» τη δέχθηκε σε τάξη για προχωρημένους – πρωτοφανές!- και την επόμενη σεζόν ήδη χόρευε στο «Μαρίινσκι».

«Για να είμαι ειλικρινής, ποτέ δεν είχα ένα είδωλο» έλεγε σε συνέντευξή της. «Από τη σχολή ακόμα, ποτέ δεν θέλησα να μοιάσω με κάποια άλλη χορεύτρια. Αλλά πρόσφατα, όταν είδα την Σιλβί Γκιλέμ, εντυπωσιάστηκα με το πόσο κυριαρχεί στο κορμί της, ως προς τον τρόπο που οδηγεί τις κινήσεις της. Υπό αυτή την έννοια, θα ήθελα να έχω την ίδια ικανότητα στον έλεγχο του σώματός μου, να είμαι τόσο ευέλικτη και ρωμαλέα όσο κι εκείνη. Κατηγορηματικά, όμως, δεν θα επιθυμούσα να τη μιμηθώ». Στο «Μαρίινσκι» και στο «Μπαλσόι» όπου μεταπήδησε το 2003 η Σβετλάνα Ζαχάροβα έκανε πλήθος πρωταγωνιστικών ρόλων του κλασικού ρεπερτορίου.

  • Από το 2000 έχει πια «διεθνοποιηθεί»- ανάρπαστη.

Η Σβετλάνα Ζαχάροβα έρχεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για ένα γκαλά, όπου θα χορέψει διάφορα αποσπάσματα με τον Αρτέμ Σπιλέφσκι, τον Αντρέι Ουβάροφ, τον Αντρέι Μερκούριεφ, τον Μιχαήλ Λαμπούχιν. Ενώ στο δεύτερο μέρος θα δούμε τη δική της Κάρμεν. Στην ιστορική πια χορογραφία του Κουβανού Αλμπέρτο Αλόνσο σε μουσική- βασισμένη σε θέματα της όπερας του Μπιζέ- του Σοβιετικού Ροντιόν Σεντρίν.

ΙΝFΟ

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 2 Σεπτεμβρίου, στις 21.00, και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου, στις 20.30. Εισιτήρια: Αθήνα 120, 85, 68, 50, (φοιτητικό) 35, Θεσσαλονίκη 100, 80, 65, 50, (φοιτητικό) 35 ευρώ.

Με μια ματιά

1979. Στις 10 Ιουνίου γεννιέται στο Λουτσκ της Ουκρανίας.
1984. Η μητέρα της τη στέλνει σε σχολή παραδοσιακών χορών.
1989. Αρχίζει μαθήματα στη Σχολή Χορού του Κιέβου.
1995. Β΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορού Νέων Χορευτών στην Αγία Πετρούπολη.
1995. Περνάει στην Ακαδημία Χορού Βαγκάνοβα της Αγίας Πετρούπολης, στην τάξη προχωρημένων της Έλενα Εφτέγιεβα.
1996. Εντάσσεται στο δυναμικό του Μπαλέτου του Θεάτρου «Μαρίινσκι» («Κίροφ)».
1997. Γίνεται Πρώτη Χορεύτρια. Είναι μόλις στα δεκαοκτώ.
1999. Βραβεύεται με Χρυσή Μάσκα.
2000. Βραβεύεται με Χρυσή Μάσκα για δεύτερη φορά.
2003. Μεταπηδά στο Θέατρο «Μπαλσόι».
2005. Βραβείο «Μπενουά Χορού».
2005. Της απονέμεται ο τίτλος του «Διακεκριμένου Καλλιτέχνη της Ρωσίας».
2007. Ρωσικό Κρατικό Βραβείο.
2007. Εκλέγεται μέλος του Ρωσικού Κοινοβουλίου.
2008. Ο πρωθυπουργός Πούτιν τής απονέμει τον τίτλο του «Καλλιτέχνη του Λαού της Ρωσίας».
  • Του Γιώργου Δ. Κ. Σαρηγιάννη, ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε