H Έλεν Μίρεν στο ρόλο της «Φαίδρας» στην Επίδαυρο

Κατάφερε να καθηλώσει το βρετανικό κοινό, αλλά και τους 20.000 θεατές που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση ζωντανά σε 150 κινηματογράφους της Ευρώπης και της Αμερικής. Τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου, η βραβευμένη με Όσκαρ Έλεν Μίρεν θα ερμηνεύσει ξανά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Φαίδρας στο ομώνυμο έργο του Ρακίνα -αυτή τη φορά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Στο πλευρό της, ο Ντόμινικ Κούπερ ως Ιππόλυτος και η Μάργκαρετ Τίζακ ως Οινώνη, αναβιώνουν με δικό τους τρόπο την κλασική τραγωδία του Γάλλου δραματουργού σε ελεύθερη απόδοση του ποιητή Τεντ Χιουζ και υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκολας Χάιτνερ, διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας.

Κυριευμένη από πάθος για το θετό της γιο, Ιππόλυτο, και θεωρώντας ότι ο σύζυγός της, Θησέας, είναι νεκρός, η Φαίδρα δεν διστάζει να εξομολογηθεί τον έρωτα της και να υποστεί την απόρριψη. Όταν όμως ο Θησέας επιστρέφει, η έντρομη ηρωίδα κατηγορεί τον Ιππόλυτο ότι τη βίασε, πυροδοτώντας μία αλυσίδα γεγονότων με ολέθρια κατάληξη. Η αποτυχία της πρώτης παρουσίασης της παράστασης, το 1677, είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθεί ο Ρακίνας από το θέατρο για τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, σήμερα το έργο συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες δημιουργίες του μεγάλου συγγραφέα.

Μία από τις σημαντικότερες παραγωγές του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου, η «Φαίδρα» έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ αλλά και των χιλιάδων θεατρόφιλων, που έσπευσαν να προμηθευτούν τα εισιτήρια τους με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί όλες οι θέσεις πλην των φθηνότερων κατηγοριών. Η παράσταση θα δοθεί στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

  • Χριστίνα Σανούδου, Απογευματινή, Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2009
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Σχολιάστε